AFK Tišnov po vysokom víťazstve nad TJ Rovinka je víťazom Superpohára

AFK Tišnov sa stal víťazom 4. ročníka Superpohára. Nováčik divízie D naplno využil výhodu domáceho prostredia, keď v nedeľu 30. júla zdolal presvedčivo účastníka III. ligy TJ Rovinka 5:1. V súboji víťazov pohárov BFZ a JmKFS sa v dusnom počasí, ale v príjemnom prostredí hral zaujímavý futbal s viacerými šancami na obidvoch stranách.

Domáci od začiatku pôsobili veľmi dobrým dojmom, darili sa im rýchle kombinácie. Rýchlo strelili prvý gól a hoci zakrátko Rovinka vyrovnala, Tišnov pod taktovkou miláčika tribún, takmer 40-ročného Petra Švancaru, niekdajšieho bývalého hráča FK Inter ovládol dianie na trávniku a svoju prevahu vyjadril až piatimi gólmi. Rovinka ťahala za kratší koniec preto, lebo do polčasu nevyužila tri-štyri výborné gólové možnosti a v obrane sa dopustila viacerých chýb. Tišnov aj po prestávke bol strelecky efektívny, dal ešte dva góly a prvý raz v histórii zaslúžene získal cennú trofej.

 ,,Tento súboj bol pre nás generálkou pred novým ročníkom III. ligy. Žiaľ, nevyšla nám, všetko sme si ináč predstavovali. V prvom polčase sme podali celkom dobrý výkon, lenže sme nepremenili tri samostatné nájazdy, čo sa podpísalo pod celkový výsledok. Potom už súper ovládol hru. Po zmene strán sme zostavu prestriedali, na ihrisko prišlo päť nových hráčov, ktorí bojovali, ale súper nás už k ničomu nepustil. Samozrejme, z výsledku sme sklamaní, zápas si podrobne rozoberieme. V Tišnove niektorí futbalisti podali až podpriemerné výkony. Hráčov nabádam, aby sme hrali agresívny a rýchly futbal. Táto konfrontácia slovenského a českého amatérskeho futbalu je výborná. My sme o Tišnove nič nevedeli, súper nám ukázal, kde máme rezervy. V novom ročníku III. ligy by sme sa chceli pohybovať v prvej päťke,“ povedal nám tréner TJ Rovinka Ján Murár.

 Medzi najskúsenejších hráčov TJ Rovinka patrí 32-ročný obranca Peter Maroši, ktorý bol v druhom polčase kapitánom. ,,Samozrejme, vysoká prehra nás mrzí, lebo tento súboj sme brali ako výzvu. Chceli sme sa popasovať o čo najlepší výsledok. V prvom polčase sme nepremenili niekoľko výborných šancí. Keby sme ich dali, verím, že aj zápas by vyzeral ináč. Po prestávke sme mali v pláne streliť kontaktný gól. Nepodarilo sa nám to, naopak súper nás dorazil ďalšími dvomi zásahmi. Táto prehra musí byť pre nás ponaučením, treba  zlepšiť niektoré činnosti. Nesúhlasím s tvrdením, že sme zápas nezobrali celkom vážne. Chceli sme urobiť dobré meno pre Rovinku a aj pre celý slovenský futbal. Letná príprava bola krátka, vieme o našich rezervách, musíme ich odstrániť,“ vraví P. Maroši.

Mužom zápasu bol P. Švancara, ktorý hýril aktivitou a prihral na tri góly. ,,Som veľmi rád, že existujú takéto zápasy o Superpohár. Všetci cítili, že k nám neprišiel súper, ale ,,kamarát“ a podľa toho sa vyvíjal aj tento súboj. Boli v ňom iba záblesky tvrdších zákrokov, čo k futbalu patrí. Aj diváci si určite prišli na svoje, stretnutie si užili a keďže ich prišlo dosť, o tom mám lepší pocit z tohto zápolenia. Mali sme šťastie v tom, že sme súpera zlomili druhým a tretím gólom. Napriek tomu Rovinka si zaslúži pochvalu za to, ako pristúpila k zápasu. Mám už takmer 40 rokov, ale v Tišnove sa preto cítim dobre, lebo mám okolo seba výbornú partiu ľudí. Pomáhajú mi k tomu, že tak rýchlo nestarnem,“ zdôraznil. P. Švancara.

Predsedu JmKFS Pavla Blahu potešila hlavne veľmi dobrá atmosféra v hľadisku. ,,Zápas mal svoju kvalitu, aj keď výsledkovo to možno tak nevypadá. Pravda, za stavu 1:0 Rovinka nepremenila tri vyložené šance. Pokiaľ by sa tak stalo, zápas by sa zrejme ináč vyvíjal. Stretnutie splnilo očakávanie aj po spoločenskej stránke. Sme veľmi radi, že sa stretli bývalí hráči Brna, Slovana a Interu. Určite si zaspomínali na niekdajšie veľké súboje v bývalej federálnej lige. Vždy budem veľmi rád, keď v tejto spolupráci budeme pokračovať s Jurajom Jánošíkom a s celým BFZ. Sme si blízki nielen futbalovo, ale aj mentalitou. V minulosti sme niečo pekné zasiali a teraz sa k nám pridali aj národné zväzy, keď sa nedávno uskutočnil premiérový česko-slovenský Superpohár medzi Zlínom a Slovanom.“

 Predseda BFZ Juraj Jánošík si tiež pochvaľuje, že založiť Superpohár bola veľmi dobrá myšlienka. ,,Tišnov predviedol hodnotný  výkon, má kvalitu, nie náhodou vyhral krajskú súťaž. Bol jednoznačne lepším tímom a zaslúžene vyhral. Okolo skúseného Švancaru sa točia viacerí šikovní chlapci. Isteže, aj výsledok je dôležitý, ale najpodstatnejšie je to, že tento projekt sa ujal. S južnou Moravou máme fantastické vzťahy na úrovni predsedov, sekretariátu a podpredsedu. Má to význam a zmysel uskutočňovať takéto zápasy. Kvitujem skvelú atmosféru, prišlo veľa divákov, ihrisko bolo výborne pripravené. A som rád, že už aj na úrovni národných zväzov sa hrá o Superpohár. O rok na Slovensku sa víťaz pohára BFZ vynasnaží vyhrať nad partnerom z Moravy.“

 Predseda ObFZ Bratislava-mesto Ľubomír Suchý vyslovil takýto názor: ,,Som rád, že sa pokračuje v tradícii zápasov týchto víťazov pohárov BFZ a JmKFS. Troška ma mrzí, že víťazstvo domácich bolo až dosť jednoznačné, že Rovinka im nekládla väčší odpor. Je to však šport, tento súboj určite splnil poslanie. Bolo dojímavé sledovať, ako sa tu stretli bývalí výborní internacionáli, ktorí sa porozprávali a zaspomínali si na časy, keď hrali proti sebe. Už sa teším na 5. ročník Superpohára u nás na Slovensku.“

Rovinka superpohár 2017

Tišnov superpohár 2017

Superpohár 2017

Na stretnutí boli aj piati hráči z čias veľkej Zbrojovky Brno – Josef Hron, Rostislav Václavíček, Jan Klimeš, Karel Jarůšek  a František Mikloš. ,,Podľa mňa vzhľadom na to, že ide o začiatok sezóny, stretnutie malo dobrú úroveň. Domáci ukázali chuť do futbalu, darili sa im finálne prihrávky a rovnako aj zakončenie. Preto zaslúžene vyhrali. Rovinka tiež mala dobré momenty, akurát sa jej nedarilo strelecky,“ vraví R. Václavíček. Niekdajší výborný brankár Josef Hron bol dojatý zo stretnutia s bývalými protihráčmi. ,,Veľká škoda, že nemohol pricestovať aj Ivan Hrdlička, s ktorým som tri roky hrával v Zbrojovke. Na druhej strane som sa veľmi dobre porozprával s Lacom Jurkemikom. Tišnov bol lepší, ale nie zas o toľko, aby vyhral tak vysoko. Vysoká prehra je pre Rovinku krutá. Predpokladal som tesný výsledok, dokonca som si myslel, že sa o víťazovi rozhodne na strely zo značky pokutového kopu. Švancara sa zaprel, presvedčili ho, aby im pomohol aj v divízii. Tento šoumen sem ešte viac pritiahne ľudí, lebo futbal mu stále chutí.“

Skúsený tréner Justín Javorek označil AFK Tišnov za veľmi progresívny a moderný tím. ,,Prekvapil ma svojou kreativitou, rýchlosťou a hĺbkovými prihrávkami za obranu. Týmito prednosťami narobil obrane Rovinky veľa problémov. Hostia ukázali lepšie a horšie momenty, žiaľ, na tie druhé doplatili gólmi vo svojej bráne. Bratia Čapkovičovci boli sklamaní z vysokej prehry. ,,Už dvakrát slovenské mužstvá v tomto Superpohári prehrali 1:5. To by sa nemalo stávať. Konfrontácia s českými mužstvami musí byť aj súťaživá, veď predsa ide o meno slovenského futbalu. Veríme, že takéto výprasky už na naše konto v budúcnosti nepribudnú!“

Juraj Jánošík a Pavel Blaha za asistencie sekretára JmKFS Josefa Dvořáčka a za zvukov hymny Ligy majstrov odovzdali porazeným i víťazom pekné poháre a po dve lopty. Na stretnutí bol prítomný aj predseda TMK JmKFS Stanislav Schwarz. BFZ zastupovali okrem predsedu Juraja Jánošíka, predseda ObFZ Bratislava-mesto Ľubomír Suchý, vedúci sekretár BFZ Ján Farbula, predseda ŠTK Miroslav Richtárik, predseda DK Miroskav Bóc, člen výkonného výboru Vladimír Medveď, organizačný pracovník a matrikár BFZ Pavel Príkopa, legendy slovenského a československého futbalu bratia Ján a Jozef Čapkovičovci, Ladislav Jurkemik a bývalý známy tréner a niekdajší predseda TMK BFZ Justín Javorek.

AFK Tišnov – TJ Rovinka 5:1 (3:1). Góly: 5. Bednář, 31. Kuldan, 37. a 72. Sodomka, 86. Sedlo – 16. Kalmán (11 m). Pred 500 divákmi rozhodovali Hudec – Petko, Papuga.

AFK Tišnov: Doležal – Sedlo, Huška, Pospíšil, Bubeníček – Duda, Krejčíř, Kuldan, Bednář – Švancara, Sodomka.

TJ Rovinka: Vojtech – Bombala, Kecskes, Marec, Maroši – Kalmán, Čamaj, Dominik, Ducký – Schwinghammer, Kufel. Do druhého polčasu nastúpili Kastl, Zaťko, Rýdzi, Vizváry a Krucký.

Doterajší víťazi Superpohára:

1. ročník 2014: FK Mutěnice

2. ročník 2015: TJ Tatran Brno Bohunice

3. ročník 2016: ŠK Báhoň

4. ročník: 2017: AFK Tišnov

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI