Na seminári najviac rezonovala úprava nových pravidiel

Počas tohto víkendu sa začne nový ročník najvyšších regionálnych súťaží a aj preto sa v pondelok 5. augusta v hoteli Nivy uskutočnil tradičný letný seminár rozhodcov a delegátov Bratislavského futbalového zväzu. Zúčastnili sa na ňom predseda BFZ Juraj Jánošík, predseda ŠTK Miroslav Richtárik, predseda DK Miroslav Bóc a predseda komisie rozhodcov a delegátov Ivan Kružliak. Všetci štyria v diskusii vystúpili s hodnotnými príspevkami.  Zasadnutie viedol Peter Likavský, delegát – pozorovateľ SFZ. O priebehu seminára sme sa porozprávali s Ivanom Kružliakom.

Ako vždy, aj tentoraz ste mali veľmi bohatý program, o čom ste najviac diskutovali?

Zasadnutie pozostávalo z dvanástich bodov a trvalo vyše päť a pol hodín. Vyhodnotili sme súťažný ročník 2018/2019, poukázali sme na nedostatky, ktoré sa vyskytli zo strany rozhodcov, delegátov a zaoberali sme sa tiež tým, čo nás v najbližšom období čaká. Tento letný seminár sa pravidelne koná týždeň pred začiatkom nového ročníka najvyšších regionálnych súťaží. Náplňou práce a prednášok je kratší ako zimný, nie sú v ňom zahrnuté ani testy, je skôr informatívny. Bol obohatený o zmeny a doplnky Pravidiel futbalu 2019. Samozrejme, hovorili sme aj o lekárskych prehliadkach a upozornili sme na fyzické previerky, ktoré budú v septembri. Rozhodcovia, ktorí ich nesplnia, budú mať opravné v októbri. A ak ani vtedy neuspejú, tak budú preradení do oblastných súťaží. Na záver seminára sme rozhodcom a delegátom odovzdali dekréty.

Iste vás znova potešila veľká účasť prítomných rozhodcov a delegátov…

Bola až vzorová, na seminár prišli všetci delegáti a rozhodcovia tiež mali výbornú účasť. Zrejme je výhodou, že rozhodcovia a delegáti poznajú termín letného seminára už niekoľko mesiacov dopredu. Takže si môžu veci v predstihu zariadiť a vedia už, kedy sa uskutoční aj zimný seminár.

Futbal sa stále vyvíja a je dobré aj to, že aký smer vývoja naznačujú nové úpravy pravidiel od 1. júla 2019. Kto predniesol prednášku o zmenách pravidiel?

Ivan Kružliak ml. predniesol prednášku o zmenách a doplnkoch Pravidiel futbalu 2019. Podľa rozpisu programu mala trvať hodinu a pol, nakoniec sa pretiahla cez dve hodiny. Bola však rozdelená na dve časti, lebo nové úpravy pravidiel predstavujú tak veľa zmien, že sa to nedalo zvládnuť napríklad za klasických 45 minút. Zaoberal sa všetkými zmenami a tých bolo ozaj dosť. Medzi najdôležitejšie patria pohyb brankára pri pokutových kopoch, rozhodcovská lopta, zákaz rozširovania múru, tresty pre realizačný tím, odkop od brány, zmena v prípade ošetrovania, gól rukou, gól rukou neplatí ani u brankára, kartový trest a striedania. Mimochodom, za posledné tri roky prišlo k toľkým zmenám, ktoré sa predtým neudiali za predošlých desať rokov. Podľa môjho názoru, skôr či neskôr príde k tomu, že aj vo futbale sa zavedie čistý čas.

Dokáže vaša komisia rozšíriť povedomie o zmenách nielen u rozhodcov, ale aj u trénerov a hráčov čo najrýchlejšie a čo najefektívnejšie?

Viem, že Ivan Kružliak ml. v niektorých prvoligových kluboch prednášal o týchto zmenách, rovnako aj trénerom. Pravda, takých ľudí, ktorí to vedia podať nie je veľa. Jedna vec je o tom takto rozprávať a druhá prednášať. Preto som rád, že my sme usporiadali takú prednášku, počas ktorej sa do debaty mohli zapájať rozhodcovia a delegáti. Mala pre nich veľký význam a verím, že sa na nich nalepilo dosť poznatkov. Isté je, že tréneri a aj hráči by si vo vlastnom záujme mali naštudovať tieto zmeny.

A ako sa tieto úpravy dajú sprostredkovať obyčajným fanúšikom?

V tomto smere dosť futbalovému hnutiu pomohli niektoré médiá, alebo televízie, ktoré sa venovali týmto úpravám. Treba v tom však pokračovať, aby diváci vedeli, aké najzásadnejšie úpravy pravidiel sa udiali. Kto chce a má záujem, môže si nájsť a naštudovať si ich. Pravda, nezávidím začínajúcim rozhodcom v V. a VI. lige, aby ešte riešili rôzne invektívy na ich osobu a to len kvôli tomu, že diváci neovládajú pravidlá.

Stále pociťujete nedostatok rozhodcov v súťažiach BFZ?

Žiaľ, stav rozhodcov sa nám neustále znižuje, je alarmujúci. Na listinách III. a IV. ligy so 16 účastníkmi máme iba 56 rozhodcov a k tomu ešte treba pripočítať mládežnícke súťaže. Po iné roky nám hlavne z mesta prišli do regiónov šiesti-siedmi rozhodcovia, tento rok to boli len traja a z vidieka jeden. Počas jedného roka nám odpadli deviati arbitri a máme aj zranených, ako sú Gabriela Matejová a Milan Bródy ml.

Ktorí rozhodcovia z nášho regiónu najviac napredujú a majú predpoklady postúpiť do najvyšších celoslovenských súťaží?

Samozrejme, máme talenty, tento rok síce do vyššej súťaže nikto nepostúpil, stále však dúfam, že sa neskôr v nich presadia. Napokon z našej výkladnej skrine sme pre slovenské súťaže vychovali uznávaných rozhodcov, Jozefa Pavlíka, Michala Smoláka ml. a Ivana Kružliaka ml. V ich stopách by mohli ísť ďalší, musia však na seba ešte viac pracovať. Sú to Marián Ruc, Andrej Chromý, Filip Malárik a Adam Somoláni.

Aké je vaše najväčšie želanie pred začiatkom regionálnych súťaží BFZ?

Predovšetkým nech sú všetci rozhodcovia a delegáti zdraví a hlavne, aby si osvojili skutočný profesionálny prístup k svojim povinnostiam. Najviac si však želám, aby sa im darilo po všetkých stránkach. Vždy ich veľmi rád uvidím, ale nie na zasadnutí našej komisie, kde riešime rôzne problémy.

Na záver seminára Juraj Jánošík a Ivan Kružliak odovzdali všetkým prítomným dekréty a popriali im úspešnú novú sezónu.

Dekréty si prevzali :

Rozhodcovia III. liga: Bláha David, Bogdáň Erik, Bohun Mário, Dujava Daniel, Ďurčo Martin, Hajnala Martin, Harajbič Igor,  Hegedüs Peter, Henček Róbert, Hudy Fadovan, Choreň Matej, Ježík Peter, Kachnič Ivan, Kakaščík Christián, Kardelis Milan, Klúčik Dušan, Krčová Mária, Lalo Miloš, Lauer Lukáš, Martinkovič Peter, Martiš Viktor, Matejová Gabriela, Pati Nagy Peter, Pavlíková Petra (ospravedlnená), Polakovič Ľuboslav, Ralbovský Tomáš, Srna Tomáš, Tománek Lukáš, Vašš Marián, Volek Michal.

Rozhodcovia IV. liga: Brody Milan, Dubravec Marcel, Farkaš Marek, Fischer Marian, Gosiorovský Andrej, Hádek Rastislav, Chrupka Kristián, Kožuch Daniel, Orlíková Marianna, Piatka Pavol, Polák Marko, Sabela Lukáš, Samko Karol, Szakáll Peter, Tanglmayer Rastislav, Tramita Štefan, Uram Marek, Valko Juraj, Vanek Andrej, Vasilenko Štefan.

Rozhodcovia zaradení podmienečne: Budáč Peter (neprítomný), Cvengroš Peter, Čižmár Ľubomír, Lomňančík Lukáš, Olša Dušan (neprítomný), Triskal James.

Delegáti BFZ: Banič Alojz, Bóllo Peter, Bródy Milan, Darlea Adrian, Dobrovský Marián, Farkaš Roman, Hájek Anton, Hlavenka Jozef, Jablonický Miroslav, Keller Jozef, Kroneraff Martin, Lazar Rudolf, Liška Rudolf, Marczell Alexander, Mókoš Tomáš, Mydlárik Ľubomír, Páchnik Pavol, Pavlík Radovan, Perašín Michal, Pinček Juraj, Príkopa Pavel, Schmidt Alexander, Slezák Jozef, Trúchly Miroslav, Vician Martin, Vnuk Patrik, Šuniar Ján.

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ

Fotky zo seminára :

20190805_193129_001 - 120190805_194832_00120190805_20275720190805_20234820190805_20263720190805_201731_resized zaver D 1

 


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI