Futbalová rodina smúti: zomrel bývalý prvý predseda SFZ Milan Služanič

Futbalová rodina pod Tatrami prišla v pondelok 6. júla o vzácneho člena, vo veku 83 rokov náhle zomrel bývalý  prvý predseda slovenského futbalu v jeho novodobej samostatnej histórii Milan Služanič. Tridsaťosem rokov pracoval ako futbalový funkcionár na rôznych postoch. Najvýznamnejšiu etapu prežil v období, keď sa delila bývalá federácia a budovali sa základy samostatného fungovania slovenského futbalu.

Rodák z Dúbravky bol v plnom futbalovom nasadení od roku 1962 do februára 1999 a ani potom v aktivite pri sledovaní lopty nepoľavil. Do svojich 24 rokov hrával futbal, dvojnásobná zlomenina nohy ho prinútila zmeniť šport a tak sa dal na volejbal, veslovanie, neskôr na diaľkové plávanie a cestné behy. Zrejme práve vtedy sa zrodilo jeho životné motto, že je „bežcom na dlhé trate.“

Na 5. konferencii futbalového zväzu SÚV ČSZTV sa stal v máji 1988 prvým predsedom Slovenského futbalového zväzu (1988-1999) po rozpade Česko-Slovenska. Stál na čele vedenia, ktoré sa zaslúžilo o prijatie SFZ za člena UEFA (1993) a v Chicagu, pri príležitosti MS 1994 v USA, tiež za člena FIFA. Významne sa zaslúžil o získanie definitívy o vzniku SFZ (4. novembra 1938). ,,Začínali sme ako Slovenský futbalový zväz na zelenej lúke. Za pochodu sme sa učili. Aj keď sme mali skúsenosti z federálu,“ povedal o začiatkoch samostatného fungovania SFZ. ,,Doktor Jíra bol v tomto smere seriózny a prijali sme zákon ako sa delila federácia – dva ku jednej,“ naznačil dohody o delení majetku. ,,Zavŕšenie bolo, keď sme mali uzavrieť tento postup v Brne, tak sme čakali na doktora Jíru. Po začiatku prišiel pán Kroupa z Brna a oznámil, že doktor Jíra zomrel. V tom momente sme boli uzrozumení so všetkým a už sme sa na ničom nedohadovali, len sme podpísali,“ vravel M. Služanič o finálovej časti procesu prerozdelenia majetku.

Jeho odchod z najvyššieho futbalového funkcionárskeho postu poznačila tzv. „horúca funkcionárska jeseň 1998,” on si aj počas celej tejto krízy zachoval kredit a pozíciu opustil ako morálny Potom ešte roky pracoval na miestnom úrade Bratislava – Nové Mesto. Takisto z jeho podnetu sa od roku 1994 vyhlasuje v Dolnom Kubíne Cena fair play MUDr. Ivana Chodáka. Plným právom mu patrí miesto v Čestnej rade Siene slávy slovenského futbalu, ktorá každoročne menuje jej laureátov. Milan Služanič do svojho skonu stále pozorne sledoval dianie v našom futbale, pravidelne sa zúčastňoval na rôznych akciách BFZ, hlavne zimných mládežníckych turnajov, na ktorých odovzdával ceny najlepším mužstvám a hráčom.

BFZ, ObFZ Bratislava-mesto a ObFZ Bratislava-vidiek vyjadruje najbližším Milana Služaniča hlbokú sústrasť, náš futbal na neho nikdy nezabudne.

Posledná rozlúčka s Milanom Služaničom bude v piatok 10.júla o 16:15 hod. v Bratislavskom krematóriu

Česť jeho pamiatke!

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI