Peter Židovský čerstvým sedemdesiatnikom

Vo štvrtok 22. júna sa dožil významného životného jubilea, sedemdesiat rokov, známy a v minulosti popredný funkcionár Peter Židovský, ktorý v rokoch 1986 a 1999 bol vedúcim a potom aj generálnym sekretárom Slovenského futbalového zväzu.

Peter Židovský síce odišiel z hlavnej slovenskej futbalovej scény, ale nestratil sa. Predovšetkým roky, ktoré strávil vo zväzových službách, najmä v pozícii generálneho sekretára SFZ v jeho tzv. prvej ére, teda pri formovaní novej štruktúry futbalu po novembri 1989, pri rozdelení ČSFA a najmä budovania základov moderného zväzu, vrátania fungovania reprezentačného mužstva, sú stále dôvodom, pre ktorý je o jeho názory záujem. S jeho pozíciou vo zväze úzko súviselo aj obsadenie postu trénera národného tímu, čomu sa intenzívne venoval dvakrát – hneď na začiatku, keď sa kormidla ujal prvý tréner v novodobej samostatnej histórii Slovenska Jozef Vengloš, potom o dva roky neskôr, keď ten po prehre 0:5 v Poľsku odstúpil a hľadal sa jeho nástupca. A do tretice, keď revolúcia klubových funkcionárov na jeseň 1998 „spláchla“ okrem iných aj reprezentačného trénera Jozefa Jankecha. Okrem SFZ pracoval aj vo výbore UEFA pre mládežnícky futbal.
Peter Židovský p
o odchode zo SFZ pôsobil dva roky v ŠK Slovan Bratislava ako asistent generálneho riaditeľa a neskôr sa stal licenčným manažérom SFZ. Získal teda oficiálny dekrét pre zastupovanie hráčov pri podpisovaní zmlúv a transferov do zahraničia. ,,Som síce hráčskym agentom, ale nie aktívnym. Okrem toho vykonávam funkciu vedúceho mužstva v klube FK ŠK Danubia Hrubý Šúr. Hráme V. ligu v Hrubom Šúri, lebo Danubia nemá svoje vlastné ihrisko,“ vraví dnešný jubilant.

A aký je jeho pohľad na slovenský reprezentačný a klubový futbal? ,,Som milo prekvapený z vývoja obidvoch reprezentácii, A-tímu i do 21 rokov, ktoré sa prebojovali na ME. A aj mládežnícke výbery dosahujú dobré výsledky. Viac ma mrzí situácia v kluboch. Zrejme to však súvisí s vývojom celej spoločnosti. Spartak Myjava skončil pôsobenie vo Fortuna lige už na konci minulého roka a FC VSS Košice aj napriek tomu, že vyhral II. ligu, nepostúpil do najvyššej súťaže. Dôvodom sú finančné problémy. V súčasnosti veľa mladých hráčov odchádza do zahraničia, lebo tam vidia väčšiu možnosť uplatnenia, ako u nás. Situácia nie je ružová, navyše ubúdajú hracie plochy a mládež sa namiesto športu neraz venuje iným činnostiam. Taká je realita a to nielen vo futbale, ale aj v iných odvetviach spoločnosti,“ povedal nám P. Židovský.

Vedenie BFZ, ObFZ Bratislava-mesto a ObFZ Bratislava-vidiek sa pripájajú ku všetkým gratulantom a Petrovi Židovskému z celého srdca želajú veľa pevného zdravia, naďalej taký elán a zanietenosť, aby ešte dlhé roky pracoval pre rozvoj futbalu v Bratislave a na Slovensku.

Peter, živió

Milan Valko, manažér komunikácie BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI