DANUBE Moravia Cup 2018 bol výbornou medzinárodnou konfrontáciou

Tretí ročník medzinárodného futbalového turnaja starších žiakov U15 DANUBE Moravia Cup 2018 najlepšie zvládol výber Belehradu. Prvý raz sa stal jeho víťazom, keď vyhral všetky tri stretnutia a vo finále zdolal  výber Ljubľany 3:0.  Na treťom mieste skončil výber ZsFZ, štrtú priečku obsadil výber JmKFS, domácemu výberu BFZ, rovnako ako vlani patrí piata priečka a na 6.mieste skončil výber GMSLS. Stretnutia v skupinách sa odohrali na štadiónoch v Moste pri Bratislave, Rači a akadémii ŠK Slovan Bratislava. Stretnutie o 5-6.miesto sa konalo na ihrisku v Rovinke a zápasy o 3. miesto a finále sa uskutočnili na štadióne OFK Dunajská Lužná.

DSC_8764

DSC_5333 DSC_8759 DSC_8741 DSC_8745 DSC_8661 DSC_8736 DSC_8684 DSC_8768

Tréner výberu BFZ Eduard Vilčinský nám po skončení turnaja povedal: ,,Mali sme troška smolu v tom, že v prvom zápase sme narazili na najkvalitnejšieho súpera z Belehradu. Už po 40 sekundách sme dostali prvý gól, čo poznačilo náš výkon. Systém turnaja bol nekompromisný, preto ďalší zápas proti výberu  JmKFS sme museli vyhrať.  Podali sme celkom dobrý výkon, vypracovali sme si dosť šancí a v závere súboja sme dali aj prvý gól. Žiaľ, vzápätí sme aj inkasovali vyrovnávajúci gól a penaltovú lotériu lepšie zvládol súper. V poslednom zápase sme rozstrieľali výber Györ – Moson – Sopron, keď sme  na ihrisku jednoznačne dominovali. Turnaj nám ukázal, že v porovnaní s najlepšími tímami zaostávame v individuálnej technike, rýchlosti, krytí lopty, dynamickej technike, ale aj  vo fyzickej pripravenosti. Kostru nášho výberu tvorili chlapci zo Slovana, Interu a Petržalky a to nám ešte chýbali štyria hráči, ktorí boli s reprezentačným výberom Slovenska do 15 rokov na kontrolnom zraze v Poprade. S nimi by sme boli silnejší. Tréneri bratislavských klubov s týmito chlapcami dobre pracujú, snažia sa zahraničnej konkurencii vyrovnať, nie je to jednoduché, ale ešte musíme pridať, aby sme s nimi hrali vyrovnané zápasy. Tento turnaj bol pre nás veľmi dobrou skúsenosťou, lebo sme narazili na rôzne herné štýly.“

Výber Belehradu bol najlepší preto, lebo futbalovú kvalitu skĺbil s výbornou fyzickou pripravenosťou. ,,Organizácia tohto turnaja bola na vysokej úrovni. Na turnaj sme prišli s hráčmi z najlepších srbských klubov, ako sú CZ Belehrad, Partizan či Čukarički Belehrad. Takže naše víťazstvo sa dalo aj očakávať, lebo sme mali k dispozícii veľmi kvalitný výber s niekoľkými individualitami. Najviac sa mi páčil náš hráč s číslom 18 Mihajlo Spasojevič z Čukarički.  Celkovo sa však na tomto turnaji predstavilo veľa dobrých futbalistov so sľubnou perspektívou,“ vraví  Srdjan Milosavljevič, koordinátor mládeže Belehradského futbalového zväzu, ktorý túto funkciu vykonáva sedem rokov.

Finálový zápas pozorne sledoval aj Igor Urbančík, riaditeľ odboru školstva, mládeže a športu na úrade Bratislavského samosprávneho kraja. ,,V BSK sme veľmi radi, že môžeme podporovať takéto hodnotné podujatie. BFZ je neporovnateľný s ničím iným na území nášho kraja a jeden zo záväzkov, ktorí sme si dali je, že sa potrebujeme vrátiť k systematickej podpore futbalu. Samozrejme, tiež aj ostatných zväzov. V spolupráci s predsedom BFZ Jurajom Jánošíkom hľadáme spôsoby, ako práve takéto aktivity čo najviac podporovať. Lebo keď nepôjdeme mladým nádejám príkladom, ako potom bude náš šport vyzerať?  Teraz  sme niečo začali a preto verím, že budúci rok sa nám podaria ďalšie veci dotiahnuť do konca. Chceme byť silným partnerom športu a hlavne futbalu, ako najvýraznejšieho predstaviteľa v našom kraji. Finále sa mi páčilo, na to, že títo chlapci majú iba 15 rokov, predviedli veľmi dobrý výkon,“ hovorí Igor Urbančík.

Najviac toho na bedrách po organizačnej stránke mal vedúci sekretár BFZ Ján Farbula, ktorý turnaj zhodnotil takto: ,,Oproti prvému ročníku sa zmenila veková kategória z U17 na  U15.  Počas dvoch dní sme videli veľmi zaujímavé zápasy. Z môjho pohľadu prvenstvo je v správnych rukách, lebo výber Belehradu predviedol najkompaktnejšie výkony. Podľa mojich informácií  vo svojom strede mal desať reprezentantov Srbska, v dobrom svetle sa ukázal aj výber Ljubľany. Turnaj všetkým zúčastneným mužstvám poslúžil ako výborná medzinárodná konfrontácia. My, ako organizátori  sme zabezpečili kvalitnú organizačnú stránku. Každému sme sa snažili vyjsť maximálne v ústrety, nezaznamenali sme žiadnu sťažnosť. Všetci zahraniční účastníci si pochvaľovali ihriská, ktoré sme tento rok vybrali a na ktorých sa hralo. Či to už bolo v Moste pri Bratislave, Rači, alebo v Rovinke a v Dunajskej Lužnej. Všetci pôsobia v najvyššej regionálnej súťaži, takže všetko bolo v poriadku. O rok po dohode so sekretárom Juhomoravského futbalového zväzu sa turnaj starších žiakov U15 DANUBE Moravia Cup uskutoční na južnej Morave.“

Štadión OFK Dunajská Lužná bol v posledných mesiacoch   dejiskom troch významných udalostí – hralo sa tu finále Pohára BFZ, Superpohár víťazov regionálnych pohárov BFZ a JmKFS a záverečné stretnutia starších žiakov U15 DANUBE Moravia Cup 2018. ,,Som rád, že obec Dunajská Lužná žije športom, v tomto prípade futbalom. Myslím si, že finálové zápolenie bolo dôstojným vyvrcholením 3. ročníka starších žiakov U15 DANUBE Moravia Cup 2018. Takisto ďakujem vedeniu BSK,  jeho predsedovi Jurajovi Drobovi, riaditeľovi odboru školstva, mládeže a športu na úrade BSK Igorovi Urbančíkovi a všetkým sponzorom za podporu, aby sa tento turnaj mohol uskutočniť a už sa teším na jeho 4. ročník na južnej Morave. Postupne si získava čoraz väčšiu obľubu a tradíciu, jeho organizácia bola na vysokej úrovni, za čo treba poďakovať pracovníkom aparátu BFZ na čele s vedúcim  sekretárom BFZ Jánom Farbulom ,“ vraví predseda BFZ Juraj Jánošík.

Turnaj pozorne sledoval aj predseda komisie mládeže BFZ Alexander Teleky. ,,Prvenstvo výberu Belehradu je zaslúžené, lebo mal najvyššiu futbalovú kvalitu a viaceré individuality. Takisto sa mi páčilo skvelé športové vystupovanie všetkých hráčov, trénerov a vedúcich mužstiev. Na ihriskách sa bojovalo v zmysle fair-play. Potom medzi jednotlivými národmi má zmysel usporiadať takýto turnaj a každý si niečo od toho druhého dobré zoberie. Zaujímavé však tiež bolo, že ani jedno mužstvo si neudržalo kvalitnú úroveň hry počas celého zápasu. Výber Belehradu hral vo finále výborne prvý polčas proti výberu Ljubľane, k ničomu ho nepripustil, ale po obrátke zápas ovládlo mužstvo zo Slovinska.“   

A dlhoročný známy funkcionár Zoltán Csóka pridal tiež zaujímavý názor: ,,Bol som účastníkom posledných dvoch ročníkov tohto turnaja v Brne a teraz tu na Slovensku. Obidva boli veľmi dobre zorganizované. Výber Györ – Moson – Sopron prišiel k nám s o rok s mladším výberom, preto schytal aj niekoľko debaklov. Je to iste pre neho ponaučenie, aby nabudúce nič nepodcenil a dodal na turnaj konkurencie schopný výber.“ 

Každé mužstvo bolo odmenené pohárom za celkové umiestnenie, družstvá na 1. a 3. mieste obdržali aj medaily. Ceny odovzdali: Igor Urbančík, riaditeľ odboru školstva, mládeže a športu na úrade BSK, Juraj Jánošík, predseda BFZ a Ján Farbula, vedúci sekretár BFZ.  Za najlepšieho hráča turnaja bol vyhlásený Filip Hlucháň z výberu Južnej Moravy, najlepším brankárom sa stal Marko Volaš z výberu Ljubľany a strelcom Marko Lazetič z výberu Belehradu, ktorý strelil 5 gólov.

Stretnutia o umiestnenia rozhodovali – o 5. miesto:  Piatka, Olša D. Henček,  o 3. miesto Hegedüs, Volek, Malárik, finále:   Malárik, Volek, Hegedüs.

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ

Foto: Milina Strihovská


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI