Predsezónny seminár rozhodcov BFZ: Vytvorili sa skupiny rozhodcov podľa výsledkov a ich fyzických previerok

V pondelok 3. augusta sa v hoteli Nivy konal tradičný letný seminár rozhodcov a delegátov Bratislavského futbalového zväzu. Zasadnutie viedol Peter Likavský, delegát – pozorovateľ SFZ. Zúčastnili sa na ňom predseda BFZ Juraj Jánošík, vedúci sekretár BFZ Ján Fabula, predseda ŠTK Dušan Štofík, predseda DK Miroslav Bóc, predseda KRaD Ivan Kružliak a predseda komisie KRaD ObFZ Bratislava-vidiek Pavol Páchnik. Všetci v diskusii vystúpili s príspevkami. Priebeh seminára nám v odpovedi na naše otázky priblížil Ivan Kružliak.

Seminár pozostával z deviatich bodov, ktorý bol z nich najdôležitejší?

Pre rozhodcov bol najdôležitejší piaty bod a to ich zaradenie v novom súťažnom ročníku a zaradenie arbitrov v programe Talent v sezóne 2020/2021. Prvý raz sme pristúpili k tomu, že všetkých rozhodcov sme zaradili pod hlavičkou BFZ bez príslušnosti k jednotlivým súťažiam. Boli zaradení do jednej línii a vytvorili sa skupiny rozhodcov podľa výsledkov a podľa absolvovania ich fyzických previerok. Jednoducho keď niekto nemá niečo splnené, nemôže očakávať, že sa dostane do top skupiny. V nej sú rozhodcovia, ktorí budú viesť zápasy III. a IV. ligy. Potom je medzi skupina, v ktorej sú tiež arbitri týchto dvoch súťaží. Pravda, s tým rozdielom, že nebudú viesť toľko stretnutí, ako rozhodcovia v top skupine. Vytvorená bola tiež prvá, druhá a tretia skupina. V prvej budú rozhodcovia IV. ligy a asistenti III. ligy. V druhej skupine sú rozhodcovia IV. ligy, asistenti  rozhodcovia a do tretej skupiny sme zaradili rozhodcov, ktorí majú tendenciu byť už iba asistenti vo IV. lige.  Medzi nimi sú aj rozhodcovia z top skupiny, napríklad Igor Harajbič a Peter Pati Nagy.  Obaja nemajú splnené fyzické previerky a preto sa ocitli v tejto skupine. Skupina šanca existuje tretí rok a v nej sú vybratí momentálne dvaja hlavní rozhodcovia a štyria asistenti aj pre slovenské súťaže, ako sú I. dorastenecká liga a niekedy aj II. liga. Máme aj skupinu Talent-mentor, v ktorej sú rozhodcovia s určitou perspektívou dostať sa do vyšších súťaží. V súčasnosti v tomto programe je deväť ľudí, z toho štyria sú nováčikovia z ObFZ Bratislava-mesto. Žiaľ, počet rozhodcov nám sústavne klesá. Vlani sme ich mali šesťdesiat, do tohto ročníka ideme iba s päťdesiatimi.

Čo ste sledovali tým, že rozhodcovia absolvovali písomný test z pravidiel futbalu?

K tejto novinke sme pristúpili hlavne preto, že  na zimnom seminári až pätnásť rozhodcov nesplnili teoretické previerky. Takže hneď do prvého bodu programu sme dali test, ktorý pozostával  z tridsiatich otázok s maximálnym počtom siedmich chýb. Všetci rozhodcovia ho splnili, pravda, musím priznať, že test nebol tak náročný, ako býva na zimnom seminári. Splnil však účel, lebo sme donútili rozhodcov, aby sa pozreli do pravidiel futbalu.

Arbitri nerozhodovali súťažné zápasy viac ako deväť mesiacov, ako sa za ten čas udržiavali v kondícii?

To by som aj ja rád vedel, ako pracovali na svojej fyzickej pripravenosti. Pravda, podľa toho, ako viedli zápasy 1. kola Slovnaft Cupu, tak mám informácie, že podali dobré výkony. Niektorí rozhodovali prípravné stretnutia a to nám musia dopredu dať vedieť, lebo v prvom rade reprezentujú BFZ a záleží nám teda, aby si vždy dobre počínali. Podľa mňa každý rozhodca mal dostatok času, aby sa dal do poriadku aj po zdravotnej stránke a tiež  kondičnej stránke.

Niektorí rozhodcovia skončili s aktívnou činnosťou, iní zasa kvôli rôznym problémom nebudú pol roka vykonávať túto činnosť. Máte za nich adekvátnu náhradu?

Ako som už spomínal, máme štyroch nováčikov z ObFZ Bratislava-mesto. Počas plynulého roka nám však vypadlo desať rozhodcov. Zapríčinila to aj pandémia koronavírusu, keď niektorí arbitri ukončili v Bratislave pracovnú činnosť a vrátili sa domov, hlavne na východné Slovensko. Je to už tá istá obohraná pesnička, nárast rozhodcov v našom zväze je stále biedny.  Už je najvyšší čas, aby si to uvedomili aj všetky kluby. Bude treba preskupiť majstrovské zápasy, aby sa väčšina z nich nehrala v nedeľu, ale aj v sobotu. Jednoducho potrebujeme počtami  rovnomerne využiť rozhodcov. Preto som aj na tento seminár pozval jedenástich rozhodcov zo slovenských súťaží, ktorí bytostne patria pod región Bratislava. Zároveň sme ich upozornili, že keď budú mať voľno, tak ich využijeme pre regionálne súťaže.

Čo nám poviete k tomu, že systém VAR sa bude využívať v domácich stretnutiach MŠK Senec v III. lige BFZ v súťažnom ročníku 2020/2021?

Systému VAR som jednoznačne naklonený. Je výborné, že Senec na realizáciu tohto projektu má vytvorené veľmi dobré podmienky. Jeho stretnutia budú viesť rozhodcovia a pozorovať delegáti zo slovenských súťaží, teda skutočná špička. Každý rozhodca po absolvovaní tohto školenia dostane VAR certifikát, ktorý ich bude oprávňovať pracovať aj v slovenskej najvyššej súťaži Fortuna lige.

Rozhodcovia od novej sezóny budú mať tiež nové vkusné oblečenie,  ružové, čierne a žlté dresy,  čierne trenírky a štulpne…

Výstroj rozhodcov je plne v kompetencii asociácie rozhodcov, ktorá vznikla pred polrokom pod vedením Dávida Bláhu, Ľubomíra Čižmára a Martina Hajnalu, ktorí sú v predsedníctve. Som veľmi rád, že sa takouto formou angažujú. Počas zimného seminára budú mať na nás určité požiadavky. Výstroj si dajú vo vlastnej réžii do poriadku s tým, že keď získajú nejakého sponzora, ktorí bude uvedený na dresoch, bude to pre nich len veľké plus.  Takto ich to vyjde oveľa menej, ako keby sme im to nariadili a platili by to v plnej réžii. Nová súprava stojí 165 eur, ale každý člen asociácie rozhodcov za ňu zaplatí 50 eur.

Aké je vaše najväčšie želanie pred začiatkom regionálnych súťaží BFZ?

Samozrejme, najviac ma teší, že po takej dlhej prestávke sa konečne rozbehnú naše najvyššie regionálne súťaže. Takisto by som si veľmi želal, aby sa naše rady rozšírili o ďalších mladých a schopných rozhodcov. Žiaľ, nerastú ako huby po daždi, musíme si ich jednoducho vychovať. Predseda KRaD ObFZ Bratislava-mesto Palko Páchnik robí pre nás v tomto smere veľa a dodal nám už viacerých rozhodcov. Ich výchova je dlhšia, vyžaduje si čas a trpezlivosť. Na prahu nového ročníka všetkým rozhodcom a delegátom prajem veľa zdravia a najmä športových úspech. Najmä, aby dobrými výkonmi prispeli k vydarenej sezóne 2020/2021.

Na záver seminára Ivan Kružliak všetkým prítomným odovzdal dekréty. Prví prišli na rad delegáti a potom rozhodcovia.

Delegáti BFZ: Peter Bóllo, Adrian Darlea, Marian Dobrovský, Roman Farkaš, Anton Hájek, Jozef Hlavenka, Miroslav Jablonický, Jozef Keller, Martin Kroneraff, Rudolf Lazar, Rudolf Liška, Milan Lônčík, Tomáš Mókoš, Ľubomír Mydlárik, Pavol Páchnik, Jozef Pavlík, Radovan Pavlík, Michal Perašín, Juraj Pinček, Pavel Príkopa, Alexander Schmidt, Jozef Slezák, Miroslav Truchlý, Martin Vician, Patrik Vnuk.

Rozhodcovia BFZ: David Bláha, Erik Bogdáň, Máro Bohun,  Milan Brody, Peter Cvengroš, Ľubomír Čižmár, Marcel Dúbravec, Daniel Dujava, Martin Ďurčo, Marek Farkaš, Marian Fischer, Andrej Gosiorovský, Rastislav Hádek, Martin Hajnala, Igor Harajbič, Peter Hegedus, Róbert Henček, Radovan Hudy, Peter Ježík, Ivan Kachnič, Milan Kardelis, Dušan Klúčik, Daniel Kožuch, Mária Krčová, Miloš Lalo, Richard Malovec, Roderik Malovec, Peter Martinkovič, Viktor Martiš, Marianna Orlíková, Peter Pati Nagy, Petra Pavlíková, Pavol Piatka, Marko Polák, Ľuboslav Polakovič, Tomáš Ralbovský, Lukáš Sabela, Tomáš Srna, Peter Szakáll, Richard Šafárik, Peter Štepanovský, Rastislav Tanglmayer, Lukáš Tománek, Štefan Tramita, James Triskal, Marek Uram, Juraj Valko, Štefan Vasilenko, Marián Vašš, Michal Volek.

Milan Valko, manažér komunikácie  PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI