Slovenský futbal postihla obrovská strata – zomrel Jozef Vengloš

Slovenský futbal plače. Postihla obrovská ho strata, až to naháňa zimomriavky. Vo veku nedožitých 85 rokov (nar. 18. februára 1936)   zomrel v utorok podvečer  26. januára v kruhu najbližších Jozef Vengloš – najväčšia osobnosť slovenského futbalu a skutočný džentlmen. Človek veľmi rozvážny, seriózny, rozhľadený a pracovitý. Jeho futbalovým nástrojom nikdy nebol tvrdý bič, ale skôr tolerancia, úcta k druhým, kompromis a neodmysliteľná slušnosť…

Ružomberský rodák po futbalových začiatkoch v  tomto meste (1951 – 1954) v dorasteneckom veku odišiel do Slovana Bratislava a v náročnej konkurencii vydržal v belasom drese jedenásť rokov. Bol juniorským reprezentantom, hral za B-mužstvo ČSSR i za tím čs. olympionikov, ale jeho sľubnú kariéru stopli zranenia.

Ako tréner získal Vengloš s tímom ČSSR zlatú medailu na ME 1976 v Belehrade a bronzovú na ME 1980 v Taliansku, v roku 1972 bol majstrom Európy s tímom do 23 rokov. Ako vôbec prvý kouč mimo krajín Veľkej Británie pôsobil v anglickom klube v najvyššej súťaži, v sezóne 1990/1991 viedol Aston Villu. Dvakrát sa stal majstrom Československa so Slovanom Bratislava, raz majstrom Malajzie s FC Kuala Lumpur, sedel na lavičke Sportingu Lisabon, Fenerbahce Istanbul, Celticu Glasgow a JEF Ičihara United. Na Slovensku ho vyhlásili za futbalového trénera 20. storočia a je člen Siene slávy slovenského futbalu (SSSF).

Od roku 1974 nechýbal na žiadnom svetovom šampionáte až po MS 2010. Ani potom, keď doslova zavesil trénerské kopačky na klinec, sa o futbal neustále zaujímal. Pracoval v štruktúrach UEFA, bol technickým poradcom FIFA, prezidentom Únie európskych  futbalových trénerov. Absolvoval ako predstaviteľ UEFA a FIFA prednášky vo viac ako 120 krajinách sveta. Zúčastňoval sa na MS a ME, olympijských hrách, ázijských hrách. Jeho vystupovanie a konanie mu vyniesli od UEFA Diamantový rad za zásluhy a od FIFA najvyššie vyznamenanie Order of Merit. Takisto bol členom výkonného výboru SFZ, poradcom prezidenta SR a v roku 2001 sa stal laureátom ceny Krištálové krídlo v kategórii šport. Okrem toho v bratislavskej Petržalke založil známu Venglošovu akadémiu, ktorá vychovávala talenty.

Juraj Droba, predseda BSK, Juraj Jánošík, poslanec BSK a predseda BFZ Jozefovi Venglošovi navrhli vysoké župné vyznamenanie  Cenu Samuela Zocha, ktoré schválilo zastupiteľstvo BSK,  k jeho blížiacim sa 85. narodeninám. ,,Mal si ju  prebrať na jar na galavečeri BSK, takto dostane ocenenie In Memoriam,“ vraví Juraj Jánošík.

BFZ vyjadruje hlbokú sústrasť najbližším, manželke Eve a  synom Jozefovi a Jurajovi.  Po Jozefovi Venglošovi ostane v srdciach a dušiach stoviek ľudí veľké prázdno a smutno.

Česť jeho pamiatke!

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI