SEZÓNA 2023/2024 JE TU!

Letné prázdniny sa nám prehupli do druhej polovice a futbalová sezóna 2023/2024 je predo dvermi. Pred jej začiatkom sme pripravili rozhovor s Jurajom Jánošíkom, predsedom BFZ.

Slovenský futbal má za sebou prvý rok v znamení reorganizácie. Aký mala dopad na kluby vo Vašej pôsobnosti?

III. ligy boli zrušené v roku 2014 a reorganizácia je len návrat k modelu, ktorý ja osobne považujem za dobrý a potrebný. III. liga umožňuje plynulý prechod klubu z regionálnych súťaží  do súťaží  riadených SFZ. Skok do druhej ligy bol pre hráčov a realizačné tímy veľmi naročný, ako po športovej tak aj po  ekonomickej stránke. Ďalším plusom je, že  talentovaní  mladí futbalisti z akadémií a UTM môžu naplno ukázať svoj talent a schopnosti a zahrať si „veľký futbal“. Takže reorganizáciu vnímam  pozitívne. Po roku,  samozrejme, vzniklo pár detailov, ktoré treba doladiť, ale celkovo myšlienka je dobrá.

Ako sa to v praxi dotklo klubov v bratislavskom regióne?

BFZ malo v III.lige Západ dva kluby – ŠK Vrakuňa Bratislava a FK Inter Bratislava. Žiaľ, tieto kluby v súťažnom ročníku 2022/2023 zo súťaže vypadli do regionálnej IV.ligy. Úprimne, vypadnutie historicky známeho klubu FK Inter Bratislava z 13. miesta sme predýchavali len ťažko. Práve zmeny v zaradení družstiev do súťaží a tzv. demarkačná čiara určila, že napr. zo skupiny Východ vypadlo do nižšej súťaže len jedno družstvo a na západe štyri. V súťažnom ročníku 2023/2024 máme v III. lige opäť dva kluby – FK Rača Bratislava, ktorý vypadol z II.ligy a Malacky, ktoré postúpili z regionálnej súťaže. Obom držím palce a dúfam, že sa im bude dariť.

Stabilizovala sa už konečne situácia po pandémii, kedy nastal úbytok družstiev, ale aj klubov?

Musím s radosťou skonštatovať, že nám pribudli kluby – spomeniem FK Báhoň, FK Hrubá Borša-Janovce a existujúce kluby výrazne rozšírili počet družstiev na všetkých úrovniach, ale najmä v kategórii  prípraviek a žiakov. Všetko so všetkým súvisí a záujem o futbal sa prejavuje aj zvýšeným záujmom divákov. Vypredané Tehelné pole na zápasy ŠK Slovana Bratislava až po najnižšie amatérske súťaže.

O Vás je známe, že pravidelne navštevujete štadióny vo Vašej pôsobnosti. Budete pokračovať v tejto tradícii?

Áno, samozrejme, pravidelne chodím na futbalové stretnutia vrámci BFZ a takisto vrámci oboch našich oblastných futbalových zväzov. Futbal je súčasťou každodenného života či už v mestách alebo v obciach. Na jar som osobne navštívil primátorov a starostov v našom kraji a požiadal som ich o podporu športu, najmä futbalu, pretože si uvedomujem že podpora samospráv je pre fungovanie futbalových klubov nevyhnutná. Ďakujem a pozdravujem funkcionárov klubov na všetkých úrovniach a želám im veľa úspechov, pevné nervy, ale najmä radosť z futbalu. Dúfam, že aj v tomto ročníku bude dobrá  aj spolupráca medzi regionálnymi zväzmi na Slovensku a SFZ tak ako to bolo doteraz.

Aké sú Vaše očakávania od sezóny 2023/2024?

Po športovej stránke sú súťaže na každej úrovni kvalitné. Myslím si, že súboje budú zaujimavé aj pre hráčov, rozhodcov a aj divákov. Všetkým prajem zdravie a priateľskú atmosféru na ihrisku, v kabíne a divákom zážitok a radosť z peknej hry.  Osobne by som ešte rád pripojil pozdrav našej reprezentácii a vieru, že na ME v Nemecku v roku 2024 nebudú chýbať.


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI