Predvianočný rozhovor s predsedom BFZ Jurajom Jánošíkom

S predsedom Bratislavského futbalového zväzu Jurajom Jánošíkom, ktorý je na čele BFZ od júna 2011 a v tejto funkcii pokračuje rokom 2018, svoje tretie volebné obdobie, prinášame tradičný predvianočný rozhovor, v ktorom sme sa obzreli za futbalovým rokom 2018 a ďalej sme sa venovali zaujímavým témam na futbalovom poli.

 Ako by ste zhodnotili rok 2018  v BFZ z  vášho pohľadu, bol v niečom iný od predchádzajúcich rokov?

Po januárovej konferencii BFZ  prišlo vo VV BFZ k jedinej zmene, kde namiesto Vladimíra Medveďa nastúpil ako člen za ObFZ Bratislava-mesto,  Branko Kovačič. Vo VV BFZ sú mojou veľkou oporou obidvaja podpredsedovia, Ľubomír Suchý a Miroslav Baxa. Jarná časť najvyššej regionálnej súťaže prebehla bez väčších problémov. Líder III. ligy, FC Petržalka zaslúžene postúpil do II. ligy. Dobrú fazónu mali aj ďalšie tímy, ako Dunajská Lužná, Rohožník, Slovan B a Rača. Na druhej strane v ŠK Svätý Jur po zostupe z II. Ligy nastal výrazný pád, pretože vypadol aj z III. ligy. Do tejto súťaže postúpili FC Malacky a MFK Rusovce. Celková klíma v bratislavskom futbale je žičlivá,  lebo BFZ má svoje dobré postavenie v rámci slovenského futbalu.

 Veľmi dôležitou súčasťou VV BFZ sú odborné komisie. Už neraz ste sa na ich náročnú prácu vyjadrili veľmi pochvalne…

Všetci predsedovia odborných komisií pred konferenciou BFZ mi prisľúbili, že pokiaľ budem znova zvolený za predsedu zväzu, tak chcú daľej pokračovať vo svojej práci. Z mojej strany im patrí veľká vďaka a uznanie za vykonanú prácu, sú to veľmi dobrí ľudia a futbaloví odborníci.

 Bratislavský futbal sa znova vracia na stratené pozície. ŠK Slovan je víťazom jesennej časti Fortuna ligy, FC Petržalka zo štyroch nováčikov sa najlepšie umiestnil v II. lige a aj FK Inter si v tejto súťaži zlepšil postavenie…

Pomaličky sa vracia obdobie, kedy Bratislava mala dvoch až troch zástupcov v najvyššej súťaži. ŠK Slovan je v súčasnosti najlepším mužstvom vo Fortuna lige. Myslím si, že jeho vedenie urobilo veľmi dobre a rozumne, keď angažovalo za trénerov Martina Ševelu a Ivana Vrabca. Sú to veľkí odborníci a hlavne skvelí a slušní ľudia. Samozrejme, ako predseda BFZ želám Slovanu,  aby v roku 2019, keď bude oslavovať 100. výročie vzniku klubu, oslávil aj majstrovský titul. FC Petržalka a FK Inter  nám v II. lige robia dobré meno. Petržalka je pre túto súťaž veľkým prínosom, napokon po jesennej časti sa najlepšie umiestnila zo štyroch nováčikov.

 Je dobrou správou pre rozhodcov a delegátov, že VV BFZ na základe návrhu predsedu KRaD a člena VV BFZ Ivana Kružliaka, im od jarnej časti súťažného ročníka 2018/2019 zvýšil finančné odmeny?

Týmto návrhom sme sa zaoberali už dlhšie obdobie, lebo keď sme si urobili analýzu, ako sú odmeňovaní rozhodcovia v regionálnych súťažiach na Východe, Strede a Západe, tak sme prišli k názoru, že aj u nás treba navýšiť čiastku na odmeny. V prípade seniorov je to navýšenie o cca 25%, u mládeže zhruba 30-40%.

 Ako by ste zhodnotili jesennú časť seniorských  súťaží v BFZ?

V tomto ročníku v III. lige výrazne dominuje Slovan B, je to najkvalitnejšie mužstvo v celej súťaži. Príjemným prekvapením je  FK Rača, takisto si pochvalu zaslúžia Lokomotíva Devínska Nová Ves a Rovinka. Rohožník troška stratil niekdajšie pozície a výrazne za očakávaním zaostala Dunajská Lužná. Myslím si však, že naša III. liga má dobrú úroveň a určite 6-7 mužstiev môže konkurovať aj v iných regionálnym súťažiam. Na chvoste tabuľky najviac zaostali Lozorno a Vajnory, v jarnej časti však môžu napraviť to, čo pokazili v jesennej. Vo IV. lige popredné mužstvá ako Kalinkovo, Závod, Domino či CFK Pezinok – Cajla majú kvalitné tímy, ktoré by sa nestratili ani v III. lige. Na konci tabuľky sú zasa tímy – Viničné, Vrakuňa, Svätý Jur, ktoré zrejme čaká boj o záchranu. Aj táto súťaž má však celkom slušnú úroveň. Veľkým negatívom pre nás je zranenie rozhodcu p. Bródyho po stretnutí ŠK Svätý Jur – FK Karpaty Limbach, kde dokonca popredný funkcionár Limbachu neovládol svoje správanie a emócie a hodením plnej krabice džúsu spôsobil p. Bródymu vážne zranenie oka. Vinník aj klub boli zo strany DK BFZ potrestaný. Takéto správanie odsudzujem nielen ja, ale aj vedenie zväzu a je pre mňa neprípustné.

 Ste aj jedným zo štyroch viceprezidentov SFZ, aký máte názor na kvalifikačnú E-skupinu EURO 2020, v ktorej sa Slovensko stretne s Chorvátskom, Walesom, Maďarskom a Azerbajdžanom?

Európska špička je veľmi vyrovnaná, rovnako si myslím, že máme hrateľnú skupinu. Zaujímavé je tiež, že  BFZ má so Záhrebským a Budapeštianskym zväzom aj ľudsky a aj športovo, veľmi dobré vzťahy. Chorvátsko, vicemajster sveta, je mužstvo najvyššej kvality. S Walesom sa dá hrať, derby s Maďarskom iste bude pred plnými tribúnami veľmi zaujímavé. Azerbajdžan je nevyspytateľný súper, ale určite môžeme nad ním vyhrať doma i vonku. Pavel Hapal spolu so svojím asistentom Otom Brunegrafom sú kvalitní tréneri a preto verím, že mužstvo perfektne pripravia na náročné kvalifikačné zápasy. Pre nás funkcionárov, slovenská reprezentácia je najvyššia méta, ktorú treba podporovať.

 Iste vašou veľkou výhodou je, že sa môžete spoľahnúť na osvedčený aparát BFZ, v ktorom pracujú skúsení a zanietení ľudia.

Pracovníci aparátu BFZ sú počas celého roka plne k dispozícii všetkým zástupcom FK a odvádzajú dobrú, kvalitnú a poctivú prácu nielen počas pracovných dní ale aj počas víkendov. Nedostala sa mi negatívna informácia zo strany klubov, práve naopak prácu sekretariátu pod vedením vedúceho sekretára BFZ p. Farbulu si vysoko cenia a vážia.

 Ako hodnotíte spoluprácu BFZ s BSK a s ďalšími spoločnosťami?

Príchodom nového predsedu BSK, Juraja Drobu a zmenou na poste riaditeľa odboru školstva mládeže a športu,  Igora Urbančíka, prišlo k lepšej spolupráci medzi BSK a BFZ, ako tomu bolo dovtedy. Aj touto cestou by som im chcel veľmi pekne poďakovať.

Ďalšou súčasťou sú partneri, vďaka ktorým sa naše výbery zúčastňujú na turnajoch v Belehrade, Győri, na Morave. Títo sponzori nám výrazne pomáhajú v našej činnosti. A to ma ako predsedu BFZ veľmi teší, za čo im v mene BFZ ďakujem.

 Ako by ste zhrnuli ďalšie aktivity BFZ v tomto roku a čo vás čaká v nasledujúcom?

Naše výbery sa zúčastnili pravidelných turnajov doma aj v zahraničí so striedavými úspechmi. Počas zimnej prestávky prebieha pravidelná zimná halová liga starších a mladších žiakov, od januára začne zimný turnaj seniorov a dorastu. Naše mládežnícke výbery budú štartovať na turnajoch v Belehrade, Ljubľane, na Južnej Morave a tiež na Západnom Slovensku. Víťaz pohára BFZ nás bude reprezentovať proti víťazovi pohára JmKFS na Južnej Morave o „SUPERPOHÁR“ a na prelome augusta a septembra, sa v NTC Senec uskutoční regionálny turnaj seniorov – amatérov, kde víťaz bude Slovensko reprezentovať v ďalšej kvalifikácii o postup na Majstrovstvá Európy seniorov – amatérov.

Aké je vaše najväčšie želanie v roku 2019?

V roku 2019 všetkým ľuďom na Slovensku a celému športovému hnutiu, želám všetko dobré, veľa zdravia, pohody a hlavne, aby bol ten nastávajúci rok ešte lepší, úspešnejší a pre každého spokojnejší, ako bol tento rok. Nech futbal nielen v Bratislavskom regióne, ale na celom Slovensku napreduje. Slovenskej reprezentácii v neľahkej kvalifikácii ME 2020 prajem postup na kontinentálny šampionát.

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI