Hodnotné stretnutie Juraja Jánošíka s bývalými predsedami BFZ

Juraj Jánošík,  predseda Bratislavského futbalového zväzu (BFZ) v strede tohto týždňa zorganizoval v jednej  z bratislavských reštaurácii milé predvianočné stretnutie s bývalými dlhoročnými predsedami BFZ.  Na stretnutí sa okrem Ladislava Bernera, ktorý sa ospravedlnil, zúčastnil Marián Horský, prvý predseda BFZ, túto funkciu vykonával v rokoch 1980 a 1993 a v 36 rokoch bol najmladším predsedom zväzu. Vladimír Wänke  bol na čele BFZ v rokoch 1993 a 1998. Po ňom prevzal štafetu  Andrej Machovič  a tri volebné obdobia v rokoch 1998 a 2010  viedol BFZ.

,,Som veľmi rád, že ste prijali moje pozvanie a verím, že z týchto stretnutí urobíme peknú tradíciu, aby sme sa mohli pekne porozprávať o všetkom možnom. V prvom rade by som vám chcel poďakovať za vašu prácu a keďže ste vo futbale veľa preskákali, dajte mi nejaké  pripomienky k sobotňajšiemu Galavečeru Bratislavského futbalu, na ktorom sme vyhlásili anketu Jedenástka roka 2019 a aj ďalšie ankety. Videl som tam nejaké chybičky, ale  tradičnému podujatiu sme dali novú tvár,“ vraví Juraj Jánošík. Všetci traja naši hostia sa zhodli, že na budúci rok anketu Jedenástka roka treba vyhlásiť aj za účasti minimálne jednej regionálnej televízie.

,,Bola to veľmi dobrá myšlienka založiť túto anketu, lebo sa v prvom rade propaguje regionálny a takisto aj mládežnícky futbal. Pre deti a ich rodičov bolo toto vyhlásenie iste veľkým zážitkom,“ dodal Marián Horský. ,,Veľká účasť na tomto Galavečeri, keď stánok Divadlo Aréna bol takmer plný a svižný program s kvalitným a vtipným moderátorom Filipom Mentelom mu dodali ešte väčší punc,“ dodal A. Machovič. Tak isto zdôraznili, že BFZ si zaslúži oveľa lepšiu  propagáciu svojich regionálnych a mládežníckych súťaží aspoň v niektorých médiách.

Mariána Horského, Vladimíra Wänkeho  a Andreja Machoviča sme sa spýtali, ako v súčasnosti vnímajú bratislavský futbal z pohľadu najvyšších regionálnych súťaží. ,,Nie som si istý, či som kompetentný hodnotiť regionálny futbal, skôr by som sa pozeral  na neho z niekoľkých uhlov. V prvom rade ho ovplyvňuje seniorský futbal, ktorý je pod najväčším drobnohľadom. Prím v tomto smere hrá Slovan a pamätáme si na časy, keď v I. lige hrali tri mužstvá z Bratislavy, ale boli roky aj bez ich účasti v najvyššej súťaži. Nálada v bratislavskom futbale s výnimkou Slovana určite v roku 2019 nie je dobrá, lebo Inter a Petržalka zaostali za svojimi možnosťami. Osobne  som veľmi rád, že BFZ venuje najväčšiu pozornosť rozvoju mládežníckeho futbalu. Presvedčil som sa o tom aj na Galevečeri bratislavského futbalu, kde prvý raz vyhlásili najlepších strelcov  jednotlivých mládežníckych súťaží v BFZ. Tiež je výhoda, že jeho predseda Juraj Jánošík je poslancom BSK a predsedom komisie školstva, športu a mládeže. Má teda veľký záujem so svojimi spolupracovníkmi posunúť bratislavský futbal v regionálnych súťažiach na vyššiu úroveň. Pravda, na druhej strane Bratislave  chýba čoraz viac ihrísk a to je veľký problém,“ vraví Marián Horský.

,,Našťastie som zdravý a spokojný. Povedal som si, že všetkého bolo dosť, hlavne tých vzťahových otázok. Hodil som niektoré veci za hlavu, čo bolo podľa mňa najrozumnejšie. Stále som v kontakte s futbalom, vravel som si, že tento šport mi neublížil, ale ľudia. Kritická situácia je hlavne v meste s nedostatkom hracích plôch. Som krstným otcom zlúčenia vidieckeho a bratislavského futbalu. Niekedy to možno považujem za dobrý krok, inokedy keď počujem tie hlasy funkcionárov  z obidvoch oblastí, tak si hovorím, že to asi nebolo najrozumnejšie riešenie. Išlo mi však o konfrontáciu so zdravým vidieckym futbalom a technickým bratislavským. Čas ukázal, že niečo na tejto myšlienke bolo pravdivé a navyše mám šťastie, že navštevujem zápasy nižších súťaží a viem teda, o čom hovorím.  Futbal vždy potrebuje dobrých funkcionárov, ktorí nebudú pozerať iba na peniaze. Jedine čo mi vadí a to je, že každý nadáva na rozhodcov, hráčov a zabúda, že futbalistov pokazili funkcionári. Moja myšlienka a idea bola taká, aby hráči z regiónov uprednosťnovali slovenské súťaže pred odchodmi do Rakúska. Chodia tam kvôli peniazom. Takto bratislavské mužstvá stratili viacerých kvalitných hráčov. Zbytočné sú sťažnosti funkcionárov, s tým sa nedá nič robiť, lebo sa musíme riadiť pravidlami UEFA a EÚ o voľnom trhu hráčov. Najboľavejším miestom Bratislavy sú však ihriská. Za tie roky zmizli Spoje, ČH, Pravda, Vinohrady a veľa ďalších. Je mi z toho do plaču a nedostatok hracích plôch  musí mať zlý dopad na futbal.  Každý sa vyhovára na inú dobu, hovorím však, všetko dobré a zlé je v ľuďoch. A ešte niečo, mládežnícke súťaže, aspoň žiacke, by sa mali hrať bez započítania bodov. Deti sa musia vyhrať a nie na ihrisku trpieť, lebo tréneri s rodičmi naháňajú iba dobré výsledky,“ myslí si Vladimír Wänke.

,,Som síce už na dôchodku a mám relatívne dosť času, ale niekedy nestíham, lebo vždy si nájdem nejakú zábavu, ktorá ma dosť pohltí. V prvom rade je to futbal, rád chodím na zápasy nižších bratislavských súťaží. Doba od môjho pôsobenia v BFZ sa výrazne zmenila a s ňou aj ľudia. Niektoré veci, ktoré boli rozrobené z mojich čias a pokračovali v nich moji nasledovníci sa  dotiahli, iné nie. Treba však vychádzať  toho, že aká je podstata myšlienky samostatného regionálneho futbalu.  Je veľmi jednoduchá, dobre pripraviť mladých chlapcov od prípravky až po súťaže seniorov. Pokiaľ sa to podarí, je to vždy veľký úspech pre samotný región, v tomto prípade pre náš bratislavský, ale aj  pre cel slovenský futbal. Ďalšou výbornou vecou je, že máme dobre nastavené mládežnícke súťaže a že regionálny futbal a oblastné zväzy sa snažia vytvárať rôzne výbery. Takto posúvajú chlapcov do domácej a zahraničnej  konfrontácie, ktorá  pozitívne výrazne ovplyvňuje ich výkonnostný rast,“ hovorí Andrej Machovič.

Bol to čas na stretnutie, aj na nejaké spomienky, ale hlavne nápady do budúcnosti. Futbal je vďačná studnica mnohých tém a v takej skúsenej a vyspelej spoločnosti, jedna myšlienka striedala druhú, debata plynula a krútila sa v zákrutách úvah a názorov.

Na záver stretnutia Juraj Jánošík všetkým trom bývalým predsedom BFZ zaželal krásne vianočné sviatky a všetko najlepšie v novom roku 2020!  Andrej Machovič ešte dodal: ,,Ďakujeme veľmi pekne za pozvanie, zo stretnutia máme veľmi dobrý pocit, lebo sa našiel niekto kto na nás nezabudol a mohol nám pripomenúť, že sme boli niekedy súčasťou BFZ.“

 

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI