Nováčikovia TIPOS III.ligy BFZ FC Malacky a MFK Rusovce o postupoch a príprave na vyššiu súťaž

FC Malacky vyhral IV. ligu obdivuhodným suverénnym spôsobom štart-cieľ.  Od prvého do posledného kola si zverenci trénera Miroslava Kéryho hrali svoju vlastnú súťaž, keď ani raz neprehrali a počas celej sezóny dokázali vyhrať z 30 zápasov až 27. S prezidentom FC Malacky Otom Kožuchom sme sa porozprávali o tejto nevšednej víťaznej jazde a o ďalších perspektívach tohto klubu. 

FC Malcky

 Ruku na srdce, pomysleli ste si pred začiatkom tohto ročníka IV. ligy, že ju vyhráte s takým veľkým 24-bodovým náskokom a celú súťaž absolvujete bez prehry?

– Po vypadnutí z III. ligy sme si dali za cieľ po roku vrátiť sa do tejto súťaže. Keďže sme mali troška už prestarnutý káder, urobili sme v ňom dosť vážne zmeny. Doplnili sme ho dorastencami a mladými hráčmi z blízkeho okolia, bolo ich až okolo desať. Základ mužstva  ostal pokope, napriek tomu sme mali troška obavy, ako sa nám bude dariť s vynoveným tímom.  Pod taktovkou nového trénera Miroslava Kéryho, ktorý si získal rešpekt, udržal disciplínu, pozdvihol morálku a sebavedomie kolektívu, vyšiel nám úvod. Toto mladé mužstvo sa zocelilo, vyformovalo sa na víťazný tím a keď sme ho ešte počas zimnej prestávky doplnili a v priebehu jarnej časti sme už mali postup vo vrecku, tak sme si dali za cieľ streliť 100 gólov a ukončiť sezónu bez prehry. Poviem na rovinu, určite sme nerátali s tým, že vyhráme IV. ligu s takým obrovským náskokom a neprehráme ani jeden zápas.

 Len 20-ročný Vladimír Ronec dal 32 gólov. Ako by ste ho charakterizovali, môže z neho vyrásť skutočný kanonier?

– Vlado Ronec nás zaujal už rok predtým, keď ešte hrával v Lozorne. Prestup do Malaciek mu prospel, rýchlo našiel spoločnú reč s ostatnými spoluhráčmi, ktorí ho zásobovali výbornými prihrávkami. Dosiahnuť 32 gólov za sezónu hovorí, že môže z neho vyrásť kvalitný strelec, napokon už na tejto úrovni je kanonierom. Veríme, že aj v III. lige bude dobrým strelcom a možno sa časom presadí aj vo vyšších súťažiach. Chladnokrvne premieňa šance, či už po štandardkách, alebo po brejkoch, vie sa vynájsť v rôznych situáciách.

 Aké zmeny nastali v kádri, posilnili ste ho podľa vašich predstáv?

– Keďže máme mladé a hlavne perspektívne mužstvo od 19-do 23 rokov, tak sa ho snažíme citlivo a kvalitne doplniť. Káder bude v   TIPOS III. lige BFZ na 80-90 percent taký, aký bol vo IV. lige.  Získali sme tri posily, ktoré sa ukazujú v dobrom svetle. Brankár Tomáš Weber je zo Šamorína,  Martin Reisel prišiel z Rakúska, Samuel Foltýn zo Žolíka Malacky a odtiaľ sme káder doplnili ďalšími mladíkmi, ako sú Samuel Vaniš a Mário Lörinczi, ktorí už s nami absolvovali zimnú prípravu a neprišli teda do neznámeho prostredia.

 Ako prebieha letná príprava a čo vám doteraz ukázali priateľské zápasy, ktoré ste odohrali?

–  Letnú prípravu sme začali 3. júla, prebieha doma v Malackách, spestrená je skákaním na trampolíne, spolu s atletickým trénerom je obohatená o rôzne moderné prvky. Doteraz sme odohrali tri prípravné zápasy. V prvých dvoch sme nastúpili bez viacerých osvedčených hráčov.  V predkole nového ročníka Slovnaft Cupu sme vyhrali vo Veľkých Levároch 7:0. Máme celkom široký káder s dvadsiatimi futbalistami, vládne v ňom primeraná konkurencia, aby si nikto nebol istý svojim miestom v zostave.

 Aké sú vaše ciele v III. lige a keďže máte dobrú infraštruktúru, neuvažujete v budúcnosti aj o pôsobení v II. lige?

–  Naši fanúšikovia sú teraz namlsaní výbornými výsledkami, aj mesto Malacky nás podporuje a vytvára nám dobré zázemie, čo veľmi oceňujeme. Na naše pôsobenie v III. lige sa pozeráme s pokorou, vieme, že je to ťažšia súťaž. Vynasnažíme sa udržať víťaznú sériu čo najdlhšie, radi by sme sa pohybovali okolo 8. miesta. Postupne chceme, aby náš štadión spĺňal druholigové kritériá. Pokiaľ udržíme súčasný káder pokope, doplníme ho o ďalších dobrých hráčov a budú nám priať aj ekonomické možnosti, tak v budúcnosti by sme mohli mať postupové ambície. Hlavne keby nás podporili podniky v rámci malackého priemyselného parku, potom by sme naozaj reálne uvažovali aj o tejto II. celoslovenskej súťaži.

 Súhlasíte, že k vášmu úspechu pomohla aj užšia spolupráca   medzi klubmi FC Malacky a ŠK Žolík Malacky, ktorý sa venuje práci s mládežou?

– Keď sme zakladali klub FC Malacky, tak sme okamžite komunikovali s vedením mládežníckeho klubu Žolík Malacky. Od tohto okamžiku Žolík vytvoril aj dorastenecké mužstvá a už pred dvomi rokmi k nám prišli z tohto klubu prví dorastenci. Našim cieľom bolo a je, aby sme boli nadstavbou mládežníckeho klubu Žolík Malacky, dali jeho najlepším hráčom šancu hrávať za FC Malacky a presadiť sa v seniorskom futbale. Spolupráca je výborná, rešpektujeme sa a pomáhame si. My sa venujeme seniorským tímom a Žolík mládežníckym. Ďalší jeho hráči sa môžu uplatniť v našom B-tíme, ktoré hrá V. ligu

 Kedy sa u vás uskutoční druhá etapa rekonštrukcie futbalového štadióna, ktorou sa vytvorí ešte lepšie zázemie?

– Táto druhá etapa rekonštrukcie nášho štadióna sa začala minulý týždeň. Máme prebudovanú na veľmi dobrej úrovni prvú polovicu vnútra štadióna, teraz prišiel rad na jeho druhú polovicu, chceme ho nastaviť na druholigové podmienky. Zhodí sa stará strecha tribúny, bude tam nová kabína pre rozhodcov a tiež nové ozvučenie. V tretej etape rátame s metodickými miestnosťami  pre delegátov a sponzorov. A vo štvrtej etape by sme veľmi radi dobudovali tribúnu pre divákov na protiľahlej strane.  Aj touto cestou  veľmi pekne ďakujem za podporu primátorovi Malaciek pánovi Jurajovi Říhovi a tiež všetkým sponzorom. Rovnako za dobrú spoluprácu so SFZ a BFZ.  Veľmi tiež uvažujeme aj nad ďalším tréningovým ihriskom mimo hlavného štadióna, aby bol dostatok priestoru pre všetky mužstvá FC a Žolík Malacky. Najlepšia by bola umelá plocha, ktorá sa dá využívať po celý rok.

Futbalisti MFK Rusovce prežívajú najlepšie obdobie vo svojej histórii. Po pôsobení v V. a v IV. lige si v uplynulej sezóne vybojovali historický postup do III. TIPOS ligy BFZ. Treba povedať, že na skok do vyššej súťaže im stačilo aj 2. miesto, lebo FK Inter sa napokon bez väčších problémov udržal v II. lige. O tomto ich veľkom úspechu sme sa porozprávali so skúseným trénerom Michalom Salenkom, ktorý je aj predsedom TMK BFZ.

MFK Rusovce

 Aké ste mali vlastne ciele pred začiatkom minulého ročníka, na čo ste si trúfali?

– Našim cieľom bolo skončiť do piateho miesta a obhájiť pozície z minulého súťažného ročníka. A takéto predsavzatie sme mali aj na začiatku zimného prípravného obdobia. Z môjho pohľadu ako trénera som si však kládol vyššie ciele a aj starší hráči po skončení úspešnej minuloročnej jari (z 15 zápasov len jedna prehra v Kalinkove), keď u nás nevyhrala ani suverénna Petržalka, považovali za povinnosť hrať o špicu tabuľky. Takto sme sa chceli s FC Malacky, ktoré vypadli z III. ligy pobiť o prvenstvo. Naše vysoké ambície sme potvrdili už na jeseň, lebo v zápase v Malackách sme dvakrát viedli a až v nadstavenom čase, keď sme mali zraneného brankára sme dostali od domácich štvrtý víťazný gól.  Dôležité tiež bolo, že som dokázal prečítať jednotlivé tímy, ich trénerské kvality a v tomto smere tieto vyššie kritériá spĺňali len Malacky, Domino a Lamač, kde sa tréneri snažili pracovať  na vyššej úrovni. Až na dvoch starších hráčov (Blahutiak, Král)  som príležitosť dával mladým futbalistom a všetci v mužstve  postupne pochopili, že futbal si vyžaduje pravidelný tréningový proces.  Posledným faktorom nášho úspechu bolo, že Inter sa v priebehu jarnej časti zachránil v II. lige a vtedy sme sa s hráčmi rozhodli zabojovať o druhé postupové miesto. Záver súťaže sme z mužstiev na 4. a 6. mieste  zvládli najlepšie, keď sme v posledných piatich kolách ani raz neprehrali. V Slovenskom Grobe sme vyhrali 6:0, u kvalitného SDM Domino sme remizovali 2:2, doma sme zdolali ŠK Závod 3:0,  Pezinok-Cajlu 4:3 a v Lamači sme vyhrali 4:2. V týchto posledných stretnutiach sa prejavila naša kvalitná práca v tréningovom procese.

 Zaujímavé je, že oveľa viac vám vyšla jarná ako jesenná časť IV. ligy?

– Problém je ten, že letná príprava je krátka a ani disciplína s tréningovou dochádzkou hráčov nie je taká, aká by mala byť. Starosti nám robí aj začiatok súťaže, lebo v tomto období mnoho hráčov ide ešte na dovolenku.  Pred rokom sme mali nevydarený vstup do súťaže, dúfam len, že ho teraz nezopakujeme.  Kvalitnejšie sa pracuje s mužstvom počas zimnej prestávky. Aspoň takú mám skúsenosť počas necelých dvoch ročníkov, čo som v Rusovciach.

 Predstavte nám v stručnosti vaše mužstvo, akí hráči ho tvoria a ako sa vám s nimi pracuje?

– Už som spomenul, že hráči postupne začali chápať kvalitu pravidelného tréningového procesu. Funkcionári pre nich vytvárajú stále kvalitnejšie podmienky.  V tomto ročníku sa v kolektíve vykryštalizovala príjemná pracovná atmosféra nielen na ihrisku, ale aj mimo neho sa stmeľoval kolektív. Základ mužstva tvoria starší a skúsenejší hráči (Blahutiak, Král, Pivoluska). Potom máme strednú generáciu (Keszi, Bognár, Jurček), ktorí by mali postupne prebrať štafetu a nasleduje skupina mladých hráčov so skúsenosťami aj z dorasteneckých súťaží (Kogler, Golej, Dzvoník, Zahustel, Nespešný). Práca s mužstvom bola zo začiatku o spoznávaní a keď neskôr, starší hráči to pochopili hneď začali všetci chápať moje myšlienky a predstavy, že „hrať futbal a hrať futbal je rozdiel“, chvíľu to ešte potrvá, pokiaľ všetko do seba zapadne. V mužstve máme aj perspektívnych hráčov, veď Peter Kogler bol v minulom ročníku s 25 gólmi najlepším strelcom a v tomto druhým najlepším s 29 gólmi. Aj ďalší hráči, ako Golej, Dzvoník, Nespešný majú slušnú perspektívu. Treba takisto povedať, že hráčov futbal na tejto úrovni neživí. Chodia riadne do práce, alebo študujú, futbal hrajú vo voľnom čase a za to im treba poďakovať.

 Kedy ste začali s letnou prípravou a na čo ste sa v nej zamerali?

– Letnú prípravu sme odštartovali 4. júla a zameriavame sa na herne orientovaný tréning doplnený o špeciálne veci, ako sú vytrvalosť, dynamická stránka, sila a práca s loptou vo veľkej rýchlosti.  Využívame tiež malé, stredné a veľké prípravné hry.  Tieto MS v Rusku ukázali, aké sú dôležité dobre zahrané štandardné situácie. Preto na ich zdokonaľovanie im venujeme dosť času. Odohráme aj niekoľko prípravných stretnutí s mužstvami na našej výkonnostnej úrovni a súboj 1. kola nového ročníka Slovnaft Cupu s TJ Rovinka sa nehral pre nespôsobilý terén. Náhradný termín je nedeľa 29. júla o 17.00 h.

Každé mužstvo, ktoré postúpi do vyššej súťaže sa obyčajne posilní, koho ste doteraz získali?

– Máte pravdu, je potrebné, aby sme sa posilnili na postoch, kde sme mali problémy, či už je to v defenzíve, v stredovej formácii a tiež v útoku, kde by som chcel vytvoriť väčšiu konkurenciu Petrovi Koglerovi. Trénuje s nami určitá skupina hráčov, ale definitíva o ich angažovaní padne až po skončení letnej prípravy. Musíme sa rozhodnúť veľmi správne, lebo v letnom období nie je veľa času na skúšanie nových hráčov.  Základ mužstva bude určite z futbalistov, ktorí sa zaslúžili o postup.

 Zodpovedajú v Rusovciach tréningové podmienky a celkové zázemie na to, aby ste boli prínosom pre III. ligu?

– Keď som sem prišiel, tak som bol milo prekvapený, ako sa funkcionári starajú o to, aby hráči mali vytvorené dobré podmienky. Hlavné a vedľajšie ihrisko majú umelú závlahu a sú vždy pripravené za každého počasia. Mužstvo trénuje v poobedňajších hodinách a ihrisko je aj vo večerných hodinách osvetlené, takže máme dobré podmienky na prípravu. V jarnej časti bola pristavená k existujúcej budove nová prístavba,  aby hráči mali vytvorený lepší komfort pre seba. Dôležitou investíciou je zakrytie hracej plochy betónovým plotom od cestnej komunikácie, čím sa vytvoria lepšie podmienky pre divákov ako aj hráčov (hluk motorových vozidiel, ale hlavne ich prejazd počas majstrovských zápasov).

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI