Seminár k Zákonu o športe, ktorý sa uskutočnil 26.9.2019 v Bratislave

Učená právnická spoločnosť zorganizovala vo štvrtok 26.9.2019 v zasadačke Bratislavského samosprávneho kraja v poradí už siedmy tohtoročný seminár v rámci projektu „Séria seminárov 2019” s názvom „Zákon o športe – zmluvné vzťahy, dane, odvody a špecifiká účtovníctva v športe alebo Financovanie klubového športu na Slovensku – kde sú zdroje, kde sa dá ušetriť a ako na to ?”.

Účastníkmi seminára boli zástupcovia športových klubov, športovci, športoví odborníci a dobrovoľníci v športe vykonávajúci činnosť na základe zmluvných vzťahov, ako aj tí, ktorí sa starajú o ich právne, ekonomické a účtovné veci.

Medzi účastníkmi boli ľudia z mnohých športov individuálnych ale aj kolektívnych (florbal, stolný tenis, golf, atletika, lyžovanie, motocyklový šport, judo, cyklotrial, cyklistika, horolezectvo, basketbal, moderný päťboj, petanque, šach a ďalšie športy).

Na seminári boli účastníci oboznámení okrem tradičných tém (charitatívna reklama, zmluva o sponzorstve v športe, účtovníctvo neziskových subjektov, informačná povinnosť voči MV SR – oznámenie štatutárov, zmluvná daňová a odvodová agenda agenda športovcov a klubov/zväzov, resp. zmluvná, daňová a odvodová agenda športových odborníkov a klubov/zväzov, dobrovoľníctvo v športe) už aj s novou športovou legislatívou, ktorá bola schválená na septembrovej schôdzi Národnej rady SR a to jednak o novom zákone o Fonde na podporu športu, aka aj o novelizácii zákona o športe, zákona o pobyte cudzincov, zákona o sociálnom poistení, zákona o zdravotnom poistení, zákona o rozhodcovskom konaní, či Zákonníka práce, ktoré budú mať dopad aj na oblasť športu.

Program seminára bol rozdelený do štyroch blokov, ktorých súčasťou bola aj verejná diskusia o problémoch z praxe, resp. intenzívna diskusia s lektormi prebiehala tak ako pri všetkých seminároch UčPS aj počas prestávok na občerstvenie a po oficiálnom skončení seminára v seminárnej miestnosti či na chodbe do večerných hodín (do cca 20.00). Účastníci sa dozvedeli veľa praktických noviniek a lektori si tiež odniesli niekoľko zaujímavých otázok a problémov, s ktorými sa doposiaľ nestretli a priniesol ich život. K týmto otázkam ako aj k otázkam, ktoré dostali cez aplikáciu slido.com vypracujú písomné odpovede, ktoré pre všetkých zverejnia na príslušnej tematickej karte na stránke: http://www.ucps.sk/zakon_o_sporte_FAQ_vseobecne

Na seminári sa zúčastnili ako lektori Jozef Mihál (dane a odvody), Jaroslava Lukačovičová (účtovníctvo, stanovy o.z., príjmy o.z.), Peter Hennel (daňové konanie), Igor Šumichrast (dobrovoľníctvo v športe, GDPR v športe), Peter Sepeši (novinky v legislatíve), Zuzana Zajíčková (zmluvné vzťahy v športe), Ladislav Križan (informačná povinnosť o. z., zmluvné vzťahy v športe), Ivan Šulek (pohľad pracovníka samosprávy vs. pohľad zástupcu klubu a prezidenta zväzu) a Marcel Blažo (zmluvné vzťahy v športe).

Spoluorganizátormi seminára boli Bratislavský samosprávny kraj a Bratislavský futbalový zväz, ktorý sa svojej úlohy zhostili príkladne a vytvorili pre účasstníkov i lektorov veľmi príjemné pracovné prostredie.

Za Bratislavský samosprávny kraj sa k účastníkom seminára prihovorila riaditeľka Úradu BSK pani Patrícia Mešťan. Na seminári sa zúčastnil aj poradca predsedu BSK pán Branislav Gröhling a na krátkej hospitácii sa v zasadačke BSK zastavil aj predseda BSK pán Juraj Droba. Za Bratislavský futbalový zväz sa seminára zúčastnil Ján Farbula (vedúci sekretár BFZ) a Juraj Jánošík (predseda BFZ), ktorý je zároveň poslancom zastupiteľstva BSK a predsedom komisie školstva, športu a mládeže BSK, ktorý sa významne podieľal na príprave seminára.

Za starostlivosť o účastníkov seminára sa treba poďakovať pani Augustínskej z Úradu BSK a Strednej odbornej škole gastronómie a hotelových služieb Farského, ktorá sa postarala o príjemné a chutné občerstvenie pre lektorov i účastníkov seminára.

FOTOGRAFIE zo seminára v Bratislave sú dostupné – TU


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI