V Jedenástke roka 2019 deväť nováčikov a prevaha hráčov OFK Dunajská Lužná

Vo veľkom štýle v sobotu 14. decembra v známom divadle Aréna po ôsmy  raz vyhlásili Jedenástku roka 2019 Bratislavského futbalového zväzu (BFZ). Po hlasovaní zástupcov klubov, VV BFZ, odborných komisií  ŠTK, DK, TMÚ a KM v nej figurujú hráči zo šiestich mužstiev. Najväčšie – až päťčlenné zastúpenie – má OFK Dunajská Lužná, po jednom futbalistovi dodali FC Malacky, FK Inter Bratislava, MŠK Senec, Lokomotíva Devínska Nová Ves, FK Slovan Ivanka pri Dunaji a FK Slovan Most pri Bratislave.

Prvý raz pod moderátorskou taktovkou Filipa Mentela a po tradičnom príhovore predsedu BFZ Juraja Jánošíka sa Galavečer  Bratislavského futbalu začal privítaním všetkých hostí. Na vyhlásení sa ich zúčastnilo okolo dvesto,  medzi nimi známi funkcionári, tréneri, niekoľkí bývalí skvelí hráči a tiež významní hostia. Jozef Kliment, generálny sekretár SFZ, Juraj Jánošík, predseda BFZ, zamestnankyne odboru školstva, mládeže a športu, Štefan Tarkovič, technický riaditeľ SFZ, Vladimír Wänke  a Mikuláš Tarči, bývalí generálni sekretári SFZ, Ján Farbula, vedúci sekretár BFZ, Dušan Paška, Milan Lônčík, členovia VV BFZ, Michal Salenka, predseda TMK,  Ondrej Trnovský,  predseda  EMK a Alexander Teleky, predseda KM.

,,Ďakujem za pozvanie na túto krásnu slávnosť. Vždy som rád, keď sa môžem stretnúť s toľkými ľuďmi z našej veľkej futbalovej rodiny. Takéto akcie sú veľmi dôležité a najviac ma teší vidieť, tak veľa mladých futbalistov na jednom mieste. Verím, že vo svojej kariére to dotiahnu ďaleko a vyrastú  z nich výborní hráči,“ povedal Jozef Kliment.  Spolu s Jurajom Jánošíkom odovzdali zlatý odznak  SFZ Ľudovítovi Cvetlerovi, víťazovi PVP z roku 1969, striebornému medailistovi  z OH 1964 a bývalému výbornému hráčovi Slovana Bratislava. Keďže na vyhlásenie nemohol prísť,  zlatý odznak si Ľ. Cvetler preberie na konferencii SFZ  28. februára 2020 v Senci.

Ešte pred slávnostným vyhlásením ankety Jedenástka roka 2019 na Galavečere bol prvý ocenený výber BFZ U14, ktorý skončil na prvom mieste regionálneho turnaja SFZ, takisto na treťom mieste  turnaja Trofej Beograda v Belehrade a na prvom mieste na turnaji Memoriálu Gejza Princa v Košiciach. Jeho trénermi boli Walter Rischer a Ján Hullman. ,,Pri tomto výbere sme skončili, preto týmto chlapcom želám veľa šťastia a  hlavne nech sa im darí v ich ďalšej futbalovej kariére,“ hovorí W. Rischer.

V ďalšom bode programu boli ocenení tréneri za rozvoj mládežníckeho futbalu: Miroslav Holienka, Ján Tóth, Ján Hucko a Viliam Luknár.

Ocenení tréneri in Memoriam za rozvoj mládežníckeho futbalu: Vojtech Varadin,  František Korček, Ladislav Kačáni, Viliam Hasprún.

,,Som veľmi rád, že VV BFZ schválim všetky tieto ocenenia, hlavne in Memoriam, lebo boli to nielen skvelí futbalisti, ale aj tréneri. Veľmi ma teda teší, že BFZ na nich nezabudol a aspoň takto sme si na nich spomenuli a odovzdali ocenenia za ich prácu a najmä za to, čo urobili pre slovenský a čs. futbal,“ povedal Juraj Jánošík.

V Jedenástke roka 2019 sa premiérovo objavilo deväť nových mien a vlaňajšie pozície si prvý raz v histórii neudržal ani jeden hráč! Druhý raz sa v nej objavili Branislav Frátrič a František Lády. Doteraz  v Jedenástke roka trikrát boli Ján Belica, Roman Kratochvíl,  Stanislav Angelovič, Peter Polgár a Ján Kadera.  V doterajších 8. ročníkoch sa v najlepšej Jedenástke predstavilo celkovo 70 hráčov.

Najznámejším hráčom v tomto menoslove je bývalý ligový futbalista  a odchovanec bratislavského Interu Tomáš Majtán. Najkrajšie obdobie doterajšej kariéry zažil v MŠK Žilina. Okrem dvoch titulov majstra SR a triumfoch v Slovenskom pohári i Superpohári, si v drese MŠK zahral aj skupinovú fázu Ligy majstrov, kde boli súpermi zverencov vtedajšieho trénera Pavla Hapala Chelsea Londýn, Olympique Marseille a Spartak Moskva. Hrával ešte aj za Petržalku, Senicu, Trnavu, Skalicu a má aj zahraničné skúsenosti z pôsobenia v Česku, Poľsku, Maďarsku a Taliansku. Na jeseň dal 14 gólov a jeho zásluhou má Inter najlepší  útok.

Brankára OFK Dunajská Lužná Milana Valašíka veľmi potešila premiérová účasť v tejto ankete. ,,Som veľmi rád, že po tých všetkých rokoch, čo som obetoval futbalu, som sa dočkal takého pekného ocenenia. Ďakujem zaň svojej rodine a spoluhráčom. Máme za sebou výbornú jeseň, sme však iba v polčase. Nechcem nič predbiehať, určite sa aj na jar celé mužstvo vynasnažíme bojovať o prvenstvo. Najkrajšie by bolo byť na na konci súťaže na takom mieste, ako sme teraz po jeseni. Tvoríme výborný kolektív, spolhráči lavne v obrane mi veľmi pomáhajú, možno aj preto som dostal najmenej gólov. Bez nejakého zveličovania, mám pocit, že keby sme mali v tejto Jedenástke roka ešte o dvoch hráčov viac, úplne by sme túto anketu ovládli,“ povedal nám M. Valašík.

Záhorie zastupoval obranca Štefan Kovárik z FC Malacky. ,,Účasť v tejto ankete ma veľmi potešila, som veľmi šťastný, že som sa dostal medzi výkvet III. ligy. Je to pre mňa zároveň veľké povzbudenie do ďalšej tréningovej činnosti. Tento rok hodnotím veľmi kladne, máme výborného trénera Štefana Horného, ktorý mi dal veľa. Vôbec celý náš realizačný tím je na úrovni, v klube výborne fungujeme. Malacky majú slušnú futbalovú históriu a preto verím, že raz postúpia do II. ligy. Pravda, chce to potrebné finančné zabezpečenie, podporu mesta a sponzorov. Pracujeme na veľa projektoch, som teda optimista, máme v klube na čom stavať,“  vraví 35-ročný kapitán FC Malacky.

Rozhodca Mário Bohun v počte prvenstiev dobehol Petru Pavlíkovú, keď túto anketu obidvaja vyhrali trikrát. Ako to vníma? ,,V prvom rade ďakujem za hlasy, ktoré som dostal od ľudí, ale aj od tých, ktorí mi ich nedali. Po štyroch rokoch som znova rozhodcom roka a som rád, že som sa vyrovnal  dobrej kolegyne a tiež kamarátke Petre Pavlíkovej. Tento rok na rozdiel od minulého, kedy som bol zranený hodnotím veľmi dobre. Rozhodujem aj futsal, takže som stále v plnej permanencii. Sledujem aj mladších kolegov, máme medzi nimi niekoľko talentov. Sú to Matej Choreň, ktorý sa ukazuje veľmi dobre, v jeho tesnom závese je David Bláha, takže by sme mali mať dobrých nasledovníkov,“ vraví M. Bohun.

Premiérovo najlepším trénerom sa stal Lukáš Luknár z FK Rača, ktorý v poslednom čase prežíva skutočný boom. ,,Toto moje individuálne ocenenie je dôsledkom kvalitnej spolupráce s vedením klubu a s hráčmi. Som veľmi rád, že sa nám podarilo za dva a pol roka, čo som v Rači vybudovať silnejší klub, ktorý je už rešpektovaný aj medzi verejnosťou. Verím, že sa nám takto dobre bude dariť aj naďalej a že ešte v tabuľke postúpime aspoň o jedno miesto vyššie.  O vzostup našej výkonnosti sa veľmi pričinil Peter Polgár, ktorý minulý rok na jeseň u  nás skončil s aktívnou kariérou. Je to veľká škoda, lebo je to obrovská osobnosť. Mám s ním výborný vzťah, v kabíne chýba jeho kvalita a skúsenosti. Má obrovský ľudský rozmer, takí ľudia sa narodia raz za sto rokov,“ vraví L. Luknár.

Všetci ocenení dostali pekné dresy so svojimi menami.

Na záver krásneho podujatia Juraj Jánošík a Ján Farbula ocenili pekným darom Jozefa Klimenta a poďakovali sa mu za dlhoročnú spoluprácu. ,,Z pozície svojej funkcie generálneho sekretára SFZ  sa nám nikdy neotočil chrbtom, pravidelne navštevoval naše podujatia, za čo mu patrí veľká vďaka a obdiv. Už dlhšie je známe, že k 31. decembra odchádza pracovať do sídla centrály UEFA do Švajčiarska a na staronovom pôsobisku mu želáme všetko najlepšie,“ vraví J. Farbula.

J.Jánošík ešte zdôraznil, že jeho dvaja podpredsedovia BFZ, Ľubomír Suchý a Miroslav Baxa sa kvôli zdravotným problémom ospravedlnili z účasti na tomto Galavečeri. ,, Sú tu však členovia VV BFZ, predsedovia odborných komisií, ktorým chcem veľmi pekne poďakovať a strašne som rád, že naše pozvanie prijali moji traja predchodcovia. Medzi nás zavítali Marián Horský, Vladimír Wänke a Andrej Machovič. Verím, že sa začala nová éra vyhlasovania tejto ankety. Táto akcia sa nám podarila zorganizovať vďaka BSK a jeho predsedovi Jurajovi Drobovi. A tiež zamestnankyňám odboru školstva, mládeže a športu. Za to im patrí veľká vďaka.  Rovnako aj vedúcemu sekretárovi BFZ Jánovi Farbulovi a sekretárovi Pavlovi Príkopovi. Potlesk si tiež zaslúži klub spoločenského tanca Petan Pezinok, speváčka Veronika Strapková, ktorí sa postarali o dobrú náladu a najmä moderátor Filip Mentel,“ dodal ešte J. Jánošík.

Ján Farbula zaželal všetkým prítomným krásne prežitie vianočných sviatkov a všetko najlepšie do nového roku 2020.

VIdeozáznam nájdete TU

Jedenástka roka 2019 Bratislavského futbalového zväzu: 

Milan Valašík (OFK Dunajská Lužná) –  Daniel Sopota (Lokomotíva Devínska Nová Ves), Branislav Frátrič (OFK Dunajská Lužná), Štefan Kovárik (FC Malacky), Adam Dunda (FK Slovan Most pri Bratislave) – Marián Kvašňovský (OFK Dunajská Lužná), Matej Rúžička (Slovan Ivanka pri Dunaji), Ján Andrejko (OFK Dunajská Lužná),  František Lády (OFK Dunajská Lužná) – Tomáš Majtán (FK Inter), Mate Marafkó (MŠK Senec)

Najlepší tréner: Lukáš Luknár (FK Rača)

Najlepší rozhodca: Mário Bohun

Najlepší strelci mládeže BFZ 2018/2019:

SD3R             Matej Kudrnáč MŠK Senec –                    37 gólov

MD3R            Marcel Plavník SFC Kalinkovo      –        31 gólov

Maximilián Träutlein PŠC Pezinok –        31 gólov

SZRL             Ladislav Botló PFA ŠTK Šamorín   –        59 gólov

MZRL             Hugo Krošlák NMŠK 1922 Bratislava – 33 gólov

PMA1             sk. A Rudolf Pajdlhauser FK Rača –        34 gólov

sk.B Alex Husvéth FC ŠTK Šamorín – 62 gólov

PMB1             sk. A        Daniel Schmidt FKP Dúbravka  –       42 gólov

sk.B Samuel Fojta SFC Kalinkovo – 85 gólov

PMC1            sk. A Filip Federič NMŠK 1922 –                 59 gólov

sk.B Teodor Hošek SFC Kalinkovo 91 gólov

PMA2             Marek Žúbor FKM Stupava                       34 gólov

PMB2             Adam Wang FKM Stupava                        45 gólov

PMA3             Damián Lisický FK Rača                           45 gólov

PRMA            Dominik Kalakaj TJ Záhoran Jakubov     115 gólov

PRPK            Lukáš Peterský OŠK Slov. Grob              80 gólov

PRSC            Alan Maël Lembakoali FK Slovan Most pri BA 67 gólov

PMC2            Matej Šefčik OŠK Slov. Grob                    68 gólov

PMD               Dominik Fojta        SFC Kalinkovo         107 gólov

 

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ

Foto: Milina Strihovská


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI