OFK Dunajská Lužná vyhral jubilejný 25. ročník Pohára BFZ

Futbalisti OFK Dunajská Lužná  zvíťazili v stredajšom finále jubilejného 25. ročníka Pohára BFZ 2018 nad ŠK Tomášov 3:2 (3:0) a po siedmich rokoch získali druhý raz cennú trofej. Ako je známe finále dvoch účastníkov III. ligy na štadióne v Dunajskej Lužnej sa dohrávalo v náhradnom termíne, lebo prvý zápas rozhodca Parilák v stredu 6. júna v 17. minúte za stavu 0:0 pre hustý lejak a nespôsobilý terén predčasne ukončil.

DSC_8950

Stretnutie teda pokračovalo od 17. min a už do polčasu si domáci vytvorili rozhodujúci  trojgólový náskok. Dobre kombinovali, vyhrávali osobné súboje, boli rýchlejší, dravejší a darilo sa im aj v koncovke. Po pohotových góloch Kimáka, Kollára a Piláta  vyhrávali už 3:0, keď dokonale využili  diery v defenzíve hostí. Po prestávke však Tomášov nečakane ožil a keď na jej začiatku tiahlou strelou z prvej strely na bránu znížil Köplinger na 1:3, čoraz viac sa dostal do sedla aj vďaka rýchlosti a šikovnosti viacerých hráčov.  Desať minút pred koncom znova Köplinger  výstavnou strelou z priameho kopu  dal druhý gól. Vyrovnanie viselo vo vzduchu, v nadstavenom čase striedajúci Valovič mohol poslať zápas do rozstrelu pokutových kopov, ale brankár OFK Švihel mu včasným vybehnutím zmaril veľkú gólovú šancu.

DSC_9293 DSC_9299 DSC_9303 DSC_9382

DSC_9234 DSC_9530 DSC_9519 DSC_9535 DSC_9568

DSC_9582 DSC_9608 DSC_9629

OFK Dunajská Lužná má za sebou výborný ročník, k 3. miestu v III. lige pridal aj víťazstvo v Pohári BFZ. ,,Do zápasu sme nastúpili s jednoznačným úmyslom pokračovať v dobrých výkonoch a streliť nejaké góly. Tieto ciele sme do polčasu nad očakávanie  splnili, keď sme na ihrisku jasne dominovali. V druhom dejstve sme sa dostali pod tlak súpera. Nemáme totiž tak skúsených hráčov, aby sme vedeli zvládnuť aj ťažké situácie.  Našťastie sme však finále nakoniec zvládli a myslím si, že naša  veľká radosť zo zisku cennej trofeje je zaslúžená. Pravda, musím povedať, že Tomášov v druhom polčase predviedol výrazne sebavedomý výkon, čo nás troška zaskočilo. Som však presvedčený, že obidve mužstvá predviedli kvalitný ofenzívny futbal, ktorý sa musel divákom páčiť,“ vraví tréner OFK Karol Brezík.

Kapitán OFK Peter Kučera víťazstvom v Pohári BFZ dosiahol zatiaľ svoj najväčší úspech v kariére. ,,V prvom polčase sme hrali tak, ako sme skončili v majstrovskej súťaži – rýchlo, jednoducho, po zemi a na protiútoky. Tieto prednosti nás zdobili počas celej sezóny a tento futbal nám najviac vyhovuje, lebo máme naň typologicky dobrých hráčov. Cez polčas sme si povedali, že začneme akoby bolo 0:0. Žiaľ, to sa nestalo, som presvedčený, že sme súpera nepodcenili, ale začali sme prehrávať osobné súboje a Tomášov bol postupne nad naše sily. Nakoniec sme však ukázali silného  tímového ducha a to bolo v tomto finále najdôležitejšie. Verím, že náš tím na 95 percent zostane pokope a že v novom ročníku zabojujeme o najvyššie priečky,“ hovorí P. Kučera.

S ŠK Tomášov to po prvom polčase vyzeralo na uterák, ale v druhom ohromne ožil a tiež sa postaral o dobrý a zaujímavý zápas, ktorý držal divákov v napätí až do konca. ,,Podľa mňa vzhľadom na priebeh obidvoch polčasov by bola remíza spravodlivejšia.  Futbal sa však nehrá na šance, ale na góly. Takže asi o ten jeden bola Dunajská Lužná lepšia. Skrátené úvodné dejstvo sme nezvládli v hlavách hráčov, so súperom sme nemohli hrať vysoký pressing a navyše urobili sme v obrane školácke chyby. Po prestávke sme hrali vabank, domáci postupne akoby z ihriska ,,odišli“. Možno si už mysleli, že  trofej majú vo vrecku. V III. lige sme v tomto ročníku s týmto súperom prehrali obidva zápasy, ale myslím si, že to nemalo nejaký vplyv na náš výkon, lebo Pohár BFZ je úplne iná súťaž. Pred tromi rokmi sme s FC Rohožník všetko prehrali, ale v Čunove vo finále tohto pohára sme ho zdolali.  Som však rád, že sme sa postarali o dobrý a dramatický zápas, akurát mi chýbal vyrovnávajúci gól na 3:3,“ povedal nám tréner ŠK Tomášov Maroš Jakim.

Predseda BFZ Juraj Jánošík bol spokojný s úrovňou a organizáciou finále: ,,V prvom rade by som sa chcel poďakovať vedeniu BFZ za to, že tento pohár má svoju peknú tradíciu a už po piaty raz sa jeho víťaz stretne s víťazom Juhomoravského pohára o Superpohár. Som rád, že aj napriek nepriaznivému počasiu sa na druhý pokus odohral tento zápas v dobrej atmosfére pred slušnou kulisou. Obidve mužstvá predviedli dobré, bojovné a disciplinované výkony. V prvom polčase bola o dosť lepšie Dunajská Lužná, v druhom prevzal iniciatívu Tomášov, doslova ovládol dianie na ihrisku a domáci mali aj šťastie, že hostia nevyrovnali. Bolo to však pekné vyvrcholenie tejto sezóny a tak by to vždy malo byť. Uvažujeme nad tým, že treťoligové a štvrtoligové kluby by museli tento pohár povinne hrať, hoci je pravda, že program je nahustený,  lebo do Slovnaft Cupu sa môžu prihlásiť aj mužstvá z najnižších súťaží.  Vynasnažíme sa však o to, aby sme do Pohára BFZ zapojili čo najviac klubov. Napokon je o čo hrať, obidvaja finalisti aj tento rok dostali slušné finančné odmeny.“        

Putovný pohár kapitánovi OFK Dunajská Lužná Petrovi Kučerovi odovzdali predseda ŠTK BFZ Miroslav Richtárik, predseda BFZ Juraj Jánošík a vedúci sekretár BFZ Ján Farbula. Obidve mužstvá boli tiež dekorované pohármi za účasť vo finále, víťazné mužstvo OFK Dunajská Lužná dostalo finančnú odmenu 700 eur a sadu dresov Adidas. Porazený ŠK Tomášov obdržal šek v hodnote 500 eur a sadu dresov od spoločnosti JAKO SPORTS. Okrem zúčastnených družstiev vedúci funkcionári BFZ  odovzdali  vkusnú malú loptičku aj rozhodcom a delegátovi, ktorými boli Boris Parilák, Lukáš Tománek, Peter Martinkovič a  Rudolf Líška. Finále sledovali aj starosta Tomášova István Pomichal a starosta Dunajskej Lužnej Štefan Jurčík, predseda EMK BFZ Ondrej Trnovský a člen licenčnej komisie SFZ Daniel Chmúrny.

V sobotu 4. augusta o 17.30 h sa v Dunajskej Lužnej  o Superpohár stretnú víťaz Pohára BFZ OFK Dunajská Lužná proti víťazovi Pohára Juhomoravského FZ TJ Tatran Bohunice.

OFK Dunajská Lužná – ŠK Tomášov 3:2 (3:0). Góly: 25. Kimák, 32. Kollár, 34. Pilát – 48. a 80. Koplinger. Pred 300 divákmi dobre rozhodovali Parilák – Tománek, Martinkovič, ŽK: Kimák, Kučera, Goga, Andrejko – Baďura, Kálmán. OFK Dunajská Lužná: Švihel – Goga, Kimák, Pálka, Chovanko – Pilát (89. Fila), Kučera, Kollár, Kubala (75. Kvasňovský, 90.+ Skala) – Andrejko (90. Špila), Bališ (90. Guľaš). ŠK Tomášov: Kováč – Kálmán, Halmeš (17. Leginus), Janovíček, Adnan Ljutič – Chmúra (17. Kleberc, 63. Baďura), Koplinger, Gašpar, Kiss – Šándor (68. Valovič), Admir Ljutič.

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI