Predseda BFZ Juraj Jánošík: Mohli sme dohrať jesennú časť súťaže, hoci bez divákov

Situácia ohľadne pandémie koronavírusu COVID – 19 je na Slovensku vážna. Amatérske súťaže sú pozastavené a termín obnovenia je v nedohľadne. Ústredný krízový štáb a vláda SR  zaviedli tvrdé opatrenia. O tom, či bolo takto správne zasiahnuť do sveta futbalu a športu, sme sa porozprávali s Jurajom Jánošíkom, predsedom Bratislavského futbalového zväzu (BFZ).

Čo hovoríte na rozhodnutie Ústredného krízového štábu, že sa s výnimkou piatich najvyšších  súťaží (futbal, hokej, basketbal, hádzaná a volejbal) nemôžu hrať nižšie ligy?

Napriek tomu, že Slovensko je vo veľmi zložitej situácii, myslím si, že súťaže sa mohli dohrať aj na nižších úrovniach a dokončiť tak jesennú časť hoci bez divákov. Štatistiky nám ukázali, že v priebehu augusta a septembra navštívilo futbalové stretnutia v Bratislavskom regióne viac ako 50 000 fanúšikov a nemáme informáciu, že by prišlo k nakazeniu sa na niektorom stretnutí.

Myslíte si, že sa ešte dohrá jesenná časť III. a IV. ligy?

Situácia je nadaľej veľmi vážna, opatrenia sú prísne a v tejto chvíli to vyzerá tak, že sa jesenná časť skončila. Aj keď by sa opatrenia zmiernili a dalo by sa pokračovať, kluby potrebujú určitý časový priestor na vrátenie sa do tréningového procesu a až potom by bola možnosť pokračovať. To by však už bola druhá polovica novembra a neviem, či by nám zase nebránili poveternostné podmienky.

Akou takou výhodou je, že sa v týchto súťažiach odohralo  11. kôl, takže predĺžená jarná časť so štyrmi kolami by sa predsa len dala zvládnuť.

Touto otázkou sa bude zaoberať vedenie BFZ a ŠTK BFZ ,ktorá súťaže riadi. Zatiaľ nemáme pripravené alternatívy, nakoľko nevieme, aké budú daľšie rozhodnutia ústredného krízového štábu a vlády SR. Akonáhle budeme vedieť viac, prehodnotíme možnosti a príjmeme stanovisko, čo daľej. 11 kôl je neúplných len v III. lige, naopak ma teší, že  vo IV. lige sú odohraté všetky stretnutia spomínaných 11.kôl.

Niektoré regionálne zväzy, napríklad Stredoslovenský a Východoslovenský uvažujú, že pokiaľ sa neodohrá jesenná čas  súťaží, tak by ju  odohrali počas zimnej prestávky na umelých ihriskách. Aký je na to váš názor?

Už som spomínal, že budeme hľadať riešenia, aby sa III. a IV. liga riadne dohrala. Jednou z alternatív sú zápasy na umelej tráve. Či už v Bratislave na Pasienkoch, na Rapide, v Petržalke na štadiónoch FC a MŠK, NTC Senec, Plaveckom Štvrtku a Dunajskej Lužnej. Takže v našom regióne disponujeme viacerými kvalitnými umelými ihriskami, ktoré by sa dali využiť, pokiaľ to situácia bude dovoľovať. Ako daľej, tým sa  bude zaoberať ŠTK BFZ a predloží VV BFZ na schválenie možné alternatívy.

Už dvakrát sa odložil termín riadnej konferencie BFZ, myslíte si, že sa ešte tento rok uskutoční?

Pokiaľ to bude len trocha možné, radi by sme riadnu konferenciu BFZ zorganizovali v decembri.  Ak bude pandemická situácia naďalej zlá, tak konferenciu BFZ odložíme na jarné mesiace roku 2021.

VV BFZ na svojom zasadnutí zrušil  v tomto roku Zimnú halovú ligu mladších a starších žiakov, lebo telocvične sú na ZŠ zatvorené. Ako to vyzerá s ďalšími halovými mládežníckymi turnajmi Bratislava Cup, Attract Kerobaj a tiež s vyhlásením Jedenástka roka 2020?

Všetky spomínané akcie, okrem turnaja Attract Kerobaj  sme z už spomínaných dôvodov boli nútení zrušiť. Komunikovali sme so všetkými  partnerskými zväzmi a vieme, že aj v ich krajinách je situácia vážna, preto pochopili naše konanie o zrušení turnajov. Attract Kerobaj býva na prelome januára a februára. VV BFZ ho zatiaľ nezrušil, s majiteľom firmy Ladislavom Jaborkom sme dohodnutí na tom, že by sme ho chceli uskutočniť.

Ako sa vám pozdáva tento ročník najvyšších regionálnych súťaží, ktoré máte dokonale zmapované? V III. lige muziku tvrdia Rohožník a Inter, vo IV. lige zasa nečakane nováčik Športový klub Nová Dedinka a ŠK Vrakuňa…

Inter po vypadnutí z II. ligy je pre mňa favorit číslo jedna na návrat do tejto celoslovenskej súťaže. Pravdou však je, že Rohožník, ktorý je na čele a  ešte neprehral,  je pre neho veľmi zdatný súper. V tomto klube je kvalitné funkcionárske zázemie a veľmi dobré podmienky. Ale do konca súťaže je ešte veľmi daľeko, je možné že aj daľšie kluby môžu ešte zabojovať o víťazstvo v súťaži. Nováčik IV. Ligy ŠK Nová Dedinka je na víťaznej vlne, funkcionári sa potešili postupu do vyššej súťaže a ukazujú, že sú prínosom pre túto súťaž a pre mňa sú príjemným prekvapením, ako si zatiaľ dobre počínajú. V ŠK Vrakuňa je ambiciózny výbor, ktorý dotiahol  kvalitného a skúseného trénera Viliama Opálka. Tieto dve mužstvá by mali bojovať o víťazstvo v súťaži. Za nimi nasledujú Láb, Jakubov a Slovenský Grob, ktorí tiež možno prehovoria do boja o prvenstvo.

Naopak, v III. lige na konci tabuľky je tradičný účastník Lokomotíva Devínska Nová Ves a vo IV. lige zaostáva trojica Lamač, Jur a Pezinok-Cajla.

V III. lige sú na chvoste Devínska Nová Ves, Kalinkovo a Rusovce.  V Devínskej Novej Vsi prišlo k obmene hráčskeho kádra, Kalinkovo dopláca na slabú defenzívu, o čom svedčí najvyšší počet inkasovaných gólov. Prekvapením je zlé postavenie Rusoviec, ktoré majú dobré mužstvo. Predpokladám však, že postupne pôjdu v tabuľke vyššie. V IV.lige je Lamač pre mňa takou menšou záhadou, lebo  nemá zlý tím, rozhodne v jeho schopnostiach  je bojovať o vyššie priečky. Svätý Jur a Pezinok – Cajla  sa boria s problémami, majú nových funkcionárov a hráčov, preto budú musieť v jarnej časti poriadne zabrať, aby sa vyhli bojom o záchranu.

Na poslednom VV SFZ ste riešili aj klub FK Dúbravka, ktorému ste schválili dotáciu 10 tisíc eur. V tejto ťažkej situácii sa mu stala veľká nepríjemnosť,  keď v letných mesiacoch počas dažďov voda stiahla oporný múr  a zaliala hraciu plochu…

Muselo prísť k oprave oporného múra a následne hracej plochy, som veľmi rád, že vedenie SFZ a najmä prezident Ján Kováčik podporil moju  iniciatívu, aby Dúbravka dostala finančné prostriedky na opravu, spôsobenú živelnou pohromou. Nepozerám sa totiž na vyjadrenia zo strany funkcionárov FK Dúbravka, ktoré boli v minulosti na vedenie BFZ a moju osobu kritické, ale vynasnažil som sa urobiť všetko preto aby tento klub, ktorý  má širokú mládežnícku základňu tieto finančné prostriedky získal a tým mohol odstrániť vzniknuté škody.

Aký je váš odkaz v tomto ťažkom pandemickom období?

Celému futbalovému hnutiu nielen v našom kraji ale na celom Slovensku želám, aby sme v tejto ťažkej situácii boli súdržní, optimistickí a verili, že futbal sa vráti na ihriská na všetkých úrovniach. V jednom z rozhovorov v  televízii som povedal, že futbal bol,  je a vždy bude. A my funkcionári, či už zväzoví, alebo kluboví, musíme urobiť všetko preto, aby sme toto ťažké obdobie pomohli slovenskému futbalu prekonať.

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI