Venglošovi k najvyššiemu vyznamenaniu FIFA zagratuloval aj predseda BFZ Jánošík

Svetová trénerská legenda a už aj prvý Slovák s najvyšším ocenením od Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Hviezdnu kariéru Jozefa Vengloša ohodnotila FIFA tým najlepším možným spôsobom. V pondelok 4. augusta 2014 totiž prevzal najvyššie vyznamenanie FIFA Order Of Merit. Zaradil sa tak medzi ocenené osobnosti, ktoré sa pričinili o rozvoj futbalu na celom svete.

Slávnostné ocenenie získal legendárny a najznámejší slovenský tréner na galavečere 64. kongresu FIFA v Sao Paule, na ktorom sa kvôli zdravotným problémom nezúčastnil. Na pôde Slovenského futbalového zväzu (SFZ) si ho prevzal z rúk prezidenta SFZ Jána Kováčika a manažérky rozvoja futbalu v Európe a Oceánii Evy Pasquer. Jednou z veľmi dobrých vlastností Jozefa Vengloša je aj jeho príslovečná skromnosť. ,,Iste, nie je to len moje ocenenie, ale aj celého slovenského futbalu. Taktiež nás ľudí, ktorí ešte za čias Československa pre tento šport pracovali, robili ho lepším a krajším. Aj vďaka nim má meno slovenského, či československého futbalu svoju kvalitu. Veľmi si to vážim,“ povedal po prevzatí vyznamenania Jozef Vengloš. Následne si v krátkosti zaspomínal na roky svojho života, ktoré zasvätil práci s futbalom. Ružomberský rodák trénoval v mnohých vzdialených krajinách, v Austrálii, Ománe či v Japonsku, jeho srdce však vždy patrilo rodnej krajine. ,,Slovenskému futbalu som vždy fandil a budem fandiť, verím, že bude pokračovať v tom, že talenty ktoré máme sa uplatnia nielen doma, ale aj vo svete. Vynikajúcim príkladom je Marek Hamšík, ktorý sa z tej našej talentovanej skupiny hráčov vypracoval na výborného futbalistu.“

,,Snažil som sa byť hrdým Slovákom. Mohli sme prezentovať naše kvality, ktoré sme dokázali aj priamo na ihrisku. Môžem povedať, že meno SFZ je vo svete dobré a má výborný cveng. Ďakujem všetkým za to, že som sa na tomto všetkom mohol podieľať,“ dodal ešte dojatý J. Vengloš. Sedemdesiatosemročného uznávaného futbalového experta navrhla na ocenenie Európska futbalová únia (UEFA). Keďže na kongres do Brazílie nemohol pre zdravotné problémy pricestovať osobne, najvyšší rad FIFA za neho prevzal generálny sekretár SFZ Jozef Kliment. Medzi ocenenými bola tentoraz napríklad misionárka, ktorá zakladala ženský futbal na Kostarike i Carlos Valderrama, bývalý známy kolumbijský reprezentant. Z členských krajín UEFA prišlo sedem nominácií, medzi ktorými bol aj Alex Ferguson, bývalý fenomenálny kouč Manchestru United. O to viac nás teší, že v tom konečnom výber dostal Jozef Vengloš prednosť a bol medzi ocenenými,“ povedal generálny sekretár J. Kliment.

Na veľkej slávnosti sa okrem Jána Kováčika, Jozefa Klimenta zúčastnil aj predseda BFZ Juraj Jánošík, ktorý osobne J. Venglošovi k tomuto oceneniu zagratuloval, reprezentační tréneri Slovenska Ján Kozák a Štefan Tarkovič, zástupca trénerov vo výkonnom výbore SFZ Milan Lešický a technický úsek zastupoval Ján Greguš.

Milan Valko, manažér komunikácie BFZ

Foto: Miro Blusk


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI