Seminár trénerov BFZ na pôde FTVŠ UK

TÚ SFZ v spolupráci s TMK BFZ zorganizovala v stredu 23. mája tretí tohtoročný seminár trénerov futbalu BFZ, ktorý slúžil na predlžovanie licencií UEFA B a UEFA Grassroots C licencie. Päťhodinový seminár sa uskutočnil na pôde Fakulty telesnej výchovy a športu UK za účasti 53 trénerov. Väčšina zo zúčastnených trénerov bola z Bratislavy, pôsobia v rôznych vekových kategóriách od prípravky až po mužov. Cestu do Bratislavy si však našlo aj mnoho trénerov z iných regiónov, ako z Nitry, Dunajskej Stredy, či z Považskej Bystrice.

,,Hlavnou myšlienkou pri organizovaní seminárov je to, aby sme dali trénerom niečo, čo môžu využiť v praxi. Stále tvrdím, že my tréneri sme zlodejmi informácií. Problém je ten, že nevieme selektovať podstatné veci a často sa uchyľujeme trénovať niečo, čo nie je vhodné pre danú úroveň hráčov. Téma ,,herne orientovaný tréning“ bola hlavne z pohľadu praxe, ale aj z pohľadu teórie veľmi osožná, keďže sa často stretávame s tým, že deti veľmi málo hrajú na tréningoch.“ konštatoval Michal Kováč, podpredseda TMK a zároveň koordinátor vzdelávania trénerov BFZ.

Okrem trénerov na seminár zavítali aj pozvaní hostia zo SFZ ako Zsolt Pakusza – manažér vzdelávania trénerov SFZ, Peter Kopúň – koordinátor vzdelávania trénerov SFZ, Samuel Slovák – koordinátor SFZ a Rudolf Novák – bývalý koordinátor vzdelávania BFZ.

Program bol rozdelený na niekoľko častí. Na začiatku sa v teoretickej časti Pavol Gregora zamýšľal a pýtal, akých hráčov chceme vychovať. ,,Všetci, ktorí sme tu by sme sa mali neustále zamýšľať, ako zlepšiť našich hráčov. Často vidíme problém v tom, že máme pomalých hráčov, nesprávne sa rozhodujú a nedávajú góly, hráči si nevedia správne nájsť miesto na ihrisku a atď.. Vie niekto ako to zlepšiť? Čím podobnejšie sú v tréningu riešené herné situácie tým zápasovým, tým viac transferu môžeme očakávať od hráčov,“ dodal P. Gregora.

Martin Žamba povedal, že z jeho pohľadu hráč pre vrcholový futbal musí mať emóciu. „Keďže človek je súťaživý tvor, vieme docieliť aj prostredníctvom prípravných hier, aby hráči neustále napredovali. V minulosti rodičia mali problém deti odtrhnúť z ihriska, aby sa niečo naučili do školy. Dnes je úplne iná doba a z tohto dôvodu treba dbať na to, ako posúvať našich hráčov v tréningu.“

O tom, že seminár, ktorí organizátori zvládli na dobrej úrovni a splnil požiadavky svedčí aj pozitívna odozva od trénerov. V takýchto stretnutiach treba pokračovať, čo bude v prospech zvyšovania úrovne celého futbalu v BFZ. Priestory veľkej auly na FTVŠ UK, ako aj ihrisko sú na výbornej úrovni. Takisto sa treba poďakovať starším žiakom FC Petržalka U15, ktorí na seminári vykonávali praktickú ukážku.

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI