Marián Masný oslavuje životné jubileum – 70 rokov

Marián Masný, bývalý československý futbalový reprezentant, majster Európy z roku 1976, člen Klubu ligových kanonierov a laureát Siene slávy slovenského futbalu sa vo štvrtok 13. augusta  dožíva 70 rokov. Jeden z najtalentovanejších a najtechnickejších hráčov patril k oporám útočných radov národného tímu na ME 1976. Dostal sa aj do nominácie najlepšej jedenástky európskeho šampionátu.   Šikovná kľučka, lopta úplne prilepená na nohe, ťah na bránu, cit v kopačkách a tiež aj skvelé centre charakterizovali nevšedné futbalové schopnosti tohto výnimočného pravého krídla. Na vyhlásení ankety Futbalista roka 2017 bol Marián Masný 19. marca 2018 v hoteli Senec spolu s Ladislavom Petrášom, Antonom Urbanom, Antonom Malatinským a Andrejom Kvašňákom uvedený do Siene slávy slovenského futbalu (SSSF). Pravda, do poslednej chvíle nebolo isté, či sa zúčastní na tejto slávnosti. Presvedčil ho až jeho dlhoročný kamarát Ján Luža. ,,Hráčov ako ja sme mali veľa, môžem ešte počkať,“ vykrúcal sa spočiatku Marián Masný.

Rodák z Rybian „Béla“ Masný nastúpil na 75 zápasov v drese čs. reprezentácie, v ktorých si pripísal 18 gólov. Niekdajší rýchly a technicky zdatný pravý krídelník má v zbierke zlatú medailu z belehradských ME 1976 i bronz z kontinentálneho šampionátu 1980 v Taliansku. Účastník MS 1982 v Španielsku zaznamenal v najvyššej domácej klubovej súťaži dovedna 103 presných zásahov z 345 vystúpení. Bol členom člen All-Stars tímu ME 1976, deviaty najlepší hráč Európy 1976.
Hral za Duklu Banskú Bystrica (1970 – 1972), Slovan Bratislava  (1972 – 1983), SC Neusiedl am See SC (1983 – 1984), ZŤS Petržalka (1984 – 1985). So Slovanom získal  v rokoch 1974 a 1975 dva majstrovské tituly ČSSR, v rokoch 1974 a 1982 zvíťazil z bratislavským tímom v Čs. Pohári.

hdr

,,Marián Masný vo svojej dobe patril určite medzi najlepších futbalistov nielen v ČSSR, ale aj v Európe. Mal tiež veľký podiel na zisku titulu majstrov Európy, finálový turnaj v bývalej Juhoslávii ho zastihol vo výbornej forme. Bol to skutočne fantastický útočník a veľmi si ho vážim aj ako človeka.“  povedal nám  predseda BFZ Juraj Jánošík.

S futbalom skončil síce až ako 46-ročný, ale potom sa utiahol do takého ústrania v osobnom živote, že o ňom takmer nič nevedeli ani bývalí dlhoroční spoluhráči a priatelia. Život samotára si vybral dobrovoľne, už roky žije veľmi skromne a nie je mu do reči. Ako na ihrisku tak aj v súkromí najlepšie vychádza s Jánom Švehlíkom, s jeho futbalovým dvojčaťom  zo Slovana Bratislava i reprezentácie. ,,Na ihrisku sme si rozumeli aj naslepo. Niečo sme mali natrénované, niečo bola intuícia a improvizácia. Prihral mi na mnoho gólov. Keď obišiel súpera a centroval, vedel som, kam sa mám postaviť,“ vraví Ján Švehlík.

Vedenie BFZ, ObFZ Bratislava-mesto a ObFZ Bratislava-vidiek sa pripájajú k početným gratulantom, oslávencovi k veľkému životnému jubileu želajú veľa zdravia, rodinnej pohody a životného optimizmu!

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI