Peter Špilák oslávil 70 rokov

V nedeľu 23. septembra oslávil 70 rokov známy funkcionár v bratislavskom futbale Peter Špilák. Vyrastal na jednom z bratislavských sídlisk v Lamači, ale keď mal 7 rokov, tak sa s rodičmi presťahoval na druhý koniec hlavného mesta Slovenska na Trnávku, kde od roku 1955 žije doteraz.

V Trnávke začal hrávať futbal, postupne prešiel všetkými vekovými kategóriami, ale venoval sa aj atletike v blízkej Mierovej kolónii. Základnú vojenskú službu absolvoval v Prostějove, kde hrával za civilný klub OP. Po návrate znova zakotvil v Trnávke. ,,V tom čase sme hrali krajské majstrovstvá, alebo divíziu, prišli k nám na výpomoc aj takí známi hráči, akými boli Buberník či Weiss najstarší. Boli to náročné súťaže, v bratislavskej hrali napríklad Rapid, Matadorka, či Spoje. Zaujímavé tiež bolo, že môj posledný tréner v Trnávke bol Karol Pecze, ktorý vtedy začínal s úspešnou kariérou. Okrem toho sme sedem rokov boli spoluhráčmi,“ spomína P. Špilák. Keď mal 30 rokov, tak ho kamaráti zo Slovšportu presvedčili, aby prestúpil do miestneho Rapidu, kde bol tri roky.

V decembri 1986 bol zvolený za predsedu TJ Trnávka, ktorá v tom čase združovala osem oddielov a v tejto funkcii je dodnes. Funkcionárska kariéra Petra Špiláka je veľmi bohatá. V roku 1990 bol zvolený do výkonného výboru Bratislavského združenia telesnej kultúry za šéfovania Jozefa Zápražného a doteraz sa podieľa na vyhlasovaní Najlepší športovec Bratislavy a najúspešnejší kolektív Bratislavy. V roku 1994 sa dostal do výkonného výboru Asociácie telovýchovných jednôt a klubov (ATJK), kde pôsobil v kontrolno-revíznej komisii až do jeho konca. V roku 1996 na pozvanie predsedu ŠTK SFZ Milana Vargu sa stal jej členom a tajomníkom a pôsobil v nej do apríla 2014. Prežil všetkých troch predsedov SFZ, Milana Služaniča, Františka Laurinca a Jána Kováčika. Dostal aj viaceré ocenenia, od roku 2006 je držiteľom Ceny fair-play Ivana Chodáka. Má bronzový aj strieborný odznak SFZ.

Peter Špilák takisto bol vedúci výberu Bratislavy U 20 počas pôsobenia trénerov Štefana Bodnára a Jána Lužu. V prvej polovici deväťdesiatych rokov sa hral Dunajský pohár za účasti Burgerlandu, Viedne, Sopron-Vas Megye, Budapešti a BFZ. Počas tohto dvojročného cyklu BFZ raz túto súťaž vyhral. Postupne sa pri tomto výbere vystriedali ďalší tréneri, ale P. Špilák bol naďalej jeho súčasťou. Často navštevuje aj zimná halové turnaje mladých talentov, ktoré organizuje BFZ.

Vedenie BFZ, ObFZ Bratislava-mesto a ObFZ Bratislava-vidiek sa pripája k početným gratulantom, oslávencovi k životnému jubileu želá hlavne veľa zdravia, šťastia, rodinnej pohody a životného optimizmu!

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI