Alexander Marczell oslávil životné jubileum – 70 rokov

Alexander Marczell, bývalý dlhoročný úspešný rozhodca a v súčasnosti delegát a pozorovateľ  IV. ligy v utorok 19. júla oslávil 70 rokov. V živote toho dokázal veľa, s úsmevom na tvári, odhodlaním v očiach a s vierou v srdci pokračuje vo svojej záslužnej práci vo futbale ďalej.

Futbal hrával od malička, na jednom zo školských turnajov upútal pozorovateľov z DAC Dunajská Streda. V tomto klube zakotvil ako 14-ročný a odohral v ňom prakticky s výnimkou vojenskej služby v Dukle Vyškov celú kariéru. V 32 rokoch skončil v DAC, futbal naďalej hrával za Železnice Slovenskej Republiky a zároveň sa vydal na rozhodcovskú kariéru, na ktorú ho nahovoril dlhoročný tajomník DAC Zoltán Csóka. Postupne stúpal  vyššie a vyššie, v roku 1980 postúpil  do republikových súťaží  a o tri roky bol zaradený na nominačnú listinu rozhodcov vtedajšej I. SNL, ktorá bola najvyššou súťažou na Slovensku.  ,,V tom čase to bola kvalitná súťaž, v ktorej hrali viaceré dobré mužstvá. Napríklad rozhodol som zápas Považská Bystrica – Slovan pred 6000 divákmi. Kapitánom belasých už vtedy bol Dušan Tittel.  Stretnutie Nitra – Považská Bystrica som viedol pred 3000 divákmi a za Nitru vtedy hrával skvelý Ľubomír Moravčík. Na medzinárodnej úrovni som viedol zápasy Vasasu Budapešť, Bányász Tatabánya a poľských mužstiev.  Veľkej pocty sa mi dostalo na XVI.  majstrovstvách železničiarov USIC v roku 1999 vo Francúzsku, kde ma vyhlásili za Najlepšieho rozhodcu majstrovstiev a v roku 2003 som bol držiteľom Striebornej píšťalky z majstrovstiev USIC v Bulharsku,“ spomína oslávenec.

Alexander Marczell ako 48 ročný kvôli vekovému limitu po 13 ročnej aktívnej činnosti vo funkcii hlavného rozhodcu na úrovni SFZ opustil nominačnú listinu rozhodcov rozlúčkovým zápasom v Zlatých Moravciach 12.6. 1994 a svoju 47 ročnú  úspešnú činnosť v službách Železnici Slovenskej Republiky ukončil v roku 2008 ako 62-ročný odchodom do starobného dôchodku.  Bol členom komisie rozhodcov a delegátov ZsFZ pod vedením p. Škvarila,  člen komisie rozhodcov SFZ pod vedením p. Gona, člen disciplinárnej komisie ObFZ  Bratislava-mesto pod vedením p. Bóca, predsedom disciplinárnej komisie BFZ, člen SFZ pod vedením p. Krídlu. Bol verný železnici nepretržite 47 rokov a právom mu patrí  titul ,,Služobne najstarší  traťovák“ na Slovensku.  V roku 1980 dostal vyznamenanie Najlepší pracovník Východnej dráhy od ministra Blažeka, v roku 2000 obdržal vyznamenanie Pocta ministra dopravy od ministra Macejku a v roku 1999 bol zapísaný do ,,Siene slávy“ v železničiarskej dvorane pod číslom 2.

A. Marczell pri príležitosti svojho veľkého jubilea vydal publikáciu pod názvom Vernosť a láska, v ktorej zobrazuje svoju bohatú rozhodcovskú kariéru, ale s veľkou láskou spomína aj na svoje jediné civilné zamestnanie na železnici.  ,,Touto publikáciou, na ktorej som pracoval tri mesiace odmením celú svoju rodinu. Manželka Magda je z ôsmich súrodencov, ja zo šiestich, na oslave mojich narodením každý člen rodiny dostane túto publikáciu.“

Život a roky sa nedajú zastaviť, napriek tomu Alexander Marczell chce byť  stále prínosom pre BFZ. ,,Naďalej mám záujem tak pracovať, aby komisia rozhodcov a delegátov bola so mnou spokojná. Dvakrát do týždňa chodím do telocvične, aby som sa udržiaval v dobrej kondícii. Cez víkend ešte vediem mládežnícke zápasy v okolitých dedinách, lebo rozhodcov je málo,“ dodal na záver nášho stretnutia dnešný veľký jubilant Alexander Marczell.

Vedenie BFZ, ObFZ Bratislava-mesto a ObFZ Bratislava-vidiek  sa pripájajú k početným gratulantom a oslávencovi k životnému jubileu želajú všetko najlepšie, hlavne veľa zdravia.

Milan Valko, manažér komunikácie BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI