Zvýšil sa divácky záujem, ale medzi jednotlivými mužstvami bol veľký výkonnostný rozdiel

V prvej polovici júna sa skončili najvyššie regionálne súťaže, III. a IV. liga. S Miroslavom Richtárikom, predsedom Športovo-technickej komisie  Bratislavského futbalového zväzu sme sa porozprávali na viaceré aktuálne témy.

Aký je váš pohľad na najvyššie regionálne súťaže v tomto ročníku? Čo vás najviac potešilo a naopak, čo sklamalo?

– Obidve súťaže sme odohrali tak, ako boli naplánované. Myslím si, že priniesli dosť kvalitných stretnutí a zvýšil sa aj divácky záujem. Veľkú zásluhu na tom mal v III. lige FC Petržalka, ale aj na iných stretnutiach boli celkom pekné návštevy. Na druhej strane ma sklamalo, že  v obidvoch súťažiach medzi jednotlivými mužstvami bol veľký výkonnostný rozdiel. Táto priepasť sa ešte viac prehĺbila. Petržalka, Rohožník a Slovan B nastrieľali viac ako sto gólov, na konci tabuľky zasa Jur a Vajnory inkasovali 135 a 111 gólov, čo je strašne veľa. Zaznamenali sme aj tri kontumácie, keď v III. lige  ŠK Svätý Jur nepricestoval do Rohožníka, starší dorastenci ŠK Šenkvice na ihrisko Interu B a následne sa odhlásili zo súťaže. A PŠC Pezinok boli odrátané tri body za inzultáciu rozhodcu v Lozorne.

Pre Bratislavu je určite dobré, že v II. lige bude mať už dvoch zástupcov, Inter a Petržalku?

– Teším sa z toho, že Inter a Petržalka sa z najnižších súťaží prebojovali už do II. ligy a tiež verím, že časom sa dostanú aj do najvyššej súťaže. Derby bude iste zaujímavé nielen pre fanúšikov týchto klubov, ale aj pre všetkých milovníkov futbalu. Prvé v novom ročníku je na programe v sobotu 18. augusta, keď Inter  privíta Petržalku.

Veľké uznanie si zaslúži aj FC Rohožník, lebo v posledných štyroch  ročníkoch III. ligy skončil trikrát druhý a raz tretí…

– Súhlasím, práca s prvým mužstvom je na veľmi dobrej úrovni, hoci napríklad počas tejto zimy z Rohožníka odišlo sedem hráčov do Rakúska. Káder sa neustále obmieňa, preto klobúk dole pred vedením klubu, ako dobre vie poskladať nový tím. Isteže, na takú malú obec je to veľký úspech, že toto mužstvo neustále šliape na päty oveľa známejším klubom.  Troška ma však mrzí, že hoci Rohožník má veľký potenciál zázemia, nedokáže dať dokopy viac mládežníckych mužstiev. Ak by sa mu to totiž  podarilo, lebo v prípade postupu do II. ligy musí mať šesť mládežníckych kolektívov, bolo by to veľké plus pre celý klub.

Na druhej strane veľkým sklamaním boli výkony ŠK Svätý Jur, ktorý v priebehu dvoch rokov spadol až do IV. ligy a utrpel tri dvojciferné prehry?

– Mrzí ma, ako to v Jure skončilo, v klube si musia vyriešiť  viaceré vnútorné problémy. Z mužstva odišli takmer všetci hráči, túto dieru zaplátali inými, oveľa menej kvalitnými jednotlivcami. Aspoň toto z ich strany treba kvitovať, že to nezabalili a súťaž aspoň dohrali. Pravda, ŠK zaznamenal veľa vysokých prehier, verím však, že sa dá dokopy a vo IV. lige už nezopakuje to, čo teraz v III. lige.

Vo IV. lige upútala neskutočná dominancia FC Malacky, ktorý sa po roku vrátil do III. ligy…

– Vlani FC Malacky vypadol z III. ligy na poslednú chvíľu. Veľmi rýchlo sa však spamätal, skonsolidoval káder a s obrovským náskokom vyhral IV. ligu.  Tento klub má veľký potenciál v mládežníckej základni, lebo v meste  je aj Žolík a preto si myslím, že  by časom mohol uvažovať aj o pôsobení v II. lige. FC Malacky má vyhovujúci štadión, dobrú infraštruktúru, takže všetky predpoklady na to, aby neustále napredoval.

Od tohto ročníka sa  v seniorských súťažiach na základe doporučenia UEFA mohlo striedať až päť hráčov. Aké sú ohlasy na túto veľkú novinku a do akej miery ju tréneri využívali?

– Veľmi som nebol za túto novinku, ale akceptoval som ju. Podľa mňa pokiaľ niektorí tréneri majú široký káder hráčov, tak piatich vystriedať v priebehu stretnutia je dobrá vec. Takto si udržia akú-takú zápasovú prax. Samozrejme, každý systém sa dá zneužiť a to tak, že tréneri častým striedaním naťahujú čas. Máme však na to nástroj a tým je rozhodca, ktorý premárnený hrací čas môže nastaviť. Takže si nakoniec myslím, že táto novinka má viac kladov, ako záporov. Ide predsa o to, aby futbalisti hrali a nesedeli zbytočne na  lavičke.

Sú všetky kluby III. a IV. ligy z hľadiska infraštruktúry tak vybavené, že spĺňajú podmienky svojho zaradenia do regionálnych súťaží?

– Infraštruktúrne podmienky sú dané už tri roky, je ich viac. Každý klub musí mať tribúnu, aby diváci mali určitý komfort, lepší výhľad a nejaké slušné zázemie. Máme ešte rezervy v niektorých   záležitostiach a s klubmi musíme na tom popracovať. Je to aj o financiách, napríklad niektoré kluby nemajú takú základnú vec, ako stožiare na zástavy. Neraz sa stane, že ich vyvesia na hocijakú sieť. Musíme klubom vštepiť do povedia, že tieto súťaže sú nejakou vizitkou BFZ a tiež ich, lebo reprezentujú náš zväz. Väčšinou domáce mužstvá majú dobré šatne, ale vôbec nespĺňajú kritériá pre hostí a rozhodcov. Arbitrov vnímajú ako nejakých ,,nepriateľov“. Takže aj tu sa musíme naučiť správať sa voči sebe korektne a vážiť si jeden druhého. Klubom musíme v tomto smere pomôcť, aby sme sa dostali na nejakú slušnú úroveň. Keď budú mať dobrú infraštruktúru v III. lige, tak sa ľahšie vyrovnajú s nárokmi II. ligy.

Na budúci mesiac sa začne v kluboch letná príprava a v auguste aj nový ročník III. a IV. ligy. Čo si od neho sľubujete?

– Želám si, aby ďalšia sezóna bola ešte kvalitnejšia, aby sa na ňu jednotlivé mužstvá čo najlepšie pripravili a aby III. liga bola tak vyrovnaná a zaujímavá, ako pred dvomi rokmi.  Privítal by som, keby sme v III. lige našli aspoň tri mužstvá, ktoré by bojovali o prvenstvo a ktoré by chceli postúpiť do II. ligy. Chcel by som totiž, aby sme bratislavský futbal dostali na rebríček takých hodnôt, ktoré mu ešte donedávna patrili.

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI