UEFA PRICHÁDZA S LIGOU NÁRODOV

 „UEFA prišla so súťažou na zatraktívnenie súperenia národných tímov: Liga národov obsahuje prvok súťaživosti, je zároveň cestou na finálový turnaj ME a nesie so sebou aj zvýšený ekonomický benefit,“ aj tieto slová povedal generálny sekretár SFZ Jozef Kliment, ktorý sa v Nyone zúčastnil na porade, organizovanej UEFA pre popredných funkcionárov členských zväzov, s témou Liga národov 2018/19.
Šampionáty, na striedačku európske i svetové, sa konali v dvojročných cykloch, počas ktorých sa odohrala kvalifikácia a finálový turnaj. Pre kvalifikáciu vytvorila FIFA v kalendári deväť dátumových okien, v každom boli zahrnuté dva zápasy. Keď sme boli v 6-člennej kvalifikačnej skupine, 10 dátumov vyplnili súťažné stretnutia, v ôsmich bolo možné odohrať priateľské či prípravné duely,“ zopakoval roky zabehnutú realitu Jozef Kliment. Už niekoľkokrát sa však odprezentovalo na všemožných fórach, že interes o nesúťažné stretnutia upadá, čoho dôkazom je menšia účasť fanúšikov na štadiónoch a aj s tým súvisiaci nižší finančný benefit. Preto nápad s Ligou národov.
Jej atraktivitu zvyšuje aj skutočnosť, že je aj „opravnou cestou” na finálový turnaj ME, pretože popri 20 účastníkoch, ktorí si účasť vybojujú cez kvalifikáciu, sú štyri pozície rezervované pre národní tímy, postupujúce z Ligy národov. “Podľa stanoveného kľúča sa tak účastníkom záveru ME stanú aj mužstvá z C a D ligy, čo je úplne nóvum a pre tieto zväzy výrazná pridaná motivačná hodnota,“ vysvetlil generálny sekretár SFZ.

Fungovanie Ligy národov 2018/19 je už dlhšie známe – hrať sa bude v 4 ligách (divíziách), zaradenie do líg je podľa rebríčka UEFA k 11. októbru 2017:

A – 12 tímov v štyroch 3-členných skupinách 
B – 12 tímov v štyroch 3-členných skupinách 
C – 15 tímov v troch 4-členných skupinách a jednej 3-člennej 
D – 16 tímov v štyroch 4-členných skupinách

Zápasy prvej časti tejto súťaže sa uskutočnia v septembri, októbri a novembri 2018, turnaj Final Four, na ktorom sa zúčastnia štyria víťazi skupín z A-ligy a ktorý určí celkového šampióna, je naplánovaný na jún 2019.
Zloženie každého ďalšieho cyklu vyplynie z výsledkov predchádzajúceho ročníka, pričom platí systém postupu a zostupu ako v dlhodobých domácich klubových ligách: víťazi jednotlivých skupín v B, C a D-divízii sa posunú o poschodie vyššie, tímy z posledných miest skupín A, B a C-divízie spadnú o level nižšie.

Slovensku patrí miestenka do B ligy, vzhľadom na jeho pozíciu v UEFA rejkingu (16. miesto) bude nasadené na čelo jednej zo štyroch skupín, spolu s Rakúskom, Walesom a Ruskom. Znamená to, že žreb 24. januára 2018 v Lausanne nám pričlení jedného súpera z kvarteta Švédsko, Ukrajina, Írsko, Bosna a Hercegovina a jedného zo štvorice Severné Írsko, Dánsko, Česko a Turecko.
Časové nadväzovanie základnej fázy Ligy národov (už spomínaná etapa september až november 2018), potom kvalifikácie ME 2020 (marec až november 2019) a fázy play-off Ligy národov (marec 2020) na prvý pohľad trochu zneprehľadnuje prepojenie a zároveň samostatnosť oboch súťaží, má však svoju športovú logiku, ktorá vyformuje v play-off fáze kvalifikácie ME zvyšných štyroch účastníkov finálového turnaja Eura 2020.
Pri vypĺňaní časového itinerára zápasmi v jednotlivých rezervovaných dátumoch vznikla pri A a B lige rezerva, keďže v nich obsiahnuté skupiny sú len 3-členné. “Národné tímy musia odohrať počas týchto termínov medzištátny zápas. Neexistuje alternatíva nehrať. Súpera si môžeme nájsť sami alebo pomôže UEFA, ale dátum musí byť využitý oficiálnym duelom,“ potvrdil Kliment, že neexistuje možnosť „vypustiť” asociačný termín.
Že myšlienka Ligy národov má čosi do seba potvrdzuje aj fakt, že po medzikontinentálnych debatách by si ju radi osvojili aj mimo Európy. „Je záujem hrať túto súťaž celosvetovo, treba však všetko te dotiahnuť s FIFA a optimálne načasovať. Model by vyzeral tak, že skupinová časť by sa konala v jednotlivých konfederáciách, nasledovali by kvalifikácia šampionátu a play off Ligy národov by bolo celosvetové. Takže by sme trebárs mohli hrať semifinále proti Uruguaju a finále potom proti Kamerunu,“ načrtol možný rozvoj novej súťaže Jozef Kliment.
Ako sa sformovala Liga národov v Európe, tak ak by sa mala naplniť aj jej expanzívna myšlienka, muselo by dôjsť ku konsenzu. Ku konsenzu veľkých a malých.

Zdroj: www.futbalsfz.sk


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI