ZŠ Kalinčiakova a ZŠ Tajovského Senec postúpili do celoslovenského finále Školského pohára SFZ

V dňoch 18. a 21. mája sa na štadióne NMŠK 1922 Bratislava uskutočnilo finále 7. ročníka krajského kola Školského pohára SFZ 2017/2018 v kategórii mladších žiačok a žiakov U13 ZŠ 2. stupňa v malom futbale. Jeho víťazmi sa v kategórii mladších žiačok stala ZŠ Kalinčiakova  a v kategórii mladších žiakov rovnako ako vlani triumfovala ZŠ Tajovského Senec. Víťazi krajského finále ZŠ Kalinčiakova  a ZŠ Tajovského Senec postúpili do celoslovenského finále, ktoré sa uskutoční v dňoch  5. a  6. júna 2018 v NTC Poprad. Krajského kola sa zúčastnili družstvá ZŠ, ktoré postúpili z obvodných kôl bratislavského regiónu a boli organizátormi rozdelené do dvoch skupín A a B.

V kategórii mladších žiačok v A-skupine hrali ZŠ a MŠ Za kasárňou BA, ZŠ Most pri Bratislave, Cambridge International School a British International School BA.  V B-skupine na seba narazili  Gymnázium Metodova BA, ZŠ Vývojová Rusovce,  ZŠ Kalinčiakova BA a ZŠ Sološnica.

ZŠ Kalinčiakova  bola na turnaji najlepší mužstvom, lebo svojich súperov prevýšila hlavne po futbalovej stránke. Zaslúžene vyhrala všetkých päť zápasov so skóre 31:11.  ,,Zo začiatku to také ľahké pre nás nebolo, ale potom dievčatá prekonali  únavu a napokon sme všetky stretnutia zvládli k našej spokojnosti. Najsilnejším súperom pre nás bola ZŠ Za kasárňou. Vo finále sme zasa vypojili z hry najlepšiu hráčku Rusoviec Šoltysovú.  V mužstve máme dievčatá, ktoré hrávajú futbal súťažne, ako  Dominika Tranžíková či Marcelka Feketeová.  Barbora Bankošová je zasa vynikajúcou atlétkou, v tíme sú aj žiačky, ktoré aktívne nešportujú, ale dobre sa ukazujú na hodinách telesnej výchovy. Verím, že pokiaľ všetky dievčatá budú zdravé, tak aj na celoslovenskom finále v Poprade by sme sa mohli popasovať o čo najlepšie umiestnenie. ZŠ Kalinčiakova už niekoľkokrát vyhrala krajské kolo, bola aj majstrom Slovenska, takže snažíme sa robiť dobré meno našej škole,“ povedal nám učiteľ a tréner športových tried ZŠ Kalinčiakova Mário Rovenský.

Organizátori vyhodnotili za najlepšiu brankárku Savannah Norcross z BISB, najlepšou hráčkou bola Terézia Šoltysová zo ZŠ Rusovce a najlepšou strelkyňou sa stala Dominika Tranžíková zo ZŠ Kalinčiakova s 19 gólmi.

DSC_7571 DSC_7570

V kategórii mladších žiakov v A-skupine hrali ZŠ Za kasárňou BA, ZŠ Kupeckého Pezinok,  ZŠ Vazovova BA a SŠ Tilgnerova BA.  V B-skupine na seba narazili ZŠ Gercenova BA (nahradila na poslednú chvíľu ZŠ Tupolevova), S-ZŠ Bajkalská BA, ZŠ Tajovského Senec a ZŠ Školská Stupava kvôli chorobe niekoľkých žiakov na turnaj neprišla.

Na turnaji sa v najlepšom svetle ukázali ZŠ Tajovského Senec a ZŠ Za kasárňou. Obidve mužstvá postúpili do finále bez straty bodu a v rozhodujúcom súboji podali výborný výkon.  Hralo sa  vo veľkom tempe hore-dole a napokon o víťazovi rozhodli až strely zo značky pokutového kopu.  Hrdinom víťazov bol brankár  Nicolas Kováč, ktorý chytil až tri pokutové kopy hráčov zo ZŠ Za kasárňou. Pritom je to stredný útočník a chytal iba preto, lebo Senec nemal vhodného brankára. ,,Do finále sme postúpili úplne suverénne, ale v ňom to už boli poriadne nervy. Vyhrávali sme, ale súper po našej chybe vyrovnal. Zápas bol nesmierne dramatický až do konca. Samozrejme, z víťazstva v krajskom kole máme veľkú radosť. Prakticky všetci chlapci z tohto tímu hrajú aktívne futbal či už za Senec, alebo v blízkom okolí, ako Kráľová pri Senci a Nová Dedinka.  V celoslovenskom futbale si nechceme urobiť hanbu, radi by sme postúpili do semifinále,“ povedal nám učiteľ telesnej výchovy na  ZŠ Jozefa Gregora Tajovského Senec  Stanislav Miko.

,,Funkcionári zo SFZ v súčinnosti z BFZ si zaslúžia veľkú pochvalu za organizovanie takýchto turnajov. V Bratislave za ostatné roky zaniklo veľa ihrísk, preto sa pýtam, či je to zázrak, že existuje ešte toto ihrisko na NMŠK. Teším sa z toho, že tu bol taký veľký počet chlapcov a dievčat, lebo len z takejto konfrontácie môžu z nich vyrásť dobrí hráči.  Futbal je už v súčasnosti celosvetový fenomén, nároky na túto skvelú hru sa neustále zvyšujú, preto je dobré, že aj v našom regióne sa pamätá na mládež. Táto veková kategória je veľmi dôležitá, tréneri týmto žiakom musia venovať veľkú pozornosť, aby vydržali vo svojom úsilí a predčasne neskončili s futbalom,“ vraví Justín Javorek, bývalý tréner viacerých ligových klubov.

Najlepším brankárom sa stal Vicent Gruber  zo ZŠ Kupeckého Pezinok, najlepším hráčom Viktor Vlčák zo ZŠ Za kasárňou  a najlepším strelcom Timotej Sluka zo ZŠ Gercenova so 6 gólmi.

DSC_7864  DSC_7859

V kategórii mladších žiačok pekné ceny – poháre, diplomy, upomienkové predmety, pre víťaza sadu dresov a pre prvé tri družstvá aj medaily odovzdali Anna Gabron, z Okresného úradu  Bratislava z odboru školstva, Juraj Jánošík, predseda BFZ, Ján Farbula, vedúci sekretár BFZ,  Miriam Matulová, koordinátorka ženského futbalu SFZ, Alexander Teleky, predseda KM BFZ, Martina Šurnovská a Victória  Kaláberová,  slovenské reprezentantky. V kategórii mladších žiakov ceny odovzdali Juraj Jánošík, Rudolf Novák,  vedúci odboru oddelenia školstva Okresného úradu Bratislava, Vladimír Lupták, koordinátor školských súťaží SFZ, Ján Farbula, Samuel Slovák, bývalý reprezentant Slovenska a tréner výberov SR do 16 a 17 rokov,   Alexander Teleky, Justín Javorek, bývalý predseda TMK BFZ a Jaroslav Černil, bývalý hráč ŠK Slovan. Hlásateľom oboch podujatí bol  František Zelený. Vydarenú organizáciu a priebeh oboch krajských akcií dievčat a chlapcov zabezpečovali Ľubomír Čamek z Okresného úradu Bratislava – odbor školstva a Pavel Príkopa, koordinátor školského futbalu BFZ. Poďakovanie patrí aj klubu NMŠK 1922 Bratislava za poskytnutie kvalitného ihriska.

Stretnutia dievčat rozhodovali  Mária Krčová, Lenka Sobolová, Henrich Šusták a chlapcov Igor Kočický, Viktor Martiš a František Kašper.

Výsledky mladšie žiačky: Za Kasárňou – BISB 3:3, Most – Cambridge 1:4, Metodova – Sološnica 0:0, Rusovce – Kalinčiakova 3:6, BISB – Cambridge 2:0,  Za kasárňou – Most 5:1, Sološnica – Kalinčiakova 1:7,  Metodova – Rusovce 1:7, Most – BISB 1:7, Cambridge – Za kasárňou 2:6, Rusovce – Sološnica 8:0, Kalinčiakova – Metodova 6:3.

Stretnutia o umiestnenie

  1. semifinále: BISB – Rusovce 2:4, 2. semifinále: Za kasárňou – Kalinčiakova 1:3, o 7.-8. miesto: Most – Sološnica 3:0 (kontumačne), o 5.-6. miesto: Cambridge – Metodova 3:0, o 3.-4. miesto: BISB – Za kasárňou 2:0, o 1.-2. miesto: Kalinčiakova – Rusovce 9:3.

Konečné poradie: 1. ZŠ Kalinčiakova, 2. ZŠ Rusovce, 3. British International School, 4. ZŠ a MŠ Za kasárňou, 5.  Cambridge  International School, 6.  Gymnázium Metodova, 7. ZŠ Most pri Bratislave, 8. ZŠ Sološnica.

Výsledky mladší žiaci: Za Kasárňou – Tilgnerova 3:2, Pezinok – Vazovova 1:0, Gercenova –  Bajkalská 3:1, Tilgnerova – Vazovova 5:5,  Za Kasárňou – Pezinok 4:0, Senec – Bajkalská 8:1, Pezinok – Tilgnerova 2:0, Vazovova – Za kasárňou 2:6,  Gercenova – Senec 1:5.

Stretnutia o umiestnenia

  1. semifinále: Za kasárňou – Gercenova 2:1, 2. semifinále: Pezinok – Senec 0:5, o 5.-6. miesto: Tilgnerova – Bajkalská 2:4, o 3.-4. miesto: Gercenova – Pezinok 2:1, o 1.-2. miesto:  Za kasárňou – Senec 1:1, na pokutové kopy 1:3.

Konečné poradie: 1. ZŠ Tajovského Senec, 2. Za kasárňou, 3. ZŠ Gercenova, 4.  ZŠ Kupeckého Pezinok, 5. S-ZŠ Bajkalská, 6. SŠ Tilgnerova  7. ZŠ Vazovova.

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ

Foto: Ján Luky


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI