Ivan Kružliak st. oslavuje 60 rokov

Ivan Kružliak  starší, bývalý futbalista a rozhodca, v súčasnosti šéf komisie rozhodcov a delegátov Bratislavského futbalového zväzu (BFZ), v utorok 26. novembra oslavuje 60 rokov.

Bratislavský rodák pochádza z Rače, v deviatich rokoch  začal hrávať futbal za Inter. Jeho prvým trénerom bol nezabudnuteľný Viktor Tegelhof. V tomto klube ako obranca pôsobil do dvadsiatich rokov a odohral zaň sedem ligových stretnutí. Vtedy  boli v mužstve žltočiernych veľké osobnosti, ako Ladislav Jurkemik či Jozef Barmoš. Po vojenčine v Dukle Prešov a vážnejšom zranení  ešte hrával za Lokomotívu Bratislava. ,,Rád spomínam na toto obdobie, lebo sme v ročníku 1983/84 postúpili do II. SNL. V zrelom futbalovom veku po tridsiatke sme sa viacerí v Rači rozhodli, že sa budeme venovať rozhodovaniu,“ vraví veľký jubilant.

,,Začal som rozhodovať nižšie súťaže, ale môj postup do najvyšších líg bol dosť rýchly. Vtedajšia komisia rozhodcov totiž preferovala bývalých futbalistov a záležalo jej na tom, aby sa rýchlejšie dostali do vyšších súťaží. Na rozhodcovskú dráhu sa so mnou vydali aj v súčasnosti známi funkcionári, Ľubomír Suchý (predseda ObFZ Bratislava-mesto), Vladimír Medveď, takisto Ľubomír Udvardy a ďalší. Rozhodoval som od 31 do 44 rokov. V podstate som prešiel všetky súťaže, jednu sezónu som bol hlavným rozhodcom v najvyššej slovenskej lige a viac rokov asistentom. Väčšinu času som strávil v I. a II. SNL. Na rozhodovanie mám veľmi dobré spomienky, spoznal som veľa ľudí a aj rôzne štýly hry mužstiev,“ spomína na vydarenú rozhodcovskú kariéru Ivan Kružliak st.

Po jej skončení pokračoval ako delegát, jednu sezónu bol  ako delegát stretnutia SFZ. ,,Potom prišlo také rozhodnutie, že otec a syn nemôžu byť v rovnakej súťaži a keďže syn postúpil do slovenských súťaží, ja som z nich vypadol do III. Bratislavskej ligy, v ktorej som pôsobil rok. Túto činnosť hlavne z pracovných dôvodov som na určitý čas zanechal. Keď však v roku 2012 nečakane zomrel skvelý človek a rozhodca Vladimír Hriňák, tak som prebral jeho funkciu a dodnes som predsedom komisie rozhodcov a delegátov BFZ,“ vraví ďalej I. Kružliak st.  A jedným dychom dodal, že za všetko čo v živote dokázal,  vďačí milujúcej a tolerantnej manželke Blanke. A aj touto cestou jej vyslovuje veľké uznanie!

Jeho syn Ivan Kružliak ml., ktorý sa na listinu FIFA dostal už v 26 rokoch, je už niekoľko rokov najlepším slovenským rozhodcom. Viedol finále ME hráčov do 17 rokov, zápasy finálového turnaja MS do 20 rokov, ME do 21 rokov, kvalifikácie MS, ME, Ligy majstrov a aj súboje skupinovej fázy EL. Mimochodom, UEFA zaradila Ivana Kružliaka ml. do 26-člennej elite skupiny arbitrov na sezónu 2019/2020.  A preto má pred sebou nový cieľ – účasť na finálovom turnaji Eura 2020.

Vedenie BFZ, ObFZ Bratislava-mesto a OBFZ Bratislava-vidiek sa pripájajú k početným gratulantom, oslávencovi k veľkému životnému jubileu želajú veľa zdravia, rodinnej pohody a životného optimizmu!

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI