V Jedenástke roka 2016 sú zastúpené všetky tri generácie

V piatok 20. januára sa už tradične v hoteli Holiday Inn uskutočnil V. ročník ankety vyhlásenia Jedenástka roka 2016 spojená s III. reprezentačným plesom Bratislavského futbalového zväzu. Okolo 230 účastníkov potvrdili rastúcu úroveň a kvalitu podujatia, ako aj záujem funkcionárov, trénerov či samotných futbalistov.

  • Pod moderátorskou taktovkou Marcela Merčiaka a Ľuboša Hlavenu a po príhovore predsedu BFZ Juraja Jánošíka sa slávnostný večer začal privítaním všetkých hostí. Tradičný galavečer za účasti širokej futbalovej rodiny, od aktívnych a bývalých hráčov cez trénerov a funkcionárov i rodinných príslušníkov, poctili svojou návštevou mnohé osobnosti a vzácni hostia. Medzi nimi boli viacerí významní, predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo, prezident SFZ Ján Kováčik, generálny sekretár SFZ Jozef Kliment, prezident ÚLK Ivan Kozák, riaditeľ odboru komunikácia a propagácie BSK Peter Húska, predseda Stredoslovenského futbalového zväzu Jozef Paršo, predseda Západoslovenského futbalového zväzu Pavol Šipoš,  predseda ObFZ Bratislava-mesto Ľubomír Suchý, predseda ObFZ Bratislava-vidiek Miroslav Baxa, predseda ObFZ Žilina Igor Krško, vedúci sekretár BFZ Ján Farbula a mnohí ďalší. Zo zahraničia to boli generálny sekretár Srbského futbalového zväzu Jovan Šurbatovič, predseda Juhomoravského krajského futbalového zväzu Pavol Bláha a manažérka sociálnych projektov FAČR Michaela Veselá.

Ešte pred slávnostným vyhlásením boli ocenení z príležitosti 80. narodenín bývalý dlhoročný sekretár BFZ a ObFZ Bratislava-vidiek Mikuláš Bojko a z príležitosti 70. narodením bývalý skvelý futbalista a reprezentant Ladislav Petráš. Prvý dostal Zlatú plaketu SFZ a druhý plaketu BFZ. ,,Veľmi rád by som poďakoval vedeniu BFZ za toto ocenenie. Nesmierne si ho vážim a takisto, že si na mňa spomenulo už aj v takomto pokročilejšom veku. Takisto pozdravujem všetkých funkcionárov, s ktorými som spolupracoval a ktorí pomáhajú rozvoju futbalu v Bratislave,“ vraví M. Bojko. ,,Prednedávnom ma prijali na SFZ s ďalšími jubilantmi, kde boli aj iní internacionáli. Dobre mi to padlo, lebo sme si pospomínali na staré časy. Takisto ma príjemne prekvapilo pozvanie od BFZ na vyhlásenie a ples. Toto ocenenie si skutočne veľmi vážim,“ zdôraznil stále populárny ,,Bača“. Mimochodom, Laco Petráš má v hlavnom meste Mexika pred Aztéckym štadiónom postavenú sochu a v Brazílii jeden otec po ňom pomenoval svojho syna.

V Jedenástke roka 2016 sa objavili staronové, ale aj nové mená. Sú v nej zastúpené všetky tri generácie, mladá, stredná a najstaršia. Najstarším je 40-ročný obranca FK Rača Peter Polgár, bývalý hráč ŠKP Devín, Slovana, Interu či Senca nám povedal: ,,Som rád, že som sa druhý raz po sebe objavil v tejto Jedenástke roka. Je to taká odmena za moje výkony, hoci futbal v tomto veku robím už iba z lásky. Vlani na jar sa v Rači zišla dobrá partia, dosiahli sme aj dobré výsledky. Jeseň nám už tak nevyšla, lebo sa neudržal pokope pôvodný káder. Škoda, že skončil tréner Karol Marko. Bola to od BFZ dobrá myšlienka založiť túto anketu, už má svoju tradíciu a úroveň.“

Prvý raz sa v Jedenástke roka objavil bývalý slovenský reprezentant, 37-ročný Peter Petráš. Bol prvým Slovákom, ktorý v drese Artmedie Petržalka strelil gól v skupinovej fáze Ligy majstrov na pôde FC Porto. Zároveň je jediným hráčom medzi najlepšími zo IV. ligy. ,,Samozrejme, potešilo ma, že sa našlo pre mňa miesto v tejto Jedenástke roka. Futbal ma stále baví, hoci už myslím aj na trénerstvo, v Interi som asistentom pri mužstve mužov a dorastu. V poslednom čase pendlujem medzi Interom a Petržalkou. Teraz ma Inter stiahol naspäť, verím, že s ním postúpim do II. ligy a FC Petržalka akadémia si vybojuje postup do III. ligy.“

Tretí raz sa v Jedenástke roka objavil Marek Zajíc z FC Rohožník, ktorý tak dobehol skúsených matadorov Jána Belicu, Romana Kratochvíla a Stanislava Angeloviča. ,,Pätnásť rokov som hral útočníka, minulý rok ma tréner vyskúšal v obrane a už som tam zostal. Pravda, vtedy nemal veľmi na výber, lebo sme mali zranených viacerých obrancov. Hrávam tam od vlaňajšieho marca, na nový post som si zvykol. Jarná časť III. ligy bude veľmi zaujímavá, lebo my a Inter sa pobijeme o postup do II. ligy. Inter a Tomášov máme doma, takže si myslím, že môžeme skončiť na prvom mieste a vyhrať súťaž. Sme optimisticky naladení aj preto, lebo máme na prípravu dobré podmienky a káder ostal pokope,“ povedal nám M. Zajíc.

Brankára a obrancov poctili cenami Miroslav Mentel a Vladimír Kinder, prvý Slovák, ktorý v roku 1997 prestúpil do prestížnej anglickej Premier League a v roku 1994 bol vyhlásený za Futbalistu roka. Stredopoliarov ocenili Ivan Kozák a Ľubomír Suchý a útočníkov Miroslav Baxa, Ladislav Petráš a Ivan Kozák. Najlepším trénerom sa stal Jozef Balog z Lokomotíva Devínska Nová Ves. Cenu mu odovzdali Ivan Kružliak, predseda komisie rozhodcov a delegátov BFZ a Štefan Tarkovič, asistent trénera reprezentácie Slovenska. ,,Moje víťazstvo ma veľmi prekvapilo, keď som sa to dozvedel, takmer som spadol z nôh. Táto pocta je pre mňa veľkou motiváciou do ďalšej trénerskej práce. Rád by som s Lokomotívou Devínska Nová Ves obsadil čo najlepšie umiestnenie,“ hovorí J. Balog, veľký znalec bratislavského futbalu. Medzi rozhodcami prvý raz v histórii triumfovala žena, Petra Pavlíková. ,,Víťazstvo v tejto ankete je pre mňa obrovským zadosťučinením a zároveň povzbudením do ďalších rokov. Takisto ma teší, že arbitri, ktorí vyšli z BFZ do národných súťaží sa v rôznych anketách SFZ umiestňujú na najvyšších priečkach. Rozhodujem už od roku 2000, preto by som sa veľmi rada dostala na nejaké majstrovstvá sveta,“ vraví P. Pavlíková, manželka špičkového ligového rozhodcu Jozefa.

Po skončení oceňovania už potom odštartoval III. reprezentačný ples BFZ. Slávnostne ho otvoril predseda BFZ Juraj Jánošík s manželkou viedenským valčíkom. Vzápätí sa k nemu pridali Ľubomír Suchý a Miroslav Baxa s manželkami. O dobrú náladu sa starali skupina Kortina, Róbert Ďuriš a Margaréta Klimová z tanečno-športového klubu Klimo Dance štúdio a tanečná skupina Badula. Po polnoci organizátori vyžrebovali pestrú tombolu, v ktorej rozdali viac ako 36 krásnych cien v hodnote niekoľko tisíc eur. Prvú cenu televízor Sony Bravia získala pani Viola Švecová z Dunajskej Lužnej. ,,Keď sme na ples dostali pozvánku, absolútne ma nenapadlo, že by sme mohli vyhrať televízor. V súčasnosti sa nám veľmi zíde, takže spolu s manželom máme z tejto ceny obrovskú radosť,“ povedala nám V. Švecová. Po skončení plesu sa všetci účastníci rozchádzali s krásnymi pocitmi príjemne strávenej noci spojenej s futbalom a dobrou zábavou.

Jedenástka roka 2016 Bratislavského futbalového zväzu (BFZ):

Tomáš Kučera (32 rokov, ŠK Báhoň) – Marek Zajíc (29, FC Rohožník), Peter Polgár (40, FK Rača), Peter Petráš (37, FC Petržalka akadémia), Roman Repáň (25, ŠK Tomášov) – Samuel Lacko (22, Lokomotíva Devínska Nová Ves), Matej Krištofík (27, FK Slovan Ivanka pri Dunaji), Dušan Milanovič (21, ŠK Tomášov) – Marek Kapišovský (26, FK Slovan Ivanka pri Dunaji), Ján Kadera (24, FC Rohožník), Jakub Šulc (23, FK Inter Bratislava).

Najlepší tréner: Jozef Balog (Lokomotíva Devínska Nová Ves)

Najlepší rozhodca: Petra Pavlíková

DSC_0280

Milan Valko, manažér komunikácie BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI