Juraj Jánošík: Všetky kluby sa veľmi tešia na novú sezónu

Brány na našich štadiónoch v regionálnych súťažiach sa konečne otvárajú. Po deväťmesačnej prestávke zapríčinenou pandémiou koronavírusu  cez druhý augustový víkend odštartuje III. a IV. liga  a postupne sa k nim pridajú aj V. a VI. liga.  V tejto súvislosti sme predsedovi BFZ Jurajovi Jánošíkovi položili viacero otázok.

Aké očakávania vo vás prevládajú pred začiatkom nového ročníka III. a IV. ligy?

Moje očakávania sú veľké a to na základe toho, že kvôli pandémie koronavírusu sa majstrovské zápasy v našich súťažiach v tomto roku ešte nehrali. Takú dlhú prestávku bez futbalu sme ešte nikdy nemali a preto som ju využil v mesiacoch marec, apríl a máj na návštevu  klubov od III. až po VI. ligu. Stretol som sa s ich predsedami, s ďalšími funkcionármi a musím s radosťou konštatovať, že takmer na všetkých štadiónoch sa vykonávali rôzne práce na ich skrášľovaní a rekonštrukcií. Z týchto stretnutí som mal veľmi dobrý pocit, najviac ma upútali krásne trávniky, ktoré sú skutočne vo výbornom stave. Z V. do IV. ligy bol zaradený klub ŠK Nová Dedinka a doplnil počet mužstiev v tejto súťaži na šestnásť.

Čo znamenala táto neplánovaná dlhá prestávka pre krátkodobý, ale aj dlhodobý vývoj amatérskeho  futbalu?

Táto pandémia postihla celý svet a priniesla do nášho spoločenského i súkromného života veľa nových vecí a problémov. Všetko zlé je však na niečo dobré, myslím si, že ľudia vrátane športovcov si uvedomili, akú hodnotu má život, v našom ponímaní futbal,ako ho máme radi futbal a ako nám chýbal. Pri návštevách klubov si funkcionári želali iba jedno, aby sa už konečne všetky súťaže začali hrať. Predstavitelia na úrovni nielen amatérskeho, ale aj profesionálneho futbalu mali po ňom veľký hlad. Dôkazom toho je, že sa nám mužstvá prihlásili do všetkých súťaží, hlavne mládežníckych, ktorých máme skutočne veľa. Aj počas tejto pandémie sa ukázal fanatizmus funkcionárov, čím skôr začať hrať a ako sa veľmi tešia na novú sezónu.

Aký vývoj predpokladáte v III. a v IV. lige na čele tabuľky, ktoré mužstvá by mali patriť medzi favoritov?

OFK Dunajská Lužná, ktorý vyhral jesennú časť minulého ročníka III. ligy buduje nové mužstvo a určite v nasledujúcej sezóne nebude patriť medzi favoritov. V III. lige by mali muziku tvrdiť Rohožník, Rača, Rovinka, Inter a zrejme aj posilnená Ivanka pri Dunaji. Vo IV. lige  káder Jakubova sa nezmenil, takže by mal znova ašpirovať na prvé miesto. Dýchať na chrbát mu môžu Domino, Vrakuňa, Karlova Ves a možno ešte aj Lamač.

ŠK Svätý Jur už niekoľko rokov prežíva veľkú výkonnostnú krízu, postaví sa konečne na nohy?

Bol som osobne vo Svätom Jure na štadióne a hovoril som s ich funkcionármi, ktorí chcú vybudovať nový a  dobrý tím. Myslím si, že zásluhou primátora mesta a poslancov majú prošportové, teda profutbalové zázemie, takže v tomto ročníku IV. ligy by sa už nemali boriť s existenčnými starosťami. Jur určite svojou históriou a tradíciou patrí do vyššej súťaže.

Od ročníka 2021/2022 budú iba dve III. ligy, východ a západ. V tejto súvislosti kuloárne informácie hovoria o tom, že BFZ v skupine západ má záujem o tri miesta. V nej by hrali ešte desiati účastníci Západoslovenského zväzu a traja Stredoslovenského zväzu. Čo nám k tomu poviete?

Z Bratislavskej III. ligy prvý tím postúpi do celoštátnej II. ligy a do novovzniknutej III.ligy sk. Západ je postup závislý od počtu vypadávajúcich družstiev z nášho regiónu z II.ligy, čo sú Slovan „B“ a FC Petržalka.V prípade ich zotrvania v II.lige postúpia 3 mužstvá, ak vypadne jeden z nich, tak len 2 a ak vypadnú obaja, právo postupu bude mať iba 1 družstvo.. Noví účastníci III. ligy si musia uvedomiť, že túto súťaž bude riadiť SFZ a musia spĺňať podmienky zaradenia hlavne z hľadiska infraštruktúry štadiónov.

Do tohto ročníka Slovnaft Cupu sa prihlásilo 229 mužstiev. Medzi nimi je aj dosť tímov z nášho regiónu na čele s obhajcom trofeje ŠK Slovan. Pre nich je veľkou výzvou, že môžu v prípade postupu v ďalších kolách privítať doma súperov z Fortuna ligy a prípadne aj z II. ligy?

Slovnaft Cup je dobrá a zaujímavá súťaž pre všetkých jej účastníkov. Hlavne pre amatérske kluby, ktoré môžu súťažiť s tradičnými značkami z najvyššej súťaže, z II. ligy a neskôr od 2. kola sa s nimi aj stretnúť. Majú teda veľkú motiváciu zviditeľniť klub, obec či mesto. Je to pre nich doslova sviatok futbalu, keď privítajú Slovan, Trnavu, Žilinu, Dunajskú Stredu a ďalšie tímy.  Amatérske mužstvo, ktoré sa dostane najďalej v Slovnaft Cupe dostane finančnú odmenu a šek na 3000 eur. V minulom ročníku 2019/2020 Dunajská Lužná a Malženice cez prestávku finále Slovnaft Cupu Slovan – Ružomberok obdržali šeky v hodnote 1500 eur.

Dobrou správou je, že FC Petržalka, o ktorom sa šuškalo, že  kvôli zlej ekonomickej situácii opustí druhú celoslovenskú súťaž a vráti sa do III. Bratislavskej ligy, pokračuje v II. lige?

Petržalke prajem, vážim si ľudí z jej  vedenia a preto som veľmi rád, že ostáva v II. lige. V ostatných dvoch mesiacoch som ako predseda BFZ robil všetko preto, aby starší dorastenci Petržalky hrali I. ligu. Výkonný výbor SFZ hlasoval o postupe dvoch tímov, boli to Košice a Petržalka. Nakoniec sa to však nepodarilo a Petržalka naďalej bude pôsobiť v II. lige.  Pred všetkými, teda samosprávou, SFZ, mestskou časťou Petržalka je veľká úloha, aby sa pre  tento klub vybudoval nový štadión pre 6000-7000 divákov. BSK na čele s jej predsedom Jurajom Drobom a poslancami je naklonená tejto myšlienke, lenže finančná čiastka musí prísť zo štátu, mestskej časti Petržalka a súkromných investorov.

Už je to obohraná pesnička, ale kedy sa konečne BFZ presťahuje do nových vyhovujúcich priestorov?

Od 1.7. 2020 sa nám do 31.12. 2021 podarila predĺžiť nájomnú zmluvu, dovtedy teda ostávame v našom sídle na Súmračnej ulici. Podpísal sa síce dodatok k zmluve, ale prioritou nášho BFZ je mať nové vyhovujúce sídlo, na ktorom intenzívne pracujem. Chceme mať  totiž také dôstojné sídlo, ako ostatné tri regionálne zväzy.

Priblížte nám  zmeny, ktoré sa počas pandémie koronavírusu udiali na BFZ? 

Novým sekretárom BFZ namiesto Pavla Príkopu, sa stala Gabriela Cabadajová. Sekretár ObFZ Bratislava-vidiek Rudolf Hupka po desiatich rokoch v tejto funkcii odišiel do zaslúženého dôchodku a jeho miesto zaujal Pavel Príkopa. Som rád, že tento skúsený funkcionár prijal túto pozíciu, jeho príchodom vidiek môže iba napredovať. Rudkovi Hupkovi ďakujem za odvedenú prácu a želám mu všetko dobré v osobnom živote. Taktiež nastala zmena aj na poste predsedu ŠTK BFZ kde Miroslava Richtárika nahradil Dušan Štofík.

 Ako podľa vás zvládne slovenská reprezentácia hektickú jeseň,  keď ju okrem šiestich stretnutí v Lige národov čaká aj účasť v play-off o postup na budúcoročné EURO?

Slovenskú reprezentáciu čaká náročná jeseň, v závere minulého mesiaca sme sa dozvedeli, že zápas s Českom sa 4. septembra na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave uskutoční bez divákov. Verím však, že Slovensko obstojí v obidvoch súťažiach. Vyhrá svoju skupinu  Ligy národov a postúpi na EURO. Máme totiž dobrý mix starších a mladých futbalistov.

Aké je vaše najväčšie želanie na prahu nového ročníka regionálnych súťaží? 

Mojim najväčším želaním je, aby na Slovensko neprišla druhá vlna pandémie koronavírusu a aby začali všetky súťaže od Fortuna ligu až po najnižšie. Tento vírus je také memento pre ľudstvo, že sa musíme správať zodpovednejšie a viac si vážiť svoje okolie. Po dlhej prestávke  očakávam v našich súťažiach nárast divákov, ľudia sú iste hladní po futbale a tiež kvalitné a zaujímavé zápasy. Všetkým zainteresovaným prajem hlavne veľa zdravia, športových úspechov a najmä radosť z dobrého futbalu. Hráčov, trénerov, funkcionárov a divákov by som chcel poprosiť, aby sa na zápasoch správali slušne a vytvorili na štadiónoch kultúrne a priateľské prostredie.

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI