Skvelí bratia Čapkovičovci oslavujú 70 rokov

Bývalí úspešní a skvelí československí futbaloví reprezentanti, bratia Ján a Jozef Čapkovičovci sa vo štvrtok 11. januára dožili krásnych 70 rokov. Obaja svojho času patrili medzi stálice československej reprezentácie a ich najväčším klubovým úspechom v kariére je triumf so Slovanom Bratislava vo finále Pohára víťazov pohárov vo švajčiarskom Bazileji (1969).

S futbalom obaja začínali v ČH Bratislava, ako 19-ročným im však učarovali belasé farby Slovana. Obaja okrem viacerých futbalových kvalít disponovali na tú dobu výnimočnou rýchlosťou. Ich charakteristickou črtou bola aj čistota hry, pričom Ján Čapkovič nebol vo svojej kariére ani raz vylúčený. Jeho dvojča Jozef musel pod sprchy len raz – v ligovom súboji s Plzňou, hoci sám si na to nepamätá.

Keď mali devätnásť, zaklopali na bránu Tehelného poľa. Obaja, hoci pôvodne chceli belasí iba Jozefa. „Mňa lanáril Hradec Králové a ponúkal mi na vtedajšiu dobu neskutočných osemdesiattisíc korún,“ prezrádza Ján. Zaúradoval však otec. „Tatko bratovi povedal: do žiadneho Hradca nepôjdeš. Sme predsa slovanisti. Prišiel šíber Vilo Čech a otcovi vraví: čo povieš na to, keď ti zoberiem Jožka? A on: vezmite, ale potom musíte aj Janka,“ objasnil Jozef.

Jozef Čapkovič sa narodil 11. januára 1948 v Bratislave. So Slovanom Bratislava sa v roku 1969 tešil zo zisku PVP, o sedem rokov neskôr sa s Československom stal majstrom Európy. V lige nastúpil na 268 zápasov, v ktorých zaknihoval 25 gólov, reprezentoval 16 krát. Je jediným československým futbalistom, ktorý vyhral majstrovstvá Európy i slávnu kontinentálnu klubovú trofej. Od roku 2016 je členom Siene slávy slovenského futbalu. So Slovanom získal tri majstrovské tituly, dve víťazstvá v Československom pohári a štyri v Slovenskom pohári.

Jeho brat Ján, o pol hodiny mladší, bol taktiež pri pohárovom triumfe „belasých“ v roku 1969, jeho gól na 3:1 proti FC Barcelona sa dokonca ukázal ako víťazný. Hral aj na MS 1970 v Mexiku, v najcennejšom drese odohral spolu 20 zápasov, v ktorých zaznamenal šesť presných zásahov. S bratom si však v národnom tíme spoločne v jednom zápase nikdy nezahral. V lige nastrieľal v 286 stretnutiach rovnú stovku gólov. Je teda členom Klubu ligových kanonierov a v sezóne 1971/1972 sa s 19 gólmi stal kráľom strelcov československej ligy. So Slovanom bol trikrát majstrom ČSSR, dvakrát s ním vyhral Čs. Pohár a štyrikrát Slovenský pohár.

Z dnešného pohľadu by sa mohlo zdať, že úspech v Bazileji bol z ríše snov. „V tej dobe sme nerobili rozdiely medzi mužstvami. Bolo nám jedno či hráme proti Manchestru United, či Barcelone. Do každého zápasu sme išli s tým, že vyhráme. Nebáli sme sa Angličanov, Nemcov. Paradoxne väčšie obavy sme mali z Rumunov, Bulharov a najmä Juhoslovanov,“ vravia zhodne dnešní veľkí jubilanti.

Bratia Čapkovičovci úzko spolupracujú s BFZ, pravidelne sa zúčastňujú na jeho rôznych akciách, hlavne na mládežníckych turnajoch, na ktorých odovzdávajú ceny najlepším mužstvám a hráčom. Spolu s predsedom ObFZ Bratislava-mesto Ľubomírom Suchým boli krstnými otcami Pamätnice Bratislavského futbalového zväzu. A takmer pred mesiacom v bratislavskej Redute v rámci galavečera knižnej edície Športové legendy pokrstili publikáciu pod názvom Čapáci, s podtitulom Ján a Jozef Čapkovičovci – netuctový futbalový príbeh dvojčiat, ktoré nemajú páru. A mimochodom, vo štvrtok 11. januára 2018 sa uskutoční volebná konferencia BFZ a nakoľko sa v tento deň dožívajú krásneho životného jubilea 70 rokov najznámejšie futbalové dvojičky v dejinách československého a slovenského futbalu Jozef a Ján Čapkovičovci, VV BFZ jednohlasne schválil tento termín.

Vedenie BFZ, ObFZ Bratislava-mesto a ObFZ Bratislava-vidiek sa pripája k početným gratulantom, oslávencom k životnému jubileu želá hlavne veľa zdravia, šťastia, rodinnej pohody a životného optimizmu!

Jožko a Janko, živió

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI