Stretnutie VV BFZ a predsedov odborných komisií BFZ

Namiesto Pohára BFZ dorastu bude kvalitný zimný turnaj

V závere minulého týždňa sa na pôde Bratislavského futbalového zväzu (BFZ) za účasti jeho predsedu Juraja Jánošíka uskutočnilo hodnotné pracovné stretnutie členov výkonného výboru a predsedov odborných komisií BFZ.
Začala sa už III. liga, cez tento víkend štartujú aj IV.-té a V.-té ligy, takže bolo o čom hovoriť. Predseda J. Jánošík povedal, že treba sa takto pred začiatkom súťaží stretnúť, aby sa povedali niektoré veci na mieste činu. Všetci predsedovia komisií, zástupcovia klubov, rozhodcovia a delegáti dostali rozpis súťaží na ročník 2014/2015. BFZ pripravuje aj niekoľko spoločenských akcií, v druhej polovici októbra 2014 sa uskutoční Divadelné predstavenie, 16. januára 2015 prvý reprezentačný ples BFZ v hoteli Holiday a 5. februára 2015 bude slávnostné vyhlásenie Jedenástka roka. Na tieto akcie sa pozve celé futbalové hnutie.

Predseda trénersko-metodickej komisie BFZ (TMK) Michal Salenka zhodnotil jej činnosť takto: ,,Každý mesiac máme pravidelné zasadnutia, v priebehu prvého polroka sme dokončili jedno školenie v Senci, ,,Céčko“, prvý kvalifikačný stupeň. Bolo tam 27 účastníkov, prvý test desiati nespravili, opakované skúšky však zvládli. Na ,,C“ licenciu máme prihlásených šiestich a na ,,B“ licenciu deviatich trénerov. Vyzerá to tak, že v priebehu druhého polroka sa asi neuskutoční žiadny kurz. Na jeho otvorenie je potrebných 20 až 22 účastníkov, aby aj z hľadiska ekonomickej rentability bol schopný uhradiť tieto náklady v Dome športu. Čo sa týka rekvalifikácie, tak viete, že z hľadiska konvencie do konca roka 2014 sa tréneri musia rekvalifikovať. Aj teraz takýto kurz prebieha na SFZ v Senci. Takže tí tréneri, ktorí majú klasické licencie I. a II. druhú A triedu a nemajú ešte EURO PRO licenciu, musia si teda urobiť rekvalifikačný kurz. Ak sa tak nestane, získajú nižšiu licenciu. V oblasti vzdelávania trénerov najväčší problém je vyriešiť školiace stredisko, lebo SZTK predalo budovu Domu športu. Na jeseň máme ešte zazmluvnené priestory na otvorenie kurzov. Hľadáme nové možnosti, jednou z nich by bol štadión Rapidu v Prievoze, je tam však vysoký nájom. Do hry sa dostala aj FTVŠ a keď som rokoval s kvestorom, tak nám povedali, že vedia zabezpečiť celý manažment, ale z hľadiska vzdelávania a akreditácie to robia regionálne futbalové zväzy. Momentálne to teda nepripadá do úvahy. Treťou možnosťou je ZŠ Kalinčiakova, lebo sú tam vhodné priestory na vzdelávanie a ihrisko. V tomto smere sme teda na takej polceste, nemáme ešte nič dotiahnuté do konca. Máme ustálené kádre výberov a trénerov, s regionálnymi trénermi do 13, 14 a 15 rokov sme mali sedenie. Vznikla tam aj taká požiadavka, aby mali svoje oblečenie, pritom 50 percent nákladov by si uhradili, bol by to dvojročný cyklus.“

Predseda disciplinárnej komisie BFZ (DK) Miroslav Bóc v stručnosti zdôraznil, že táto komisia mala už dve zasadnutia, ohľadom III. ligy, kde už boli aj nejakí vylúčení hráči. Pracuje v rovnakom zložení, nakoľko o rok bude reorganizácia súťaží a až potom nastanú zmeny aj v tejto komisii. Jej členovia sa dohodli, že budú pracovať cez ISSF systém, lebo minulý rok sa ešte zápis tlačil. ,,Začíname teda po novom, verím, že to pôjde tak, ako si to predstavujeme, zatiaľ všetko prebieha hladko,“ zdôraznil M. Bóc. Predseda ekonomickej komisie (EMK) Ondrej Trnovský povedal: ,,Na najbližšom výkonnom výbore BFZ by sme mali predložiť materiály, vyúčtovacie faktúry, kto zaplatil kedy a ako, hlavne tí dlžníci. To je jedna vec, potom by sme mali tie zberné faktúry predložiť, predložíme nejaký návrh servisného poplatku za tie práce, ktoré sa robili. Šenkvice by mali predložiť čerpanie a vyúčtovanie svojho rozpočtu počas mládežníckeho turnaja. Firma Legea chce dať prípravkárom lopty trojky a štvorky.“

Predseda ŠTK Ján Farbula podal zaujímavé informácie: ,,Vieme dobre, že bola schválená reorganizácia súťaží od budúceho ročníka 2015/2016. Po dohode s členom komisie za výstavbu štadiónov SFZ Milanom Vorčákom v priebehu jesene sa vypracuje manuál na pasportizácie ihrísk pre III. ligu a zatiaľ aj pre obidve IV. ligy. Jarná časť poslúži klubom viac menej na odstránenie nedostatkov, ktoré sa zistia. Striktne sa trvá na tom, aby sme v najvyššej regionálnej súťaži mali jednotné ihrisko a podmienky. Takže, žiaľ, štadión, ktorý nebude vyhovovať rozmerom 105×68, sa jednoducho III. liga nebude na ňom hrať. Mužstvá z nášho regiónu sú zapojené do Slovnaft Cupu. Osobne ma zaráža prístup organizátora SFZ na celkový priebeh a na menenie pravidiel počas súťaže. Dva dni pred 2. kolom mi bolo oznámené, že na zápasoch, kde hrajú kluby z Fortuna ligy, Kráľová pri Senci – Žilina a Vrakuňa – Myjava, budú republikoví rozhodcovia s iným odmeňovaním. Tak to je troška smiešne. Na základe toho sa po dohode predsedov aj do Vrakune a aj do Kráľovej jednoducho dal príkaz, aby sa vypísalo vyúčtovanie a aby bolo 1. a 2. kolo Slovnaft Cupu odmeňované na úrovni IV. ligy. Takže nikto nebude rozprávať, že to má byť na úrovni III. ligy. Zaujímavé je tiež, že my sme dali do Slovnaft Cupu všetky tímy, 44, zatiaľ čo východ iba sedemnásť.“ J. Jánošík na margo Slovnaft Cupu zareagoval: ,,Celkovo však mám správy, že viaceré mužstvá z nášho regiónu si pochvaľujú takúto konfrontáciu z družstvami vyšších súťaží. “
Predseda ŠTK Ján Farbula ďalej zdôraznil, že na septembrový výkonný výbor BFZ chce pripraviť projekt dorasteneckého turnaja. ,,Nakoľko Pohár BFZ dorastu sa nebude organizovať, napokon dorastenecké družstvá už o neho nemali väčší záujem, skôr navrhujeme dlhú zimnú prestávku nahradiť kvalitným turnajom. Prostriedky z Pohára BFZ by sme použili na tento turnaj. Sú dve možnosti: buď by sa turnaj hral na umelej tráve MŠK Iskra Petržalka a Rapidu, ale podľa mňa by bol halový turnaj lacnejší a zrejme aj pre účastníkov taký atraktívnejší. Mohol by sa uskutočniť po jednotlivých regiónoch, Malacky, Pezinok, Senec a potom by nasledoval finálový turnaj. Postúpili by dve najlepšie mužstvá a finále by bolo za účasti ôsmich účastníkov. Do tohto projektu by som zapojil všetky dorastenecké mužstvá, šestnásť v III. lige a plus obidve IV. ligy staršieho dorastu. Takto by sme mali v zimnej prestávke vyplnené všetky mládežnícke turnaje, od žiakov až po dorast.“ Prítomní ešte dodali, že aj ihrisko v Dunajskej Lužnej sa dá na tento turnaj využiť.
Pohár BFZ seniorov je navrhnutý tak, že tie mužstvá, ktoré boli zaradené do Slovnaft Cupu a bez výnimky či odohrali jedno, dve alebo tri stretnutia, 16 najlepších z Bratislavského regiónu okrem Slovana a Senca budú zaradené do 1. kola Pohára BFZ. Jeho víťaz sa na budúci rok stretne na pôde víťaza Pohára Juhomoravského kraja, s ktorým je veľmi dobrá spolupráca. Prvé kolo Pohára BFZ seniorov je na programe 15 a 16. novembra.
Vyše dvojhodinové pracovné stretnutie predsedu BFZ, členov výkonného výboru a predsedov odborných komisií BFZ splnilo svoj účel, lebo sa diskutovalo o rôznych problémoch v záujme napredovania futbalu v bratislavskom regióne.

Milan Valko – manažér komunikácie BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI