Majster Európy Ján Švehlík oslavuje 70 rokov

Ján Švehlík, jedna z výrazných postáv slovenského a československého futbalu, oslavuje v piatok 17. januára 70 rokov. Rodák z Lovče, ktorý je držiteľom strieborného odznaku SFZ,  striebornej plakety BFZ a s futbalom začal v Žiari nad Hronom sa  v roku 1969 stal hráčom ŠK Slovan Bratislava.

Jeho hlavným cieľom bolo však študovať právo, ale svoje nesporné schopnosti rýchlo ukázal najprv v B-tíme, ale už ako 20-ročný debutoval v najvyššej súťaži. A o dva roky už bol aj reprezentantom. Pre Janka Švehlíka veľmi významný bol dátum 13. október 1974, keď v súboji ČSSR – Švédsko strelil dva góly. Ako si na premiérové zásahy v najcennejšom drese spomína s odstupom viac ako 45 rokov?  ,,Ako som tie góly dal, si už presne nepamätám, ale v reprezentácii streliť góly či už v priateľskom, alebo v kvalifikačnom zápase, je vždy veľká udalosť. Samozrejme, skórovať doma, na Tehelnom poli pred výbornými a nadšenými divákmi, bola veľká vec a preto mám na toto stretnutie veľmi pekné spomienky,“ hovorí Ján Švehlík.

Člen Siene slávy Slovana Bratislava za belasých hral trinásť rokov, medzitým rok si odslúžil vojenskú službu v Dukle Praha. V lige odohral 296 zápasov a dal 79 gólov. V rokoch 1974 –1979 reprezentoval 18-krát, pričom 4-krát skóroval. Šestnásťkrát ho  povolali do juniorského družstva a raz hral za olympionikov. Je majstrom Európy do 23 rokov. Vrchol sa však dostavil v roku 1976, keď bol v kádri Václava Ježka a Jozefa Vengloša na ME v Belehrade. V prvom zápase s Holandskom vylúčil rozhodca Polláka, Švehlík ho nečakane a výborne nahradil. Bol dušou finálového mužstva a dal proti NSR jeden z gólov (2:2). Viacerí komentátori tvrdili, že to bol práve on, kto svojimi vlastnosťami umožnil aplikovať zámery trénerov a celú koncepciu hry.

So Slovanom získal tri majstrovské tituly (1970, 1974, 1975) a dvakrát bol víťazom Čs. Pohára (1974, 1982). Vyštudoval na doktora práv, kariéru dokončil v belgickom Hasselte a niektorých menších rakúskych kluboch. Po ukončení  aktívnej činnosti začal pracovať ako právnik, ale pri futbale to bolo zaujímavejšie. Stal sa asistentom pri A-mužstve Slovana, ba viedol ho aj sám, napr. zo dvakrát vo finále Slovenského pohára. S Dušanom Galisom má zásluhy aj na zisku titulov majstra a bol asistentom, tiež pri titule so Stanom Grigom. V súčasnosti je vedúci seniorského A-mužstva, s ktorým je na sústredení v Turecku.

Vedenie BFZ, ObFZ Bratislava-mesto a ObFZ Bratislava-vidiek sa pripájajú k početným gratulantom, oslávencovi k veľkému životnému jubileu želajú veľa zdravia, rodinnej pohody a životného optimizmu!

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI