OFK Dunajská Lužná zdolal TJ Tatran Bohunice a prvý raz vyhral Superpohár

Futbalisti OFK Dunajská Lužná prvý raz vo svojej histórii získali Superpohár. Účastník TIPOS III. ligy BFZ v  sobotu 4. augusta využil výhodu domáceho prostredia a v súboji víťazov pohárov BFZ a JmKFS zdolal zástupcu krajských majstrovstiev TJ Tatran Bohunice 2:1 (0:0). Pred zápasom mužstvám zahrali hymny   obidvoch krajín a po nich v tropickom počasí sa hral solídny futbal.

DSC_8461 DSC_8465 DSC_8462 DSC_8959 DSC_9063

Začiatok stretnutia patril hosťom, keď už v 7. min Mach vo veľkej šanci trafil bočnú sieť. Na druhej strane ho onedlho napodobnil Andrejko, ktorý z uhla prestrelil bránu. Postupne domáci  mali loptu častejšie v moci a vytvárali si príležitosti na útočnej polovici. Po strele Kimáka loptu z bránkovej čiary vykopol Král a vzápätí Andrejko znova minul bránu. Tesne pred polčasom malú domov Pálku vystihol Mach, ktorého fauloval Švihel, ale Královu strelu z nariadeného pokutového kopu vyrazil domáci brankár.  Po zmene strán v prvej štvrťhodine premárnil dve veľké možnosti Pilát,  potom hostia znova vykopávali loptu z bránkovej čiary, ale napokon nečakane udreli, keď Bachdasaryan technickou strelou dal prvý gól. OFK sa napokon cez obrat skóre prebojoval k historicky prvému triumfu v Superpohári. Striedajúci Kubala  ešte nevyužil samostatný únik, vzápätí však Majerčák hlavou po rohu vyrovnal na 1:1. V poslednej minúte brankár Roblík zrazil prenikajúceho Kubalu a Kondrlík z pokutového kopu strelil víťazný gól. Dunajská Lužná si víťazstvo zaslúžila, lebo v poli prevýšila svojho súpera, čo potvrdzujú aj zápasové štatistiky.

OFK Dunajská Lužná sa právom tešil z víťazstva a z premiérového zisku Superpohára. ,,Podľa mňa to bol dobrý súťažný zápas, ktorý nám ukáže, kde sa nachádzame tesne pred začiatkom nového ročníka TIPOS III. ligy BFZ. Moji chlapci sa pobili o víťazstvo, myslím si, že aj keď sme dali rozhodujúci gól z čistej penalty až v poslednej minúte, zaslúžili sme si vyhrať. V priebehu celého zápasu sme mali totiž viac šancí a vo futbale sa znova potvrdilo, že treba hrať do posledného hvizdu rozhodcu. To sa splnilo. Zatiaľ naša hra ešte nie je podľa mojich predstáv, v amatérskom futbale letná príprava je krátka, naše mladé mužstvo budeme budovať za pochodu počas jesennej časti. Založiť Superpohár bola veľmi dobrá myšlienka, takáto konfrontácia pomôže hlavne mladým hráčom v ich napredovaní a získavaní skúseností,“ vraví tréner OFK Dunajská Lužná Karol Brezík.

OFK prednedávnom vyhral Pohár BFZ a teraz aj Superpohár, takže jeho nový kapitán Ľuboš Chovanko a jeho spoluhráči mali dôvod na ďalšiu oslavu. ,,Presne tak, obidva súboje boli ťažké, tento o to viac, že bolo ohromné teplo. Ťažko sa nám behalo, zápas sa lámal v posledných minútach, myslím si však, že sme mali viac z hry a nakoniec sme ho doviedli do víťazného konca. V letnej príprave všetci zaberáme naplno, aby sme sa znova pohybovali na špici tabuľky. Získali sme výborné posily z FC Petržalka, Majerčáka a Kondrlíka, s nimi by sme mali byť silnejší,“ hovorí Ľ. Chovanko.

,,Do Dunajskej Lužnej sme prišli s úmyslom vyhrať a druhý raz zdvihnúť pohár nad hlavu. Myslím si, že domáci boli o niečo šťastnejším mužstvom. Samozrejme, z prehry sme dosť sklamaní, lebo rozhodujúci gól sme dostali v nadstavenom čase, keď sme už mysleli na penaltový rozstrel a už sme nemohli na tento zásah nijako reagovať. Pre nás tento súboj bol vhodnou generálkou na novú majstrovskú súťaž. Škoda, že nám pre chorobu chýbal bývalý ligový hráč Petr Švancara, ktorý by nám dosť pomohol. Vo veľkej horúčave obidve mužstvá predviedli solídne výkony,“ povedal nám tréner TJ Tatran Bohunice Petr Gamba.

Predsedu JmKFS Pavla Blahu potešila solídna úroveň prestížneho stretnutia a hlavne celkové zázemie v Dunajskej Lužnej. ,,Keby som to mal  všetko komplexne zhodnotiť, tak Dunajská Lužná má krásny štadión a aj organizačné zabezpečenie tohto súboja bolo výborné. Zápas sa síce hral v strašnom teple, ale hráči aj extrémne podmienky zvládli na jednotku. Bolo to celkom vyrovnané meranie síl, napokon jazýčkami na váhach sa ukázali penalty. Hostia z bieleho bodu nedali gól, domáci boli úspešní. Takže som spokojný so všetkým a napokon to len dokazuje, že tento Superpohár má zmysel hrať. S vedením BFZ máme výborné vzťahy, na Slovensku vždy stretneme veľa kamarátov. Takže už sa teším na ďalší ročník Superpohára, ktorý sa uskutoční o rok u nás na Morave.“

,,Z môjho pohľadu treba rozdeliť túto akciu na dve časti, športovú a spoločenskú. Zápas bol dobrý, vyrovnaný, slušný, myslím si si však, že aj ľudia z Bohuníc ocenili hru Dunajskej Lužnej a povedali, že zaslúžene o gól vyhrala. Celý Superpohár bol zo strany BFZ dobre pripravený. K Juhomoravskému zväzu máme najbližšie, čo sa týka turnajov mládežníckych družstiev a výmeny rozhodcov. Táto akcia je aj o tom, že tieto dva zväzy medzi sebou úzko spolupracujú a majú výborné vzťahy.  V septembri nás čaká ďalší veľký turnaj Danubia Moravia Cup 2018 a v decembri Bratislava Cup 2018,“ hovorí predseda BFZ Juraj Jánošík.

DSC_8430

Na stretnutí bol aj  hráč z čias veľkej Zbrojovky Brno –  Jan Klimeš ( na snímke), ktorý vyslovil takýto názor: ,,Videl som posledné dva zápasy Superpohára. Viac sa mi páčil ten spred roka v Tišnove, ktorý bol na vyššej kvalitatívnej úrovni. Na úrovni tohto súboja sa podpísala strašná horúčava, ľutoval som hráčov, že museli behať v takom tropickom počasí. Preto zápas bol viac upracovanejší, napokon domáci azda za väčšiu vôľu vyhrať si viac zaslúžili zisk Superpohára. Som veľmi rád, že som dostal na tento duel pozvanie od predsedu BFZ Juraja Jánošíka a tiež vedúceho sekretára BFZ Jána Farbulu. Týchto ľudí si veľmi vážim a na Slovensku vždy stretnem dobrých kamarátov, ako Ivana Hrdličku, Justína Javorka, Laca Petráša, bratov Čapkovičovcov. Preto veľmi rád k vám chodím. Verím, že takto o rok sa všetci spoločne stretneme na Morave.“

Bývalý výborný hráč ŠK Slovan Bratislava a niekdajší čs. reprezentant Ivan Hrdlička je tiež veľmi rád, že Superpohár si rýchlo získal potrebnú vážnosť. ,,Z tohto pohára sa už stáva pekná tradíciu, ktorú treba udržať a zveľaďovať. Potešilo ma, že ma vedenie BFZ pozvalo na tento zápas a že som sa mohol stretnúť s Janom Klimešom a pospomínať si na časy, keď sme spoločne hrávali za Zbrojovku. Zápas mal celkom dobrú úroveň, hrať v takom teple nebolo jednoduché, ale hráči ukázali dobrú fyzickú pripravenosť a viaceré šikovné ťahy.“

Juraj Jánošík odovzdal pohár porazenému mužstvu, Pavel Blaha  zasa víťaznému a to všetko za asistencie sekretára JmKFS Josefa Dvořáčka a vedúceho sekretára BFZ Jána Farbulu. Predsedovia obidvoch zväzov poďakovali tiež za dobrý výkon rozhodcovskej trojici. BFZ zastupovali aj predseda ŠTK Miroslav Richtárik, predseda KRaD Ivan Kružliak a organizačný pracovník a matrikár BFZ Pavel Príkopa. Na stretnutí boli tiež  bývalý generálny sekretár SFZ Mikuláš Tarči, bývalý známy tréner a niekdajší predseda TMK BFZ Justín Javorek a predseda RK ObFZ Bratislava-vidiek Kamil Kyselica.

OFK Dunajská Lužná – TJ Tatran Brno Bohunice 2:1 (0:0). Góly: 73. Majerčák, 90.+ Kondrlík (z 11 m) – 68.  Bachdasaryan. Pred 250 divákmi rozhodovali Henček – Laurer, Štofik, ŽK: Švihel.

OFK Dunajská Lužná: Švihel – Goga, Pálka, Majerčák, Rokošný (83. Fertaľ) – Pilát (88. Skala), Kimák (80. Fila), Chovanko, Andrejko – Kondrlík, Bališ (46. Kubala).

TJ Tatran Bohunice: Roblík (90. Dang) – Masařík (77. Sedlák), Král, Solanský, Imramovský – Mach, Schneider, Fiala, Pavlík (66. Chlup) – Bachdasaryan (85. Janusis), Vilmann.

Doterajší víťazi Superpohára:

  1. ročník 2014: FK Mutěnice
  2. ročník 2015: TJ Tatran Brno Bohunice
  3. ročník 2016: ŠK Báhoň
  4. ročník 2017: AFK Tišnov
  5. ročník 2018: OFK Dunajská Lužná

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ

Foto: Milina Strihovská

 


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI