Výber Ľubľany víťazom BRATISLAVA CUP 2019, výber BFZ skončil štvrtý

Jubilejný 25. ročník medzinárodného halového futbalového turnaja mladších žiakov U13 BRATISLAVA CUP 2019 sa vydaril po všetkých stránkach. Priniesol hodnotné športové výkony, výbornú organizáciu  a hoci oproti predchádzajúcim ročníkom sa zmenilo dejisko kvôli rozsiahlej rekonštrukcii Domu Športu v Bratislava, v športovej hale v Pezinku všetko klapalo na sto percent.  V tomto roku sa okrem výberu BFZ na turnaji predstavili výbery Belehradu, Ľubľany, Székeszveherváru, Západného Slovenska, Južnej Moravy a Krakova.

Víťazom tohto veľkolepého turnaja, ktorý sa radí medzi ojedinelé na Slovensku, sa prvý raz stal výber Ľubľany, ktorý zo šiestich stretnutí päť vyhral, raz remizoval s výborným  skóre 21:8. Výber Bratislavského futbalového zväzu sa v kvalitnej konkurencii nestratil. Neobhájil síce vlaňajšie 3. miesto, ale aj 4. miesto medzi viacerými dobrými mužstvami  má svoju cenu.

,,Turnaj sme začali veľmi ustráchane, keď sme s neskorším víťazom Ľubľanou prehrali 1:5. Chlapci akoby sa tohto výborného súpera zo Slovinska zľakli, ale v ďalších zápasoch sme už podávali dobré výkony. Myslím si, že sme ukázali kvalitu, ktorá v rámci Bratislavy tu je. Postarali sa o ňu šikovní chlapci zo Slovana, Petržalky, alebo z Karlovej Vsi. Škoda, že nám nevyšli k našej spokojnosti posledné dva zápasy, keď sme Južnej Morave podľahli 1:2 a výberu Belehradu 2:3. Vlastnými chybami sme si v závere tieto stretnutia prehrali, ale aj tak si myslím, že na našich chlapcov môžeme byť právom hrdí. Ukázali totiž veľký potenciál do budúcnosti. Hlavne posledný zápas s Belehradom o druhé miesto mal ohromný náboj, veľa emócií a súper vyhral iba so šťastím po našich chybách.  Celkovo však turnaj aj s mojimi kolegami hodnotíme veľmi dobre. Zohrali sme šesť kvalitných stretnutí, so silami sme vydržali v každom preto, lebo chlapci vo svojich kluboch trénujú na úrovni. Striedali sme rovnomerne tri štvorky a takto sa sily rozložili na každého hráča. Mali sme si teda z čoho vyberať. Táto konfrontácia so zahraničnými súpermi bola pre nás náročnejšia, ale o to poučnejšia. Sme teda veľmi radi, že sme sa na tomto turnaji zúčastnili. Chlapci museli siahnuť na dno síl a svoje hranice znova o niečo ďalej posunuli. Takisto bolo dobré, že sme na rozdiel od minulosti odohrali viac zápasov. Pred týmto turnajom sme mali iba jeden zraz, v hale sme sa stretli minulý štvrtok. V budúcnosti by bolo lepšie, keby tento výber absolvoval aspoň dva spoločné tréningy,“ povedal nám tréner výberu BFZ Michal Polčic.

,,Tento jubilejný 25. ročník Bratislava CUP 2019 sa vydaril po všetkých stránkach. Bol určite jeden z najkvalitnejších  v jeho histórii. Môžem porovnávať, lebo som videl všetky turnaje od roku 2000. Každé mužstvo malo aspoň dve väčšie individuality, ktoré vedeli ovplyvniť hru a tým pádom aj výsledok. V podstate všetci chlapci už slušne ovládajú loptu, čo je zrejme zásluha  kvalitných tréningov. Takisto sú aj dobre technicky vybavení a preto som veľmi rád, že sme videli také hodnotné zápolenia. Takisto turnaj bol na vysokej úrovni aj po organizačnej stránke. Náš výber BFZ síce skončil až štvrtý, myslím si však, že na rozdiel od minulosti odohral kvalitnejšie zápasy.  Škoda, že v závere súbojov proti Južnej Morave a Belehradu doplatil na zbytočné chyby,“ vraví predseda komisie mládeže BFZ Alexander Teleky.

Turnaj po celý deň pozorne sledoval predseda TMK BFZ Michal Salenka, ktorý nám povedal: ,,Posledné tri ročníky tohto turnaja boli skutočne vydarené. A tento bol dobrý aj z toho dôvodu, že každé mužstvo až na výber  Székeszveherváru malo hráčov, ktorí vo svojich kluboch pôsobia na najvyššej úrovni. Sú teda súčasťou akadémie a útvaru talentovanej mládeže. Majú teda zabezpečený kvalitný tréningový proces a aj preto úroveň jednotlivých zápasov bola veľmi dobrá. Vek 13 rokov je taký zlatý pre týchto chlapcov pred príchodom do puberty. V tomto 25. jubilejnom ročníku jasne dominovali tímy Ľubľane a Belehradu, lebo vo svojom strede mali najkvalitnejších hráčov vrátane najlepšieho hráča a strelca. A vôbec na turnaji sa ukázali viacerí rozdieloví hráči. V hre nášho výberu mi troška v poslednom zápase chýbali zo strany trénerov  nejaké taktické veci. Pravda, na druhej strane som ich chápal, išlo im o výsledok, lebo len víťazstvo nám zabezpečilo druhé miesto.  Hrali teda na výhru, ale nakoniec súperov najlepší hráč s číslom 10 Maksimovič dal rozhodujúci  víťazný gól. V tomto výbere sme mali najlepšieho brankára a tiež šikovných hráčov zo Slovana, Petržalky a Karlovky. Boli to teda top chlapci z nášho bratislavského regiónu. Prekvapil ma Krakov a bolo dobré, že Poliaci prvý raz prišli na tento turnaj, lebo ho oživili. Vynikali viac dôrazom, ako nejakou taktikou.  Sklamal ma Západoslovenský zväz, začal celkom dobre, vo svojom strede mal kvalitných hráčov z Trenčína a z Trnavy, záver  mu však nevyšiel. Dobre vybavená hala a prostredie v Pezinku boli oveľa lepšie ako  v Dome športu. Jedine mi chýbalo, že hala má iba štyri šatne, čo na sedem mužstiev je málo, ale ináč Bratislava CUP 2019 mal nielen organizačnú kvalitu, ale aj hernú.“    

   

Predseda BFZ Juraj Jánošík na margo turnaja vyjadril takýto názor: ,,Zo známych dôvodov sa prvý raz uskutočnil v Pezinku, ale si myslím, že toto malokarpatské mestečko sa zhostilo úlohy organizátora veľmi dobre. Tamojšia hala spĺňa prísnejšie kritéria. Tento jubilejný 25. ročník je významný aj tým, že so siedmich mužstiev bolo päť zo zahraničia. Chlapci zo Slovinska, Srbska, Maďarska, Česka, Poľska spolu s našim výberom BFZ a výberom Západoslovenského futbalového zväzu sa postarali o výbornú úroveň turnaja.  Všetky zápasy mali dostatočný náboj a kvalitu. V tomto roku nám na poslednú chvíľu odriekol účasť Györsky  futbalový zväz. Takže nechali sme sedem mužstiev s tým, že si vyskúšame nový model. Podľa mňa je celkom dobrý, lebo šesť zápasov dostatočne preverili všetky mužstvá po fyzickej a hernej stránke.  Moje poďakovanie patrí  ľuďom, ktorí turnaj vzorne pripravili, hlavne vedúcemu sekretárovi BFZ Jánovi Farbulovi a matrikárovi a sekretárovi  BFZ Pavlovi Príkopovi.  A tiež všetkým partnerom a to BSK, Nadácie Joj, Futbal servis, Quality invest a  SFZ.  Bola to dobrá konfrontácia rôznych herných štýlov a ponímaní. Takže tento turnaj má už roky zmysel a opodstatnenie a treba len v tom pokračovať, aby sme si udržali vysokú latku náročnosti.“     

Výsledky turnaja vyhlásil vedúci sekretár BFZ  Ján Farbula. Diplomy všetkým mužstvám, poháre a medaile prvým trom  odovzdali predseda BFZ Juraj Jánošík, predseda TMK BFZ Michal Salenka a predseda komisie mládeže Alexander Teleky.

Organizátori za najlepšieho brankára vyhlásili Dávida Baloga z výberu BFZ, najlepším strelcom sa so 7 gólmi stal Jakob Raspet z výberu Ľubľane a najlepším hráčom bol Andrija Maksimovič z výberu Belehradu.

Celý turnaj moderoval Michal Salenka, ktorému výdatne sekundoval Alexander Teleky. A tiež ho sledovali Peter Židovský a Vladimír Wänke, bývalí generálni sekretári SFZ.  A o hostí sa vzorne starali Ľubka Kleinová,  Peter Rybár a Miroslav Bóc.

Výsledky: Bratislava – Ľubľana 1:5, Krakov – Belehrad 2:3,  Západ – Južná Morava 1:3, Székeszvehervár – Bratislava 0:2, Ľubľana – Krakov 3:3, Belehrad – Západ 0:2,  Južná Morava – Székeszvehervár 1:1, Bratislava – Krakov 4:2, Ľubľana – Západ 2:1, Belehrad –  Južná Morava 5:0, Krakov – Székeszvehervár 6:2,  Západ – Bratislava 0:2, Južná Morava – Ľubľana 2:3,  Székeszvehervár – Belehrad 2:5,  Krakov – Západ 2:0,  Bratislava – Južná Morava 1:2,  Ľubľana – Belehrad 2:0,  Západ – Székeszvehervár 5:1, Južná Morava – Krakov 0:4, Belehrad – Bratislava 3:2, Székeszvehervár – Ľubľana 1:6.

Konečné poradie:

1, výber Ľubľany    /20:8/  16 bodov

2,výber Belehradu /16:10/ 12 bodov

3,výber Krakova    /19:12/ 10 bodov

4, výber BFZ      /13:12/  9 bodov

5, výber Južnej Moravy /8:15/  7 bodov

6, výber Západoslovenského zväzu / 9:10/ 6 bodov

7, výber Székeszveherváru  /7:25/ 1 bod

Pred 200 divákmi rozhodovali Peter Hegedüs, Róbert  Henček a Matej Choreň.

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ

Foto: Milina Strihovská


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI