V seniorských súťažiach sa môže striedať až päť hráčov

Počas tohto víkendu sa začali najvyššie regionálne súťaže, III. a IV. liga, takže je pochopiteľné, že pred ich výkopmi sa v bratislavskom Dome športu uskutočnil tradičný predsezónny aktív ŠTK BFZ. Zúčastnili sa na ňom jeho predseda Miroslav Richtárik a vedúci sekretár BFZ Ján Farbula. S Miroslavom Richtárikom sme sa porozprávali na aktuálne témy.

 Čo bolo hlavnou náplňou tohto aktívu?

Tento aktív sa niesol skôr v znamení diskusie, ako udeľovaní nejakých úloh. Samozrejme, prešli sme jednotlivé dôležité body, ktoré sme si rozobrali, aby kluby vedeli čo majú robiť a čoho sa majú vyvarovať. Od nového ročníka sa môže v seniorských súťažiach na základe doporučenia UEFA striedať až päť hráčov. To je skutočne veľká novinka. Ďalšou zaujímavosťou je, že osemnásťroční hráči nepotrebujú telovýchovného lekára a ani súhlas rodičov.

 Sú všetky kluby III. a IV. ligy z hľadiska infraštruktúry tak vybavené, že splnili podmienky svojho zaradenia do regionálnych súťaží od tohto ročníka 2017/2018?

Tieto podmienky nesplnili dva kluby, napokon u nich tento problém rezonoval už dlhšie. Sú to ŠK Báhoň a FK Most pri Bratislave. Nebol som ešte u nich na kontrole, ale mám informáciu, že Báhoň tribúnu postavil. Z Mosta mám také zákulisné správy, že sa nepokračuje vo výstavbe tribúny. V Rovinke bolo o šestnásť sedadiel menej, sľúbili, že ich dorobia. Ozvala sa aj Rača, nemá zakrytú tribúnu pre 150 ľudí. Takisto niektoré kluby vedeli, že nemajú brány správnych rozmerov, takže priebežne mi posielajú fotky o ich opravách a prerábaní na správne rozmery. Boli to napríklad Cajla, Malacky, Kalinkovo, Jakubov.

 Koľko cudzincov môže hrať v III. a IV. lige?

– Môže ich hrať päť mimo európskej únie, ale vždy iba v jednom stretnutí a tento počet musí byť aj na súpiske jednotlivých mužstiev. Keď je niekto členom EÚ, ten sa neráta. O tomto pravidle som hovoril nielen funkcionárom, ale aj rozhodcom.

 Veľmi dôležité je aj zabezpečenie zdravotníckej služby na každom zápase…

– Povinnosť zabezpečiť zdravotníka, ktorý disponuje nejakým certifikátom, má každý klub, aby vedel poskytnúť prvú pomoc, aby na zápase bol taký človek, ktorý vie správne zareagovať na vzniknutú situáciu.

 Kedy bude známa nominácia výberu BFZ na regionálny turnaj o majstra Slovenska?

– Hráčov spolu s trénerom Karolom Markom od III. až po V. ligu mapujeme celý rok. Pravda, títo futbalisti nesmú mať žiadnu profesionálnu zmluvu. Predpokladám, že nominácia bude známa najneskôr po 3. kole. Turnaj sa uskutoční 8., 9. a 10. septembra v Tatranskej Lomnici. Jeho víťaz postúpi do kvalifikácie o postup na ME amatérskych výberov, kde naposledy reprezentoval Slovensko v roku 2009 práve výber BFZ. Máme teda o čo hrať, vlani sme skončili na druhom mieste. Pokiaľ niektorý klub, ktorý bude mať v nominácii svojho hráča požiada o odklad zápasu, tak mu vyhovieme. Ostatné regióny na tento turnaj si urobili asociačný termín, my však budeme pokračovať podľa pôvodného vyžrebovania.

 V minulom ročníku škvrnou vo IV. lige boli dve kontumácie. Viac by sa to už nemalo opakovať?

– Boli to veľké zásahy do súťaže, Petržalku to až dvakrát postihlo, keď k nej nepricestovali Jablonové a Viničné. Verím, že v tomto ročníku sa už taká nepríjemnosť nestane, napokon problémové kluby z tejto súťaže vypadli. Do nej z III. ligy spadla Kráľová pri Senci, ale som rád, že mužstvo skonsolidovali a mohli by hrať dôstojnú úlohu. Zo súťaže odišla Borinka, pribudol CFK Pezinok- Cajla, ktorý sa ukazuje vo veľmi dobrom svetle.

 Tento ročník III. ligy s niekoľkými bývalými druholigistami a niekdajším dvojnásobným majstrom Slovenska FC Petržalka akadémia sľubuje veľmi dramatickú zápletku…

Súťaž bude určite kvalitnejšia ako v minulej sezóne. A aj si to želám a verím, že tomu aj tak bude. Slovan B má najvyššie ambície, konkurovať sa mu vynasnažia Rohožník, Petržalka, uvidíme ako bude vyzerať Svätý Jur po odchode niekoľkých hráčov. Ťahákom budú bratislavské derby, hlavne to v 9. kole medzi Petržalkou a Slovanom, na ktoré očakávam návštevu aj 3000 divákov. Prvý magnet bude už v 2. kole, v ktorom na seba narazia Rohožník a Petržalka a tiež aj bratia, tréneri Tóthovi na jednej a druhej strane. A určite vyskočia aj ďalšie mužstvá, ktoré môžu príjemne prekvapiť.

 Aké je vaše najväčšie želanie pred začiatkom regionálnych súťaží BFZ?

– Súťaže sme pripravili, takisto chcem nech sa kluby posunú aj v oblasti infraštruktúry s tým, aby mali menší krôčik postúpiť do II. ligy. V prvom rade to musia dokázať svojimi výkonmi na ihrisku. Pred rokom sme boli radi, keď ŠK Svätý Jur postúpil do II. ligy, ale v najrýchlejšom možnom čase je naspäť v nižšej súťaži a borí sa s viacerými problémami. Verím, že Inter sa v II. lige nestratí a bol by som veľmi rád, keby sme v druhej najvyššej súťaži z nášho regiónu do takých piatich rokov mali aspoň troch zástupcov.

Milan Valko, komunikačný manažér PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI