J.Jánošík pred štartom nového súťažného ročníka: Verím, že budeme zodpovední, aby sme sa mohli stretávať na futbalových štadiónoch

Nový súťažný ročník začína už zajtra a tak sme už tradične požiadali o rozhovor predsedu BFZ Juraja Jánošíka, aby nám priblížil novinky pred začiatkom

Ako sa BFZ pripravilo na nový súťažný ročník 2021/2022?

Bratislavský futbalový zväz je v tejto neľahkej situácii, ktorú spôsobila pandémia koronavírusu pripravený. Vedenie zväzu vynaložilo maximálne úsilie, aby sa súťaže začali v štandardnom termíne na začiatku augusta. Prestávka bola kratšia, ako po minulé roky, ale pracovníci aparátu BFZ , spoločne s predsedami odborných komisií stihli pripraviť všetko tak, aby sa nový súťažný ročník začal podľa schválenej termínovej listiny.

Aké zmeny nastali v BFZ pred novým ročníkom?

Zmeny nastali nielen v súťažiach ale aj v pracovných komisiách zväzu. Vo februári na vlastnú žiadosť odstúpil z funkcie predseda KRaD BFZ p. Ivana Kružliak st. , čo bolo pre mňa osobne nečakané, nakoľko som bol s jeho prácou a vedením pre nás veľmi dôležitej komisie spokojný a aj touto cestou by som mu rád poďakoval za to, čo pre BFZ urobil. VV BFZ poveril vedením komisie do najbližšej volebnej konferencie p. Pavla Páchnika, ktorý zastával funkciu podpredsedu. Zmena nastala aj na poste predsedu KM BFZ, kde Alexandra Telekyho nahradil Marek Porvazník. Čo sa týka súťaží, v seniorskej kategórii, III. liga bude štandardne so 16 účastníkmi. Tu nám vrásky na čele spôsobil ŠK Báhoň, ktorý prakticky týždeň pred začiatkom súťaže odhlásil svoje mužstvo zo súťaže. VV na návrh ŠTK dodatočne zaradil na ich miesto Vrakuňu zo IV.ligy, v ktorej  prišlo k rozšíreniu na 18 účastníkov z dôvodu, že nikto zo súťaží nevypadol. Právo postúpiť využili víťazi V. líg oboch ObFZ a to Jarovce a Jablonové, v baráži uspel NŠK Bratislava a po odstúpení Báhoňa a zaradení Vrakuňe do III. ligy je do IV. Ligy zaradený aj Slovan Vištuk, takže IV. Liga bude mať v tomto ročníku až 4 nováčikov.   Mrzí ma pokles družstiev  v kategórii U19, čo je spôsobené nielen pandémiou, ale aj inými záujmami mladých futbalistov. Súťaž U17 pri počte účastníkov 19 je rozdelená na 2 skupiny a v súťaži žiakov bude 14 účastníkov. Najviac ma teší  nárast družstiev v najmladších kategóriách prípraviek, čo svedčí o dobrej práci v každom z klubov a som za to povďačný všetkým.

Čo urobil zväz pre kluby v tejto neľahkej pandemickej dobe?

VV BFZ zobral do úvahy fakt, že finančná situácia nie je optimálna, preto rozhodol o upustení štartovného vkladu v súťažiach seniorov, ďalej boli klubom v III. a IV. Lige seniorov zakúpené lopty na súťažné stretnutia, kde 3 ks klub dostane zdarma a 3 ks zaplatí s výraznou zľavou. Novinkou v tomto ročníku seniorov bude rovnaké farebné rozlíšenie členov usporiadateľskej služby, kde sme zakúpili pre všetkých 34 účastníkov usporiadateľské vesty a každý klub bude mať na nich svoje logo. Už sa nestane, že na tom štadióne budú usporiadatelia v zelenom, inde v modrom alebo žltom. Ďalšou pomocou pre kluby je skutočnosť, že 50 percent nákladov na rozhodcov bude opäť spolufinancovať SFZ.  Po zrátaní nákladov pomoci pre kluby zo strany zväzu sme na sume, blížiacej sa k  40 000€.Možno si niekto povie, že je to málo, ale aspoň touto formou sme chceli klubom pomôcť ušetriť finančné prostriedky. Som veľmi rád, že aj v tejto ťažkej dobe, ktorú žijeme a bojujeme s pandémiou, sme vďaka partnerom, ktorých pomoc si nesmierne vážim a ďakujem im v mene celého hnutia, mohli klubom pomôcť aspoň touto formou.

Aké sú vaše očakávania a želania od nového ročníka?

Mojim najväčším želaním je, aby sme sa mohli svojim zodpovedným prístupom v aktuálnej situácii mohli čo najskôr vrátiť do života, na akí sme boli zvyknutí. Viem, že tá cesta bude ešte dlhá, počúvam rôzne šumy o ďalšom celoplošnom lockdawne , prerušení súťaží a tak. Robme všetko preto, aby sme sa slobodne mohli stretávať na štadiónoch pri futbale bez obmedzení, nerobme rozdiely, že ten je zaočkovaný a ten nie. Či sa dá každý zaočkovať alebo nie, je jeho slobodná voľba a myslím, že pokiaľ má očkovanie pomôcť k zlepšeniu situácie, treba ho využiť. Čo sa týka súťaží, prajem si, aby futbal zostal hrou, zábavou pre divákov a nie nepriateľom medzi hráčmi a fanúšikmi, aby zvíťazil v prvom rade šport.


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI