Juraj Jánošík: Čakanie na zrušenie súťaží bolo dlhé, ale malo svoje opodstatnenie

Futbalovej sezóne na regionálnej  úrovni odzvonilo aj v Bratislavskom futbalovom zväze. V pondelok 25. mája Výkonný výbor BFZ rozhodol o ukončení sezóny 2019/2020. To je dosť dôvodov na to, aby sme sa v čase ustupujúcej pandémie koronavírusu o aktuálnej situácii pozhovárali s predsedom BFZ Jurajom Jánošíkom.

Ako vnímate fakt, že regionálne zväzy východ, stred a západ už na sklonku marca anulovali výsledky ročníka 2019/20 a BFZ k tomuto kroku pristúpil až koncom mája s tým rozdielom, že ste výsledky všetkých súťaží neanulovali, ale zostávajú v platnosti a tabuľky sú schválené v tej podobe, v akej boli pred prerušením súťaže?     

Musím sa tiež priznať, že som mal taký názor, aby kluby poznali náš verdikt o ukončení súťaží čím skôr.Dôležitým faktom bolo , že neboli zrušené súťaže SFZ a nakoľko sme nemali vedomosť ohľadne postupov a zostupov zo súťaží SFZ, odložili sme všetky stretnutia do odvolania. Po rozhodnutí troch regionálnych futbalových zväzov  som dal hlasovať per rollam o anulovaní a zrušení súťaží ročníka 2019/2020, ale Výkonný výbor BFZ toto neprijal a ponechal v platnosti rozhodnutie súťaže prerušiť do odvolania. V  pondelok 25. mája na Výkonnom výbore BFZ  v zmysle  noriem SFZ a aj na základe toho, že hlasovaním per rollam sa zrušili všetky  súťaže SFZ mládeže a žien, sme zakázali a  predčasne ukončili tento ročník. Výkonný výbor BFZ takisto rozhodol, že do 26. júna je termín podávania prihlášok do súťaží regionálneho futbalového zväzu seniorov, dorastu a žiakov a  do 10. júla sa treba prihlásiť do súťaží prípraviek. Uvidíme, koľko mužstiev sa prihlási do súťaží a na júlovom výkonom výbore sa rozhodne, ako budú naše súťaže vyzerať. Vtedy by sme už mali jasne schváliť, ktoré mužstvá budú zaradené do III. a IV. ligy, dorasteneckých a žiackych súťaží a tiež aj do súťaží prípraviek.

Už 28. marca v RTVS ste v relácii Góly-body-sekundy povedal, že kluby sú nespokojné, hrať sa na jar nebude a budete radi, ak sa vôbec začne nový ročník v pôvodnom termíne. Ako ste to mysleli?

Myslel som to tak, že keď sa prijalo to uznesenie, že tri regionálne futbalové zväzy a 36 oblastných zväzov zrušilo  svoje súťaže, tak prečo sa k nim nepridala aj Bratislava? Musel som teda nielen klubovým funkcionárom vysvetľovať, že toto naše rozhodnutie je do odvolania s tým, že uvidíme, ako sa situácia vyvinie. Niektorí funkcionári klubov s tým neboli nejako stotožnení a prikláňali sa k zrušeniu súťaží. Aj na základe toho som sa rozhodoval navštevovať štadióny, prešiel som množstvo štadiónov a všetko sme si s kompetentnými vysvetlili.

Začiatkom apríla dvanásť trénerov III. ligy poslalo BFZ list, v ktorom vedenie zväzu žiadali ukončiť súťažný ročník 2019/2020 a aby ste prijali rovnaké rozhodnutie ako výkonné výbory ostatných troch regionálnych zväzov. Čo nám k tomu poviete?

Zo skupiny týchto trénerov kontaktoval ma s uvedenou informáciou lodivod FC Rohožník Marián Tóth. Povedal, že budú iniciovať petíciu, aby BFZ zrušil rovnako ako aj ostatné tri regionálne zväzy všetky súťaže. Opýtal sa ma na môj názor a odpovedal som mu, že mu v tejto aktivite nemôžem brániť a keď napíšu takú petíciu, tak Výkonný výbor BFZ sa bude ňou zaoberať. Tak sa aj stalo, bola to ich iniciatíva a na základe toho v druhom hlasovaní per rollam traja členovia výkonného výboru hlasovali za ukončenie súťaží, jeden bol proti, dvaja hlasovali po termíne a dvaja vôbec. Takže ostalo v platnosti prvé uznesenie, že sa odkladajú súťažné stretnutia v súťažiach BFZ vo všetkých vekových kategóriách do odvolania.

Nedokončí sa ani 27. ročník Pohára BFZ a to znamená, že sa prvý raz neuskutoční zápas o Superpohár medzi víťazmi Pohára BFZ a Pohára Juhomoravského krajského futbalového zväzu a tiež nezorganizujete známy turnaj dorastencov U17 DANUBE Moravia Cup 2020…

Aj v Pohári BFZ vznikla výnimočná situácia, keď na našej a moravskej strane sa zrušili súťaže. Keďže máme s JmKFS nadštandardné vzťahy, telefonicky sme sa dohodli, že tento rok to nebudeme siliť a Superpohár, ktorý sa mal odohrať na území BFZ odložíme o rok. Naše mládežnícke výbery mali ísť v máji na tradičný turnaj do Belehradu, v júni na turnaj V4 do Krakova, ale obidva sa pre známe dôvody neuskutočnia. Turnaj DANUBE Moravia Cup 2020, ktorý mal byť na území  BFZ bol rozhodnutím VV BFZ zrušený a po dohode s JmKFS sa uskutoční na budúci rok. Neuskutočnia sa ani ďalšie družobné stretnutia. Keď  však všetko dobre dopadne, tak BFZ  zorganizuje 28. novembra 2020 26. ročník medzinárodného halového futbalového turnaja mladších žiakov U13 BRATISLAVA CUP 2020, ale o tomto je v momentálnej situácii priskoro hovoriť.

BFZ však v rámci svojich možností určite klubom nejakým spôsobom pomôže?

Ale áno, na Výkonnom výbore BFZ v pondelok 25. mája sme preberali otázky, ako pomôcť klubom. Výkonný výbor schválil, že štartovné pre III. ligu v sezóne 2020/2021 nebude  650 eur, ale 350 eur, čo je zníženie o 300 eur. Pre IV. ligu to bude zo 450 eur na 250 eur, kde je zníženie o 200 eur. S loptami, s ktorými sa hral súťažný ročník 2019/2020 sa bude hrať aj v novej sezóne a v prípade potreby dokúpenia lôpt si ich môžu kluby zakúpiť  od partnera BFZ so zľavou.

Máte už teraz vedomosť, že by sa niektoré kluby vzhľadom na dopad krízovej situácie na ich finančné zabezpečenie, rozhodovali nepodať si prihlášku do III. a IV. ligy na sezónu  2020/2021?

Ako poslanec BSK pravidelne komunikujem s kolegami, medzi ktorými sú aj starostovia obcí a mestských častí. V podstate všetci vyjadrili podporu futbalu na území BSK. V poslednom čase som navštívil množstvo štadiónov od III. až po VI. ligu. Pri týchto návštevách som sa rozprával s predstaviteľmi klubov, ktorým som vysvetlil, prečo sme nezrušili, ale odložili všetky súťaže. Na tejto úrovni všetkým funkcionárom patrí veľká vďaka. Na deväťdesiat percent štadiónov, ktoré som navštívil sa vykonávali rôzne práce na ich skrášľovaní a rekonštrukcie tribún. Najviac ma upútali krásne trávniky, ktoré sa úplne zregenerovali. V týchto prospešných stretnutiach budem pokračovať a navštívim ďalšie kluby v našom kraji. Pre mňa je veľmi pozitívne, že všetky kluby budú pripravené a chcú sa prihlásiť do nového súťažného ročníka 2020/2021.

Mužstvá III. a IV. ligy budú bez ostrých majstrovských zápasov od začiatku novembra 2019 až po začiatok augusta 2020, teda takmer 9 mesiacov. Nemyslíte si, že veľmi dlhá prestávka môže mať negatívny dopad na amatérsky futbal a to taký, že úroveň pôjde dole a rovnako aj výkonnosť hráčov?

Slovensko od druhej svetovej vojny takú dlhú prestávku bez futbalu ešte nezažilo. Keďže mám dobrý prehľad o všetkých kluboch, lebo komunikujem s ich funkcionármi, trénermi a hráčmi, tak môžem povedať, že všade vládne taký veľký hlad po futbale, ako azda ešte nikdy. Takže sa neobávam poklesu úrovne, skôr si myslím, že aj hráči, ktorí podávali v minulej sezóne slabšie výkony, budú tak motivovaní, že príjemne prekvapia a ukážu sa v dobrom svetle. Od väčšiny očakávam, že dajú do hry celé svoje srdce. Skôr mám obavy troška z toho, aby kluby nezanedbávali lekársku starostlivosť a tréneri celkovú prípravu prispôsobili súčasným podmienkam. Mužstvá sa chcú na novú sezónu pripravovať už od júna. Osobne si myslím, že tentoraz veľa hráčov nepôjde na dovolenky do zahraničia, radšej uprednostnia Slovensko, kde je veľa krásnych miest, takže kluby aj takto budú mať k dispozícii oveľa kompletnejšie kádre.

Veríte, že III. a IV. liga sa začnú v tradičnom termíne začiatkom augusta aj s divákmi?

Som optimista, možno, že tento vírus, ktorý napadol celý svet  ľudstvo dobehol a preveril.Jednak som presvedčený, že 8. a 9. augusta sa začnú naše regionálne súťaže aj s divákmi, lebo na amatérskej úrovni hrať bez nich znamená radšej nehrať vôbec. Ak by situácia ešte nedovoľovala začať súťaže, navrhnem výkonnému výboru  ich posunutie, aby sa stretnutia mohli hrať za účasti divákov. Uvidíme, ako bude celá situácia vyzerať.

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI