Juraj JÁNOŠÍK : Situácia je vážna, verím však, že sa na jar hrať bude

Už rok sužuje svet neviditeľný smrtiaci vírus, ktorý Nám všetkým zmenil  životy a postavil nás do situácií, ktoré sme nikdy predtým nezažili.Opatrenia sa sprísňujú, deti sa vzdelávajú dištančne, absolvujeme  testovania, bez ktorých sa dnes nepohneme z domu. Smutný je pohľad na prázdne futbalové ihriská, po ktorých denne behalo množstvo futbalistov. Zostáva nám iba jediné, byť zodpovední a čakať, kým sa situácia nezlepší do takej miery, že sa opatrenia začnú uvoľňovať. Jarná časť súťažného ročníka 2020/2021 nezačne podľa plánu a reštart je v nedohľadne. Na aktuálnu situáciu v Bratislavskom futbale sme sa porozprávali s najkompetentnejším, predsedom BFZ Jurajom Jánošíkom.

Aká je momentálna situácia s amatérskym futbalom?

Situácia a jej doterajší vývoj nás neteší, ale verím však, že sa na jar hrať bude. VV BFZ schválil na svojom decembrovom zasadnutí návrh ŠTK, že neodohrátestretnutia z jesennej časti sa musia dohrať pred začiatkom jarnej časti. Pripravený bol plán, že by sa hralo v priebehu februára a skončilo by sa posledný víkend pred jarnou časťou. Toto však už nieje možné, stále však trvá rozhodnutie VV, že pokiaľ situácia dovolí reštart súťaží, začneme s dohratím jesenných stretnutí.

A, čo ostatné regióny na Slovensku? Vieme, že sa uskutočnilo pracovné stretnutie zástupcov regionálneho futbalu. 

Tak, ako v Bratislave aj v ostatných regiónoch je situácia rovnaká. V priebehu februára sme na pracovnom stretnutí zástupcov regionálnych futbalových zväzov, zástupcov SFZ a ÚLK rozoberali a hľadali riešenie ako ďalej.Dohodli sme sa, že súťaže budú ukončené do 30. júna, prípadné dohrávky je možné odohrať do 4. júla.V prvom rade je potrebné dohrať odložené stretnutia z jesennej časti a následne môžeme pokračovať  stretnutiami z jarnej časti do spomínaného termínu.V našom regióne nám z jesene chýbajú v III.Lige štyri kolá a dve stretnutia dohrať. Dôležité bude, aby mali všetky družstvá odohráterovnaké počty stretnutí a budeme môcť  vyhlásiť víťaza, ktorý bude mať právo postupu do II.Ligy, o čom rozhodol VV SFZ na svojom marcovom zasadnutí. Družstvo, umiestnené na poslednom mieste v tabuľke III.ligy BFZ  sa stane vypadávajúcim.

Súťažný poriadok hovorí, že postupujúci tím musí mať v prípade nedohratia kompletnej sezóny nedostihnuteľný náskok?

Nie. Tento článok súťažného poriadku bude zrušený. Najôležitejšie bude to, aby družstvá, medzi ktorými sa rozhoduje o postupe alebo zostupe, mali odohratý rovnaký počet zápasov.Problém môže nastať, ak by sa náhodou niektoré z okresov v našom regióne  ocitol v rozdielnych farbách, tým pádom by niektorí hrať mohli a iní nie.

A, čo reorganizácia súťaží a vznik dvoch III.Líg, ktorá má platiť od nového súťažného ročníka 2021/2022 ?

Na najbližšiu konferenciu SFZ, ktorá je naplánovaná na 30. apríla, odporúča VV SFZ delegátom konferencie odložiť reorganizáciu v rovnakom modeli o rok. Toto sa týka sa to aj druhej dorasteneckej ligy.

Myslíte si, že sa na jar súťaže rozbehnú?

Situáci je vážna, ale ja verím, že sa na jar hrať bude. Preto by som chcel všetkých ľudí, nielen futbalistov, trénerov, funkcionárov, ale aj fanúšikov a rodičov poprosiť, aby boli zodpovední a dodržiavali prijaté opatrenia. Lebo našim spoločným cieľom je, aby sme sa čoskoro mohli stretávať na futbalových štadiónoch a najmä, aby sme sa vrátili k životu, na ktorí sme boli zvyknutí.

 


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI