S predsedom BFZ Jurajom Jánošíkom hovoríme na viaceré futbalové témy

Počas uplynulého víkendu sa skončil súťažný ročník 2016/2017. Nielen o ňom, ale aj o daľších futbalových témach sme sa porozprávali s predsedom BFZ Jurajom Jánošíkom

V TIPOS III. lige až do konca súťaže pútal pozornosť boj o prvenstvo medzi FK Inter Bratislava a FC Rohožník a o druhom zostupujúcom sa rozhodovalo až medzi štyrmi družstvami. Súťaž mala teda dobrú gradáciu?

– Sezóna 2016/2017 ukázala správnosť našej cesty po minuloročnej reorganizácii.. Tento ročník III. ligy by som vyhodnotil ako najdramatickejší za posledné obdobie. Prím v ňom hrali počas celého ročníka FK Inter a FC Rohožník. Inter nakoniec súťaž vyhral a jeho funkcionárom a hráčom želám, aby sa im darilo aj v II. celoštátnej lige. Ako je dobre známe, v Interi je tiež dobrá práca s mládežou, čoho dôkazom je aj pôsobenie mládežníckych družstiev v II. lige SD,MD resp. v I.lige žiakov. Rohožníku zasa blahoželám k druhému miestu, ktoré dosiahol aj v ročníku 2014/2015. Je tam dobré prostredie, vedenie klubu urobilo neskutočne veľa dobrej roboty, zveľadil sa štadión a práca s mládežou sa výrazne zlepšila. Rohožník dosiahol prím aj v v návštevnosti, keď priemerná návšteva na stretnutiach bola cez 400 divákov a na šláger jari Rohožník – Inter prišlo 1200 divákov, takúto návštevu im môžu závidieť aj na ligových štadiónoch. Kluby, ako Tomášov, Vajnory, Dunajská Lužná, Devínska Nová Ves, či Ivanka pri Dunaji ukázali svojou hrou, že sú právom účastníkmi najvyššej regionálnej súťaže. Na chvoste tabuľky od začiatku bolo jasné, že Kráľová pri Senci po obmene kádra na súťaž nestačí a počas celého ročníka bola na poslednom mieste. Tak, ako o víťazovi, tak aj o zostupujúcom sa rozhodovalo do posledného kola, kde nakoniec čierny Peter zostal v rukách nováčika FC Malacky.

Od nového ročníka by mala mať súťaž ešte väčší náboj, lebo budú v nej bývalí druholigisti Svätý Jur a Slovan B. Ako to vyzerá s jeho rezervou, prihlási sa do súťaže?

– Kluby, ako sú Svätý Jur, Slovan B a tiež víťaz IV.ligy FC Petržalka určite prinesú do súťaže kvalitu. Spolu s nimi treba rátať aj s ďalšími mužstvami. Nemáme sa za čo hanbiť, dokazuje to aj náš regionálny výber, ktorý v konfrontácii s ostatnými regiónmi skončil na jeseň 2016 na regionálnom turnaji seniorov druhý. V dňoch 9 – 10. septembra bude výber BFZ seniorov bojovať o majstra Slovenska regionálnych zväzov a v prípade víťazstva postúpi do kvalifikácie o postup na ME amatérskych výberov, kde naposledy reprezentoval Slovensko v roku 2009 práve výber BFZ. S funkcionármi Slovana som sa rozprával a podľa mojich informácií by mal byť účastníkom našej regionálnej ligy.

Čo znamenajú pre bratislavský futbal postupy FK Inter do II. ligy a FC Petržalka akadémia do III. ligy?

– Vnímam to veľmi pozitívne, lebo Inter a Petržalka majú bohatú históriu a tradíciu. Sú dvojnásobnými majstrami Slovenska a tiež niekoľkonásobnými víťazmi Slovenského pohára. Myslím si, že Inter po vhodnom doplnení kádra by mohol byť úspešný aj v II. lige. Škoda len, že má problémy so štadiónom, jediný schopnejší ŠCP Dúbravka na túto súťaž chátra, sú tam rôzne iné aktivity, čo je na škodu futbalu. FC Petržalka akadémia tiež výborne napreduje, lebo tam pracuje skupina nadšencov. Za pomoci BFZ postavil nové umelé ihrisko, tento klub má krásne návštevy, ktoré nám môžu závidieť aj účastníci najvyššej súťaže a II. ligy. Pre bratislavský futbal je dobré, že obaja postúpili do vyšších súťaží.

Na druhej strane určite vás neteší, že dva zápasy IV. ligy boli skontumované v prospech FC Petržalka akadémia, keď jeho súperi FK Jablonové a TJ Slovan Viničné nepricestovali na zápasy. A TJ Záhoran Jakubov sa odhlásil z pohára BFZ…

– Iste, nájdu sa aj mínusy, vo svojej práci sa snažíme, aby súťaže boli regulárne. Tieto kontumácie sú také čierne škvrny, nemalo by sa to stávať. Kluby dostali pokuty, nám však ide o to, aby sa odohrali všetky zápasy. Nech sa o bodoch rozhoduje na ihrisku a nie za zeleným stolom. Žiaľ, aj takéto prípady prináša doba. FK Jablonové zaznamenal pád, preto mu želám, aby sa pozviechal, lebo patril k stabilným účastníkom IV. ligy.

Pohár BFZ napísal už svoju 24. kapitolu, stále viac a viac sa ukazuje, že má svoje opodstatnenie…

– Minulotýždňové finále medzi ŠK Báhoň a TJ Rovinka malo dobrú úroveň. Aj touto cestou sa chcem poďakovať funkcionárom PŠC Pezinok, ale aj sekretariátu a vedeniu BFZ za dobrú organizáciu. Je dobré, že sme pohár BFZ zachovali, má svoju 24 ročnú históriu. Bol by som rád, keby sa mužstvá do Pohára BFZ prihlásili ešte vo väčšom počte, lebo v novej sezóne sa bude hrať jeho jubilejný 25. ročník. Takisto ma teší aj to, že v spolupráci s Juhomoravským krajským futbalovým zväzom sme pred štyrmi rokmi založili „Superpohár“, o ktorý hrajú víťazi pohárov BFZ a JmKFS . Tohtoročný víťaz pohára BFZ – TJ Rovinka vycestuje 29. júla na zápas IV. ročníka o Superpohár, v ktorom nastúpi proti AFK Tišnov na Južnej Morave.

Aj túto sezónu sa najvyššie regionálne súťaže volali TIPOS III. a IV. liga, je už s touto spoločnosťou podpísaná zmluva na ďalšie obdobie?

– Na túto otázku sa mi ťažko odpovedá, rozprával som sa s generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva spoločnosti o pokračovaní spolupráce. Všetko je v štádiu riešenia, či na úrovni amatérskeho futbalu TIPOS vstúpi do futbalu na úrovni regiónov. Robíme všetko preto, aby sme sa dohodli a spoločnosť TIPOS by sa stala partnerom regionálnych súťaží seniorov.

Tento a na budúci rok by malo zo SFZ prísť do regiónov 6 miliónov eur na rekonštrukciu štadiónov. Aká je v tomto smere situácia, uskutočňuje sa tento projekt?

– Na úrovni predsedu vlády SR , predsedu parlamentu SR a prezidenta SFZ prebehlo rokovanie, kde je pripravené uznesenie vlády o poskytnutie dotácií na rok 2017 6 miliónov eur na rekonštrukciu štadiónov od III. líg až po najnižšie súťaže. Ak sa to podarí a najvyšší predstavitelia štátu podpíšu toto uznesenie, následne zasadne komisia, ktorá je zložená s predsedov regiónov a ľudí zo SFZ, ktorá tieto finančné prostriedky prerozdelí. Klubom, ktoré poslali žiadosti do 31. marca, sa prerozdelia finančné prostriedky v hodnote troch miliónov €, s ktorých v zmysle stanov SFZ prináleží 10% pre BFZ , Takže mali by sme dostať 300 tisíc eur. Projekty z nášho regiónu podalo 18 klubov, všetky boli vypracované správne. Druhých 300 tisíc eur by sa malo rozdeliť na základe žiadostí v druhom polroku 2017 s tým, že už nemôžu žiadať o dotáciu kluby s prvého polroku. Je prisľúbené, že tento model by sa mal zopakovať aj v roku 2018. Bola by to veľká finančná pomoc pre amatérsky futbal regionálnych a oblastných zväzov.

Sú už všetky štadióny III. a IV. ligy z hľadiska infraštruktúry natoľko vybavené, že splnia podmienky zaradenia družstiev do regionálnych súťaží seniorov od súťažného ročníka 2017/2018?

– Predseda ŠTK Miroslav Richtárik prešiel osobne všetky štadióny, aby sa na vlastné oči presvedčil v akom sú stave. Premeral rozmery ihrísk, pozrel sociálne zariadenia. Podal správu na VV BFZ, kde prakticky v III. a IV. lige väčšina klubov splnila podmienky. Asi najväčší problém máme s tým, že v III. lige od súťažného ročníka 2017/2018 budú musieť mať mužstvá kryté tribúny. V tomto prípade sa to dotýka dvoch klubov, v III. lige FK Slovan Most pri Bratislave a ŠK Báhoň. Mám však informáciu, že Báhoň už postavil novú tribúnu. Pokiaľ tak neurobí Most, nebude môcť hrať majstrovské zápasy na domácom ihrisku. Jednoducho táto infraštruktúra sa dôsledne kontrolovala, prijali sa opatrenia a klub, ktorý nesplní základné náležitosti, nebude hrať domáce zápasy na svojom ihrisku. Štadióny sa musia skultúrniť, robí sa to hlavne v záujme divákov.

VV ZsFZ prijal uznesenie o osamostatnení II.dorasteneckej ligy. Aká je momentálna situácia?

VV SFZ sa zaoberal uznesením z posledného VV Západoslovenského futbalového zväzu, kde prijal tento zväz zo sezóny 2018/2019 rozdelenie II. dorasteneckej ligy. Takže mužstvá BFZ by mali hrať samostatnú regionálnu súťaž. Som rád, že technický úsek SFZ predložil na VV SFZ stanovisko, kde poukázal na úbytok kvality osamostatnením II. dorasteneckej ligy. VV SFZ toto uznesenie jednoznačne odsúdil a odporučil ho VV ZsFZ zrušiť. Myslíme si, že namiesto troch tretích II. dorasteneckých líg by mali byť dve, malo by sa to vrátiť na skupinu západ a východ. Tieto súťaže by riadil SFZ a keď nie, nech sú tri, východ, stred a západ, kde by hrali družstvá BFZ a ZsFZ. Práve naopak, v budúcnosti sa plánujú aj súťaže prípraviek, kde mužstvá s bratislavských akadémii budú hrať s tímami zo západu, aby si takto konfrontovali svoje schopnosti.

Dobrou správou je, že vedenie SFZ minulý týždeň predĺžilo zmluvu s trénerom reprezentácie Slovenska Jánom Kozákom…

– Trošku predbiehame udalosti, VV SFZ na svojom júnovom zasadnutí jednohlasne schválil udelenie mandátu pre Prezidenta SFZ pána Kováčika o predĺženie zmluvy s reprezentačnými trénermi SR A o ďalší kvalifikačný cyklus. Je to správny krok, lebo pán Kozák je skutočne kvalitný tréner, výborne mu sekunduje asistent Štefan Tarkovič a celý realizačný tím. Máme silné mužstvo, výbornú partiu hráčov. Toto kvalitné súkolie podporujú prezident SFZ Ján Kováčik , Viceprezident pre štátnu reprezentáciu Karol Belaník a prakticky celý VV SFZ.

Vlani slovenská reprezentácia obstála vo svojej premiére na EURO 2016 vo Francúzsku. Myslíte si, že v jej stopách bude kráčať aj reprezentácia do 21 rokov na júnových ME v Poľsku? A navštívite jej zápasy?

Slovenská reprezentácia do 21 rokov tvorí kvalitný tím. Som rád, že na Slovensku aj v tejto neľahkej situácii stále vyrastajú dobrí hráči. Tomuto mužstvo verím, tréner Pavel Hapal vytvoril spolu so svojimi spolupracovníkmi výbornú partiu. Do Poľska cestujem vo štvrtok na zápasy základnej skupiny a pevne verím, že z nej postúpime, dokonca si myslím, že by sme mohli byť čiernym koňom turnaja.

Milan Valko, komunikačný manažér BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI