Alexander Berkovič oslávil 80 rokov

V nedeľu 11. novembra v dobrom zdraví oslávil krásnych 80 rokov Alexander Berkovič, ktorý je už rekordných 62 rokov súčasťou veľkej futbalovej rodiny  v Bratislavskom regióne. S jeho menom sa priaznivci futbalu stretávajú už od roku 1956, za ten čas v našom regióne až doteraz pôsobil ako rozhodca a  delegát.

,,Futbal mi  za tie roky priniesol veľa pekných zážitkov.  Ako žiakom som pískal bratom Čapkovičovcom, Dušanovi Keketimu, bratom Zlochovcom, sú to všetko hráči, ktorí vyorali hlbokú brázdu v slovenskom a bratislavskom futbale. Pamätám si toho ozaj veľa,“ vraví jubilant. Jeho športová a funkcionárska činnosť je veľmi bohatá. Je laureátom Ceny Fair play MUDr. Ivana Chodáka a držiteľom bronzového odznaku SFZ. Získal tiež verejné uznanie ÚV ČSZTV III. stupňa za zásluhy o rozvoj československej telesnej výchovy.  Rozhodoval súťaže Bratislavského regiónu, mesto a vidiek a tiež Západoslovenského a Stredoslovenského kraja. Takisto desať rokov viedol zápasy v I. slovenskej lige žien. Od roku  1974 až doteraz bol delegátom, vrátane desiatich rokov v súťažiach SFZ, z toho osem rokov v I. SNL. S funkciou delegáta sa definitívne rozlúčil 3. novembra 2018 v zápase  V. ligy BA-vidiek Grinavský futbalový klub 1923 – FK Dubová.

Bol členom Komisie rozhodcov SFZ, stal sa aj vedúcim realizačného tímu Slovenského výberu žien. Absolvoval viacero zaujímavých turnajov v zahraničí. Takisto bol členom Komisie Rady SFZ pre preskúmanie rozhodnutí a člen Revíznej komisie SFZ.

Alexander Berkovič pracoval aj pre známy týždenník Tip, v ktorom uverejňoval  seriál Paragrafy pod lupou, kde sa odpovedalo na otázky, ktoré čitatelia kládli Tipu. Bolo to na odbornej úrovni a preto tento seriál mal veľký úspech. A neodchádza z aktívneho futbalu bez významnejšej stopy. Svoje retro spomienky na aktívnu činnosť už popísal vo svojom dielku po názvom PaF. Táto skratka znamená – Potešenie a Futbal. Nevyjadruje v tomto dielku len ,,nostalgické“ spomienky na futbal, ale aj bohaté priehrštie metodických doporučení pre praktický výkon rozhodcov, v poslaní hodnotiacich delegátov i doporučenia pre funkcionárov v prospech podpory progresívnych a logických trendov vo futbale.

Vedenie BFZ, ObFZ Bratislava-mesto a ObFZ Bratislava-vidiek sa pripája k početným gratulantom, oslávencovi k životnému jubileu želá hlavne veľa zdravia, šťastia, rodinnej pohody a životného optimizmu!

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ

Foto: Milina Strihovská


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI