Anton Valovič, ktorý má nos na talenty, oslávil 60 rokov

Anton Valovič, jeden z najlepších, najznámejších a najuznávanejších mládežníckych trénerov v sobotu 8. februára oslávil veľké životné jubileum 60 rokov. Trénerskému remeslu sa venoval viac ako 40 rokov.  Jeho rukami za ten čas prešli stovky talentov a viacerí z nich sa stali výbornými futbalistami.

Dubovský, Kinder, Hamšík, Škrtel, Németh, Mucha, Šesták, Janočko, Zabavník, Vittek, Mak… Menoslov hráčov, ktorých kariéru formoval, je dlhý. Nájdu sa však aj takí, ktorých mená verejnosti už nič nehovoria. A patrili vo Valovičovom trénerskom pôsobení do desiatky najväčších talentov, aké Slovensko malo.

Mládežnícke výbery od 15 do 19 rokov viedol v 276 medzištátnych zápasoch proti súperom z 52 krajín. Postúpil s nimi šesťkrát na ME a vybojoval bronz a dve piate miesta. Na MS 1993 sedemnásťročných v Japonsku obsadil s posledným československým výberom piatu priečku.  Proti jeho zverencom stáli aj mladíci, ktorí sa neskôr vypracovali na svetových hráčov.  Sú to Taliani Totti či Buffon, Holanďan Seedorf, Čech Rosický či Angličania Gerrard, Owen a Rooney, najlepší strelec v histórii  anglickej reprezentácie a rekordného 20-násobného majstra Manchestru United.

Všade kde pôsobil zanechal hlbokú stopu. Či to už bolo v Slovane, v štruktúrach SFZ a tiež aj v Interi. Má totiž jednu ohromnú vlastnosť, bez ktorých mládežnícki tréneri nemôžu byť úspešní. Nos na talenty.  V Slovane formoval azda najväčší talent v novodobej histórii slovenského futbalu Petra Dubovského, výborného strelca Szilárda Németha a tiež aj Mareka Hamšíka. A zásluhou Valoviča sa z Martina Škrtela stal stopér európskej triedy. Štvornásobný Futbalista roka k nemu na reprezentačný zraz tímu do 18 rokov prišiel ako útočník, ale do klubu AS Trenčín sa vrátil už ako stopér.

Anton Valovič, najskúsenejší slovenský mládežnícky tréner je už siedmy rok športovým riaditeľom FKM Karlova Ves Bratislava, kde odvádza tradične výbornú prácu. Známe je totiž jeho príkladné nasadenie, chuť, elán a dôslednosť popasovať sa s hocijakým problémom.

Vedenie BFZ, ObFZ Bratislava-mesto a OBFZ Bratislava-vidiek sa pripájajú k početným gratulantom, oslávencovi k veľkému životnému jubileu želajú veľa zdravia, rodinnej pohody a aby sme sa s ním ešte dlho stretávali na futbalových ihriskách.

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI