Krst pamätnice BFZ

V piatok 24. novembra sa v hoteli Bratislava uskutočnil krst 316-stranovej publikácie s názvom Pamätnica Bratislavského futbalového zväzu. Jej autormi sú Jozef Kšiňan, Tomáš Černák (zostavovateľ), Vladimír Wänke, Milan Valko a Rudolf Hupka. Pod moderátorskou taktovkou Marcela Merčiaka a Ľuboša Hlavenu a po príhovore predsedu BFZ Juraja Jánošíka sa slávnostný večer začal privítaním všetkých okolo 120 hostí. Medzi nimi bol aj nový predseda BSK Juraj Droba.

 

 

DSC_0195

DSC_0200

Publikáciu Pamätnica Bratislavského futbalového zväzu (BFZ) uviedla do života najslávnejšia slovenská futbalová dvojica Ján a Jozef Čapkovičovci. Spolukrstiteľom bol od roku 1998 najdlhšie pôsobiaci aktívny funkcionár v BFZ Ľubomír Suchý. Knihu slávnostne pokrstili šampanským, trávou a vápnom, ktorým sa „lajnujú“ čiary futbalových ihrísk. ,,Sme dojatí a poctení, že sme spolu s našim veľkým priateľom Ľubom Suchým pokrstili túto Pamätnicu, veľmi sa tešíme na jej čítanie,“ povedali slávni bratia. Autorský kolektív na 316 stranách spracovali písomnú a fotografickú dokumentáciu bratislavského futbalu od roku 1898 až dodnes. Na slávnosti sa zúčastnili ďalšie viaceré osobnosti slovenského futbalu. Okrem iných Jozef Vengloš, najlepší tréner na Slovensku v 20. storočí, ktorý bol pri všetkých podstatných úspechoch čs. futbalu v rokoch 1972 – 1990 a takisto Justín Javorek, bývalý tréner viacerých ligových mužstiev a niekdajší predseda TMK BFZ. Ďalej strieborný z MS v Čile v roku 1962 a najlepší strelec prvej edície Pohára národov, predchodcu dnešných majstrovstiev Európy v r. 1960 Titus Buberník. Nechýbala ikona Spartaka Trnava, Bohemians Praha a tiež majster Európy a autor gólu z belehradského finále ME Karol Dobiáš, ale aj Anton Urban, Ladislav Jurkemik, Alexander Vencel starší, Ivan Hrdlička, Ľudovít Cvetler, Karol Brezík, Stanislav Moravec a ďalší výborní hráči. Na krste sa tiež zúčastnil bývalý prvý predseda SFZ Milan Služanič, ale aj niekdajší generálni sekretári SFZ Mikuláš Tarči, Miloš Tomáš, funkcionárska legenda Rudolf Janček či bývalí poprední rozhodcovia čs. histórie Dušan Krchňák a Jozef Marko. Takisto niekdajší predsedovia BFZ Marián Horský, Vladimír Wänke a Andrej Machovič. Predseda BFZ Juraj Jánošík vydaním Pamätnice splnil jedno zo svojich predsavzatí, ktoré si dal po zvolení do funkcie. Podobné pamätnice vydali už predtým Východoslovenský, Stredoslovenský a Západoslovenský futbalový zväz.

,,Je mi veľkou cťou, že sa mi dostalo tej príležitosti uviesť do života knihu o dejinách futbalu v Bratislave a v jej okolí. Tento fakt si cením o to viac, že sa tak stáva počas môjho funkčného obdobia na pozícii predsedu Bratislavského futbalového zväzu, pretože jeden z mnohých cieľov, ktoré som si pri nástupe do funkcie stanovil, bol aj aj vznik tejto publikácie. Predkladaná publikácia je výsledkom dlhého, systematického výskumu a práce jej autorov. Keď som ich pred niekoľkými rokmi oslovil a poprosil, či by nemohli pomôcť pri vzniku knižky mapujúcej históriu futbalu v hlavnom meste Slovenska a zároveň aj v celom bratislavskom regióne, vedeli, že sa vydávajú na dlhú a neľahkú cestu. Mali pred sebou pole neorané a museli začať stavať na zelenej lúke. Alebo futbalovou terminológiou povedané na zelenom ihrisku. Preto sa veľmi teším, že sa im podarilo neľahkú úlohu zvládnuť a všetkým fanúšikom bratislavského futbalu tak môžeme spoločne ponúknuť túto ojedinelú publikáciu. Takisto nemôžem zabudnúť na sponzorov, lebo bez nich by sa táto publikácia nevydala. Sú to Tipos, Slovnaft a Európska agentúra vzdelávania, spoločnosť ZFP GROUP akadémia a daľší partneri, bez ktorých pomoci  by táto pamätnica neuzrela svetlo svata ,“ povedal vo svojom príhovore predseda BFZ Juraj Jánošík. Okrem neho sa na krste zúčastnila celá funkcionárska špička nášho zväzu. Ľubomír Suchý, predseda ObFZ Bratislava-mesto, Miroslav Baxa, predseda ObFZ Bratislava-vidiek, Ján Farbula, vedúci sekretár BFZ,  členovia VV BFZ Vladimír Medveď a Dušan Paška, Miroslav Richtárik, predseda ŠTK, Miroslav Bóc, predseda DK, Ondrej Trnovský, predseda EK, Alexander Teleky, predseda KM, Pavel Príkopa, matrikár BFZ a sekretár BFZ.

Nový predseda BSK Juraj Droba nám povedal: ,,Som vyštudovaný telocvikár, takže by bola hanba keby som nemal maximálne pozitívny vzťah k športu. Hrával som závodne džudo, basketbal, karate, uvedomujem si však dobre, že futbal je medzi všetkými športami skutočná veličina. V druhej polovici sedemdesiatych rokov ma dedko brával na zápasy Slovana. Bol futbalový rozhodca a hovoril mi rôzne príbehy o tom, ako ho naháňali z vedľajšej dediny, keď odpískal nejaký faul proti domácemu tímu. Mám teda krásne spomienky na toto obdobie. Župa musí podporovať športy. Pozriem sa na to, aká bola spolupráca medzi BSK a BFZ, budem sa snažiť byť možno efektívnejší a hlavne hľadať možnosti, ako podporovať najlepšie projekty. Moja pridaná hodnota bude aj v tom, že sa vynasnažím nájsť sponzorov zo súkromného sektora, lebo nie som presvedčený o tom, aby všetko platil štát.“

Na krste boli aj predstavitelia Európskej agentúry vzdelávania, ktorí vstúpili do BFZ. ,,Našou hlavnou úlohou je pomôcť deťom a mladým dospelým, ktorí sa nachádzajú vo finančnej tiesni, alebo sú nejako diskriminovaní sociálnou situáciou. Potrebovali sme k tomuto projektu silného partnera, ktorý má kontakty, databázy a styky v tejto bratislavskej sfére a na to bol ideálny Bratislavský futbalový zväz. Cez jeho predsedu Juraja Jánošíka sme vytvorili túto spoluprácu na neobmedzené obdobie. Mali sme už dve prezentácie a myslím si, že spolu môžeme priniesť nejakú pozitívnu zmenu v mládežníckom futbale. Ten to totiž stále najviac potrebuje. V chudobnejších rodinách sa stále nachádza veľa talentovaných detí,“ povedal nám Viktor Bališ, projektový manažér Európskej agentúry vzdelávania. Agentúra ZFP GROUP akadémia je tiež nový partner BFZ a jej ambasádor pre šport Michal Krkoška vraví: ,,Našim heslom je vzdelanie, šport a financie. Snažíme sa vtiahnuť do športu finančnú gramotnosť, pretože na Slovensku mnohí ľudia po odchode do dôchodku riešia hlavne financie. Máme teda rôzne projekty na ZŠ a v rôznych kluboch, chceme zvýšiť finančnú gramotnosť aj u športovcov. V Českej republike sme už pol roka, teraz spúšťame projekt na Slovensku. Sme veľmi radi, že sme sa mohli stať sponzormi takejto veľkolepej akcie. Bratislava je pre nás základ, tu sa rozbiehame, BFZ je prvý partner, s ktorým začíname spolupracovať, verím, že to bude na veľa rokov.“

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ

Video z krstu pamätnice BFZ

Rozhovory s hosťami


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI