V Dunajskej Lužnej slávnostne odovzdali do užívania vynovené NTC

Zrekonštruované priestory futbalového štadióna v Dunajskej Lužnej vo štvrtok 7. augusta slávnostne odovzdali do užívania športovej i občianskej verejnosti. Vzniklo tak vynovené Národné tréningové centrum (NTC) Slovenského futbalového zväzu (SFZ), ktoré bude slúžiť najmä rozvoju ženského futbalu, ale na svoje si prídu i mládežnícke chlapčenské družstvá a tiež aj regionálne výbery.

Práce na obnove trvali približne jeden rok. Investície vo výške 520 000 eur poskytol SFZ z rozvojového programu UEFA Hat Trick a súkromný sektor. SFZ dal 250 000 eur a súkromný investor 270 000 eur. Túto udalosť bude pripomínať tabuľa v pasáži hlavného vchodu, ktorú vo štvrtok slávnostne odhalili. Na otvorení NTC pre ženský a mládežnícky futbal sa zúčastnili minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Pellegrini, vedúci oddelenia UEFA pre rozvoj národných futbalových zväzov Thierry Favre, prezident SFZ Ján Kováčik, generálny sekretár SFZ Jozef Kliment, starosta Dunajskej Lužnej Štefan Jurčík, predseda BFZ Juraj Jánošík ako aj ďalší hostia. Vyvrcholením slávnostného otvorenia NTC bol priateľský medzištátny zápas ženských reprezentačných tímov do 19 rokov medzi Slovenskom a Dánskom (1:1).

Starosta Dunajskej Lužnej Štefan Jurčík v krátkom príhovore povedal: ,,Stretli sme sa tu skutočne pri veľkej slávnostnej udalosti, na ktorú sme dlho čakali. Pritom mnohí neverili, že v takomto krátkom rekordnom čase sa podarí vybudovať takéto veľkolepé dielo. Som veľmi rád, že v našej obci Dunajská Lužná sa dnešným dňom otvára aj Národné tréningové centrum. Verím, že všetci návštevníci a občania budú prezentovať všetko to dobré, čo sa tu na tomto štadióne odohráva. Takisto chcem povedať, že Obecný futbalový klub Dunajská Lužná minimálne v okrese Senec a tiež za hranicami Slovenska veľmi úspešne reprezentuje nielen seba, ale v prvom rade aj obec Dunajská Lužná. Za posledné tri roky sa na futbalovom štadióne a v jeho blízkom okolí preinvestovalo viac ako 1 milión eur, je to nové multifunkčné ihrisko, tréningové ihriská, spevnená plocha a ďalšie veci. Samozrejme, záleží na manažmente klubu ako je pružný, ako vie zabezpečiť finančné prostriedky a ako vie prezentovať samo seba. Chcem zaželať Obecnému futbalovému klubu a jeho vedeniu ešte veľa správnych rozhodnutí, aby zvažovalo čo ešte všetko sa tu pri dokončení tohto športového areálu má urobiť. Veď viac ako 200 našich členov chodí sem na toto športovisko trénovať.“

Juraj Jánošík, šéf klubu OFK Dunajská Lužná a predseda BFZ konštatoval: ,,Dovoľte mi, aby som vás tu všetkých prítomných srdečne privítal. Som veľmi rád, že toto dielo sa dokončilo, čaká nás však ešte veľa práce. Je to prakticky úsilie vyše 90. ročnej histórie nášho klubu a je tomu už 40 rokov, čo začal fungovať tento futbalový stánok. Nová iniciatíva na podporu rozvoja futbalu v obci vznikla približne pred 10 rokmi s pomocou obce i mnohých dobrovoľníkov a nadšencov. Celý areál sa ešte má dobudovať. Pribudne športová hala, hotel, ďalšie detské ihriská i dopravná infraštruktúra. Pri tejto príležitosti by som chcel poďakovať všetkým za to, že dnes tu môžeme takto stáť. Je to jeden z mojich najvýznamnejších dní, skutočný sviatok, že sa takéto dielo podarilo vytvoriť.“ Kapacita obnoveného štadióna je 500 divákov, čo spĺňa normu UEFA pre mládežnícke a ženské medzinárodné zápasy.

V Dunajskej Lužnej boli aj viacerí funkcionári BFZ. Predseda ObFZ Bratislava-mesto Ľubomír Suchý, predseda ObFZ Bratislava-vidiek Miroslav Baxa, predseda ŠTK Ján Farbula, predseda ekonomickej komisie Ondrej Trnovský, predseda komisie pre marketing a partnerov Dušan Chvíľa, člen výkonného výboru Dušan Paška a ďalší. A takisto nechýbali ani bratia Ján a Jozef Čapkovičovci, bývalí skvelí reprezentanti a hráči ŠK Slovan Bratislava.

Na snímke sprava sú prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, vedúci oddelenia UEFA pre rozvoj národných futbalových zväzov Thierry Favre a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Pellegrini.

Milan Valko – manažér komunikácie BFZ

Foto: TASR


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI