Predvianočný rozhovor s predsedom BFZ Jurajom Jánošíkom

V posledných rokoch vždy na jeho konci s predsedom Bratislavského futbalového zväzu Jurajom Jánošíkom sme na našej webovej stránke priniesli tradičný predvianočný rozhovor. V tejto tradícii pokračujeme, lebo tém je viac ako dosť a o nich sme sa aj teraz porozprávali.

Ako hodnotíte rok 2019 z pohľadu BFZ, v čom bol dobrý a čo vás sklamalo?   

Tento rok 2019 hodnotím pozitívne, všetky súťaže nám prebehli s menšími problémami a z môjho pohľadu dobré výkony podávali aj rozhodcovia.  Do II. ligy postúpil Slovan Bratislava B, do III. ligy zostúpil Inter Bratislava a postúpili SFC Kalinkovo a MŠK Senec. Najväčší problém sme mali s FK Dúbravka, ktorý vyhral V. ligu ObFZ Bratislava – mesto. Keďže však nesplnil infraštruktúrne podmienky a hlavne rozmery ihriska pre IV. ligu, ktoré boli v roku 2016 jednohlasne schválené Výkonným výborom BFZ, napriek umožneniu zaradenia do súťaže nemohol klub hrať domáce stretnutia na ihrisku v Dúbravke. Klub bol písomne vyzvaný k nahláseniu štadióna, vyhovujúceho pre danú súťaž. Toto sa však nestalo a FK Dúbravka bol po vyhlásení 3 kontumačných výsledkov v zmysle platného Súťažného poriadku vylúčený zo súťaže. Týmto problémom sa  zaoberalo aj najvyššie vedenie SFZ na čele s jeho prezidentom Jánom Kováčikom a generálnym sekretárom Jozefom Klimentom. Ich stanovisko bolo jednoznačné, SFZ a jeho RFZ sú samostatné orgány, ktoré dbajú na to, aby sa normy dodržiavali a nie porušovali, prípadne udeľovali výnimky.  Zúčastnili sme sa viacerých mládežníckych turnajov doma a u našich družobných partnerov, či už v Srbsku, Slovinsku, na Morave, v Maďarsku a na konci novembra sme v Pezinku zorganizovali už 25. ročník Bratislava Cup-u. Najväčším negatívom je však to, že v Bratislave bol a stále je úbytok štadiónov a ihrísk. Pritom máme veľa mládežníckych družstiev a žiaľ, deti neraz nemajú kde hrať futbal. A katastrofálny je aj stav športových hál v našom hlavnom meste. Pritom na vidieku, či už je to v Senci, Malackách, Pezinku alebo v Modré sú športové haly na dobrej úrovni.

O vás je známe, že cez víkend navštívite viacero zápasov v III. a v IV. lige. Aký je váš názor na ich úroveň?

Úroveň našej III. a IV. ligy určite nezaostáva za ostatnými tretími ligami v rámci Slovenska. Možno tímy zo západného Slovenska, ktoré majú vybudovanú najkvalitnejšiu infraštruktúru, sú o niečo lepšie, ale s ostatnými regiónmi sa môžeme rovnať. Navštívil som aj zápasy III. a IV. ligy na východnom a strednom Slovensku a prvých sedem-osem tímov BFZ, môžu hrať v hociktorej súťaži v rámci Slovenska. Takže naša III. a IV. liga má vcelku dobrú úroveň.

V TIPOS III. lige sa  jesenným víťazom stal OFK Dunajská Lužná, ktorý v minulom ročníku skončil na 6. mieste a za prvým Slovanom B zaostal o 32 bodov. Čím si vysvetľujete jeho veľký vzostup výkonnosti?

V Dunajskej Lužnej v rámci tejto najvyššej regionálnej súťaže sú vytvorené nadštandardné podmienky. Klub má štyri ihriská, kvalitné sociálne zázemie a celý areál štadióna je veľmi dobrý. Mužstvu veľmi pomohol návrat niekoľkých futbalistov, ktorí v minulosti za OFK hrávali. Priniesli kvalitu. Skúsený tréner Karol Brezík vytvoril veľmi dobrú partiu, ktorá ťahá za jeden koniec povrazu. Osobne ma po 23 rokoch funkcionárčenia znova teší, že Dunajská Lužná hrá o špicu tabuľky. Takže jar z pohľadu boja o postup do II. ligy medzi Dunajskou Lužnou a Interom bude iste veľmi zaujímavá a dramatická.

Zato vo IV. lige pokračuje pád ŠK Svätý Jur, ktorý ešte v ročníku 2016/2017 pôsobil v II. lige skupina Západ. Čo si o tom myslíte?

ŠK Svätý Jur má celkom dobré zázemie a viem, že aj mestu záleží na ďalšom skrášľovaní štadióna. V klube sa vymenilo vedenie, novým funkcionárom želám, aby sa im darilo v tejto zložitej situácii. Mrzí ma, že Svätý Jur vo IV. lige bude bojovať o záchranu, lebo má slušnú históriu, a preto by mal hrať aspoň najvyššiu regionálnu súťaž. Verím, že klub sa dá dokopy a pomalými krokmi sa posunie tam, kde patrí.

V tomto roku ŠTK a DK nemusela riešiť s výnimkou zápasu Rusovce – Inter, kde si domáci funkcionári a hlavný usporiadateľ neplnili dôsledne svoje funkcie, žiadny závažnejší prípad, ktorý by vrhol zlé svetlo na najvyššie regionálne súťaže…

V priebehu celého roka som videl veľa zápasov v III. a vo IV. lige a vo väčšine z nich bolo prostredie dobré a všetko prebehlo bez problémov. Takisto aj vystupovanie hráčov a funkcionárov.  Incident v Rusovciach riešila DK BFZ, ktorá vyniesla verdikt a pre Rusovce, kde dobre robia futbal je to poučenie, že aj na zápasoch mužov ide v prvom rade o zábavu a radosť. Takto musia v zmysle fair-play vystupovať čelní funkcionári klubov a pokiaľ to tak bude, tak sa to kladne prejaví na všetkých stretnutiach najvyšších regionálnych súťaží.

Bratislavskému futbalu robí najlepšiu reklamu ŠK Slovan, ktorý oslávil storočnicu založenia klubu majstrovským titulom a postupom do skupinovej fázy Európskej ligy UEFA. Na druhej strane, žiaľ, Inter vypadol do III. ligy a FC Petržalka sa nečakane zaplietol do boja o záchranu v II. lige…

ŠK Slovan dokazuje, že je oprávnene najlepší a historicky najúspešnejší klub na Slovensku. K jeho návratu na stratené pozície veľmi pomohol krásny nový štadión na Tehelnom poli. Želám mu teda, aby pokračoval v nastúpenom trende a vo svojej akadémii vychoval veľa mladých a dobrých hráčov. Slovan je vrchol ľadovca v bratislavskom futbale a preto som veľmi rád, že je na území nášho hlavného mesta. Osobne som bol dosť sklamaný z vypadnutia Interu do III. ligy. Myslím si totiž, že Bratislava by mala mať minimálne dvoch účastníkov v najvyššej súťaži a aspoň jedného v II. lige. Žiaľ, ešte horšie je, že Inter, ktorý hráva v Stupave, nemá svoj vlastný štadión. FC Petržalka tiež chýba kvalitný stánok, aby jeho zápasy mohla vidieť niekoľkotisícová návšteva. Na jeseň som bol na štyroch domácich stretnutiach FC, v ktorých o výsledku rozhodovali malé detaily. Žiaľ, viaceré mu nevyšli, stratil dosť bodov. Verím však, že Petržalka sa cez zimnú prípravu dá dokopy a v jarnej časti získa toľko bodov, aby nemala problémy so záchranou v II. lige.

BFZ dobre funguje aj preto, lebo sa môže oprieť o kvalitnú spoluprácu s BSK a výdatne mu pomáhajú aj ďalší podporovatelia?

Veľmi si vážime podporu BSK.  Samozrejme, BFZ ako najväčší zväz v BSK, ktorý má taký veľký počet aktívnych futbalistov, ako všetky ostatné zväzy dokopy, je dostatočne podporovaný. Viaceré mládežnícke turnaje, ako Bratislava Cup a najmä Zimná halová liga BFZ starších a mladších žiakov o Pohár BSK, do ktorej je zapojených okolo 800 detí, existuje hlavne pričinením BSK. Takisto ďakujem za podporu spoločnostiam Slovnaft, Futbal servis, Západoslovenská energetika a ďalším partnerom, ktorí nám pomáhajú, či už finančne alebo materiálne, lebo bez nich by sme tieto naše projekty nikdy nemohli zrealizovať. Samozrejme, výdatnú pomoc máme aj  od SFZ. Štvorročná zmluva medzi SFZ a ostatnými regiónmi v roku 2019 znamená, že BFZ dostane každý rok 60 tisíc eur, ktoré slúžia na činnosť zväzu a časť sa v zmysle zmluvy prerozdeľuje na ObFZ Bratislava – mesto a ObFZ Bratislava  – vidiek.

SFZ rozdelí v rámci projektu podpory, rekonštrukcie a dobudovania futbalovej infraštruktúry v rokoch 2019-2021 spolu 3,5 milióna eur pre 298 klubov či samospráv. Určite je to veľká finančná pomoc aj pre kluby z bratislavského regiónu?

Zo strany SFZ je to nebývalá finančná podpora pre amatérsky futbal. V prvej a druhej vlne to bolo 3 milióny eur a v tretej vlne 3,5 milióna eur. Takže dokopy do amatérskeho futbalu pritieklo 9,5 milióna eur. Pre BFZ sa z týchto peňazí vyčlenilo desať percent, čo je 950 tisíc eur. Následne VV BFZ, VV ObFZ Bratislava – mesto a ObF Bratislava – vidiek riešilo do ktorých klubov podľa mládežníckych družstiev a iných kritérií sa tieto peniaze prerozdelili. Takto sa mohli rekonštruovať  viaceré štadióny.

Slovenská reprezentácia nepostúpila priamo z F-skupiny na záverečný turnaj ME 2020.  Šancu na nápravu má v marcovom play-off, v ktorom najskôr v semifinále vyzve Írsko a pokiaľ by postúpila, tak vo finále narazí na víťaza zápasu Bosna a Hercegovina – Severné Írsko. Ako vnímate túto konfrontáciu a týchto súperov?

Myslím si, že slovenská reprezentácia má v osobe Pavla Hapala a jeho asistenta Ota Brunegrafa kvalitných trénerov. Rovnako ako v minulej kvalifikácii MS 2018 aj v tejto kvalifikácii ME 2020 nám k priamemu postupu chýbal krôčik. Škoda, že sme nezvládli dva zápasy s Walesom, najmä ten doma, v ktorom sme mali vyhrať, ale sme iba remizovali. Wales potom ponúknutú šancu využil a postúpil na ME z druhého miesta. Stále sme však v hre, verím teda, že doma proti Írsku uspejeme. Som presvedčený, že kvalita nášho tím je tak dobrá, a pokiaľ na ihrisku hráči nechajú celé srdce, marec bude pre nás šťastný mesiac a Slovensko postúpi na EURO 2020.

Aké je vaše najväčšie želanie v novom roku 2020?

Ako funkcionár SFZ a BFZ si želám postup Slovenska na ME 2020 a tiež postup mládežníckych reprezentačných mužstiev na ďalšie významné podujatia. Z pohľadu BFZ by som bol rád, keby sme konečne uspeli v turnaji Majstrovstiev Slovenska amatérov. Želám si tiež, aby v Bratislave neubúdali družstvá a hlavne ihriská. Rátame s ďalším nárastom mládežníckych tímov v prípravkách a v súťaži mladších žiakov. Slovenskému a Bratislavskému futbalu želám len to najlepšie. Slovanu úspešnú obhajobu majstrovského titulu a nech naše regionálne a mládežnícke výbery uspejú na rôznych  turnajoch doma a v zahraničí. Zároveň ďakujem všetkým funkcionárom klubov za odvedenú prácu, VV BFZ, mesta a  vidieka, predsedovi ObFZ Bratislava-mesto Ľubomírovi Suchému, predsedovi ObFZ Bratislava-vidiek Miroslavovi Baxovi, sekretariátu BFZ na čele s jeho vedúcim Jánom Farbulom a predsedom odborných komisií. A tiež komunikačnému manažérovi Milanovi Valkovi a fotografke Miline Strihovskej, ktorí kvalitne medializujú na našom webe rôzne akcie. Nech futbalový rok 2020 bude zasa o niečo lepší, ako tento. Všetkým ľuďom želám veľa šťastia, zdravia, úspechov a rodinnej pohody.

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI