BRATISLAVA CUP 2018 ovládol výber Belehradu, výber BFZ skončil tretí

Hodnotné športové výkony v duchu fair-play, výborná organizácia turnaja a pekný divácky záujem, tak možno charakterizovať 24. ročník medzinárodného halového turnaja vekovej kategórie U13 BRATISLAVA CUP 2018, ktorý sa uskutočnil v sobotu 1. decembra v Dome športu.  Jeho víťazom sa po šiestich  rokoch stal  výber futbalového zväzu Belehradu (FSB). Na turnaji štartovali ešte výbery futbalových zväzov  Ljubľjany (MNZLj), Južnej Moravy (JmKFS), Györu ( GMSLSZ), Západného Slovenska (ZsFZ ) a domáceho BFZ. V novom modele turnaja sa druhý raz hralo systémom každý s každým.

V rámci slávnostného otvorenia turnaja bolo vyhlásenie najlepších strelcov v mládežníckych kategóriách za rok 2017/2018  a ocenenie trénerov za rozvoj mládežníckeho futbalu v BFZ.  Turnaj otvoril v spoločnosti Branislava Gröhlinga, poslanca NR SR a poradcu predsedu BSK Juraja Drobu predseda BFZ Juraj Jánošík, ktorý zaželám všetkým účastníkom príjemný pobyt v našom meste a veľa pekných športových zážitkov.

Ocenení najlepší strelci v kategórii prípravka, žiaci, žiačka, mladší dorast a starší dorast: Filip Hrtan U8, SFC Kalinkovo, dal 86 gólov, Samuel Fojta U9, SFC Kalinkovo, 81 gólov, Dávid Lukáček U10, Obecný športový klub Láb, 77 gólov, Patrik Orth U11, FKM Stupava, 90 gólov,  Jakub Richtárik, ŠK Bernolákovo, 46 gólov, Martin Dežulian, ŠK Bernolákovo, 82 gólov, Pavlina Hrdličková, ŠK Slovan Bratislava, 38 gólov, Radovan Fratrič, SDM Domino, 26 gólov, Tomáš Kavoň, SDM Domino, 41 gólov.  Ceny im odovzdali Juraj Jánošík, predseda BFZ, Róbert Vittek, bývalý slovenský reprezentant a hráč ŠK Slovan Bratislava, Branislav Gröhling, poslanec NR SR, poradca predsedu BSK Juraja Drobu, Igor Urbančík, riaditeľ odboru školstva mládeže a športu BSK a Ján Farbula, vedúci sekretár BFZ.

DSC_0074 DSC_0076 DSC_0078 DSC_0080 DSC_0082 DSC_0084 DSC_0086DSC_0088

Ocenení tréneri mládeže: Rudolf Novák, momentálne koordinátor mládeže v FC Petržalka, Anton Valovič, momentálne športový riaditeľ mládeže FKM Karlova Ves, Ivan Hrdlička, v súčasnosti sa venuje deťom v kategórii U6 v ŠK Slovan Bratislava a Ľudovít Horník, dlhoročný mládežnícky tréner – TJ Krasňany, Rapid, Inter, ŠKP. Ceny im odovzdali Juraj Jánošík, predseda BFZ, Ľuboš Sarnovský, riaditeľ Nadácie TV JOJ  a Michal Salenka, predseda TMK BFZ.

DSC_0090 DSC_0093 DSC_0097 DSC_0102

,,Je to skvelé, že tento turnaj má už za sebou toľko ročníkov, pamätám si, že som aj ja na ňom hrával.  Bratislava CUP sa však o dosť posunul v tom, že má aj zahraničných účastníkov, vtedy sme sa stretávali iba na úrovni krajov. Potešilo ma tiež, že predstavitelia BFZ ocenili najlepších strelcov v mládežníckych kategóriách. Bolo by dobré, keby kráčali v mojich šľapajách, lebo Slovensko ako soľ potrebuje kvalitných účastníkov a kanonierov,“ povedal nám Róbert Vittek, bývalý hráč ŠK Slovan a stále najlepší strelec v histórii slovenskej reprezentácie.

Ivana Hrdličku tiež potešilo, že tento turnaj má z roka na rok väčší cveng. ,,Do Bratislavy chodia silné výbery, potvrdilo sa to aj tento rok. Rád som si pozrel dobré a zaujímavé zápasy, je to kvalitný turnaj, chlapci už aj v tomto veku sú na dobrej technickej úrovni. Vo svojom vývoji sú ďalej, ako sme boli niekedy my. Nás charakterizovala kreatívnosť, lebo aj do 13 rokov sme hrávali sami, alebo na malé bránky, zatiaľ čo súčasní chlapci začali v kluboch s futbalom už aj v prípravke. Bratislava CUP je výbornou medzinárodnou konfrontáciou pre všetky zúčastnené mužstvá,“ vraví Ivan Hrdlička, niekdajší dlhoročný hráč ŠK Slovan a víťaz PVP z roku 1969.

Turnaj po celý deň pozorne sledoval predseda TMK BFZ Michal Salenka. ,,Tejto mladej generácii 12-13 ročných hráčov hovoríme ,,zlatý vek futbalu“ a myslím si, že úroveň turnaja sa každým ročníkom zlepšuje. V tomto 24. ročníku bola kvalita na požadovanej úrovni z hľadiska individuálnej hernej činnosti, taktiky, mužstvá mali dobre prevedené štandardky a ukázali kvalitný prechod z obrany do útoku. Výber Belehradu zaslúžene získal prvenstvo, lebo každý jeho hráč bol technicky a individuálne výborne vybavený. Naopak, výber Györu mal vo svojom strede štyroch-piatich o rok mladších hráčov, takže prejavilo sa to na jeho menšej kvalite hry. Škoda, že výber BFZ nezvládol posledný zápas proti výberu Západu, myslím si, že víťazi boli viac motivovaní získať druhé miesto.“

Výber BFZ síce vlaňajšie prvenstvo neobhájil, ale ukázal sa v dobrom svetle.  Jeho tréner  Eduard Vilčinský, ktorý má v FK Inter na starosti mužstvo U15, nám povedal:  ,,Za cieľ sme si dali obhájiť víťazstvo z vlaňajška, lebo sme mali k dispozícii silný výber. Po športovej stránke sme odohrali päť kvalitných zápasov, žiaľ, ten posledný proti  výberu Západu nám nevyšiel, lebo sme nezachytili jeho úvod, keď sme v rýchlom slede dostali dva góly. Takisto sme už troška cítili aj mentálnu a kondičnú únavu. Podľa môjho názoru náš súboj s Belehradom bol najlepší na turnaji, škoda, že sme neudržali aspoň nerozhodný výsledok. Nakoniec sme skončili až tretí, jednako chlapcov musím pochváliť za výbornú hru, nasadenie, bojovnosť a dobrý prístup k celému turnaju.  Kostru nášho výberu tvorili chlapci zo Slovana, ktorí ukázali kvalitu a ďalší hráči z iných klubov sa k nim pridali. Pre nás všetkých to bola veľmi vítaná a poučná medzinárodná konfrontácia.“  

Predseda BFZ Juraj Jánošík na margo turnaja vyjadril takýto názor:  ,,Myslím si, že tento ročník Bratislava CUP 2018 bol veľmi vydarený a že má z roka na rok stúpajúcu úroveň. Skutočne som vďačný všetkým, ktorí prispeli a podieľali sa na peknom zážitku a krásnom turnaji. Či už to boli pracovníci aparátu BFZ, hostia, podporovatelia, sponzori, Nadácia Joj, TIPOS a BSK. Tento turnaj má svoje opodstatnenie a keďže o rok budeme mať jubilejný 25. ročník, tak verím, že bude ešte krajší a úspešnejší. Som spokojný po viacerých stránkach, lebo podujatie malo hodnotnú športovú úroveň. V Dome športu súťažili mládežnícke mužstvá z piatich štátov, čo je tiež také výnimočné. Aj preto tento turnaj osobne považujem z jeden z takých, ktorý má už nielen dobrú úroveň, ale hlavne tradíciu. Náš výber BFZ zobral výborné zápasy s Južnou Moravou a s výberom Belehradu, s ktorým nešťastne prehral. Jednoznačne vyhral nad Györom a Ľubľanou, nevyšiel mu iba zápas so Západoslovenským zväzom. Výber Györu nedosahoval výkonnostnú úroveň ostatných tímov, musíme si to rozobrať a zamyslieť sa nad tým, aby k nám chodili dobre pripravené všetky mužstvá.“

5 6 CSC_0185 4 CSC_0260 DSC_0117 DSC_0119DSC_0122 DSC_0143 DSC_0155 DSC_0158 DSC_0192

Ceny, poháre, diplomy a medaile mužstvám a najlepším hráčom odovzdali predseda BFZ Juraj Jánošík, vedúci sekretár BFZ Ján Farbula,  predseda TMK BFZ Michal Salenka a tréner mládeže SFZ za BFZ Michal Kováč.

Organizátori za najlepšieho brankára vyhlásili  Erika Bulína z výberu JmKFS, najlepším strelcom sa s 10 gólmi stal Erol Šabanaj z MNZLj a najlepším hráčom Zoran Alilovič z FSB.

DSC_0308 DSC_0310 DSC_0314

Celý turnaj moderoval František Zelený. Svojou návštevou ho poctili  Jozef Čapkovič, majster Európy z Belehradu 1976, jeho brat Ján, člen Klubu ligových kanonierov, Miroslav Richtárik, predseda ŠTK, Vladimír Wänke, bývalý generálny sekretár SFZ a Vladimír Koník, bývalý tréner viacerých ligových mužstiev. A o hostí sa vzorne starali Mária Krčová, Miroslav Bóc a Peter Rybár.

Výsledky:

MNZLj – FSB 3:5, ZsFZ – JmKFS 3:3, BFZ – GMSLSZ 9:0, FSB – ZsFZ 5:4, MNZLj – BFZ 2:7, GMSLSZ – JmKFS 3:8, BFZ – FSB 2:3, ZsFZ – GMSLSZ 7:1,   MNZLj – JmKFS 4:2, FSB –  GMSLSZ 6:0, JmKFS – BFZ 0:4, ZsFZ –  MNZLj 6:1, FSB – JmKFS 6:1, MNZLj – GMSLSZ 12:0, BFZ – ZsFZ 1:6.

Výber Beograd 1 miesto Výber ZsFZ 2 miesto Výber BFZ 3 miesto

Konečné poradie:

1. výber FSB 15 bodov

2. výber ZsFZ 10 bodov

3.  výber BFZ 9 bodov

4. MNZLj 6 bodov

5. JmKFS 4 body

6. GMSLSZ 0 bodov

Pred 300 divákmi rozhodovali Peter Hegedüs, Viktor Martiš a Matej Choreň.

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI