Spokojnosť s úrovňou súťaží, BFZ výrazne podporuje výbery a mládežnícky futbal

V prvej polovici júna sa skončil ročník 2018/2019 v dvoch najvyšších regionálnych súťažiach.  O ňom, ale aj o ďalších futbalových témach sme sa porozprávali s predsedom Bratislavského futbalového zväzu (BFZ) Jurajom Jánošíkom.

Čo vás počas tejto sezóny najpríjemnejšie prekvapilo?

V priebehu celého ročníka som navštívil veľa zápasov III. a IV. ligy a musím povedať, že viaceré z nich mali veľmi dobrú úroveň. Môžem porovnávať, lebo som bol aj na stretnutiach ďalších troch regiónov, západného, stredného, východného Slovenska a myslím si, že prvých desať našich mužstiev výkonnostne nezaostáva za nimi. V III. lige jasne dominovala juniorka ŠK Slovan Bratislava, ktorá mala skvelú fazónu. FK Rača veľmi pomohol príchod mladého trénera Lukáša Luknára, tento klub ide správnym smerom. Podľa mňa aj ďalšie tímy ako Rohožník, Most, Devínska Nová Ves, Rovinka spolu s ďalšími majú tiež svoju kvalitu. Na druhej strane nemilo ma prekvapili Vajnory, ktorým vôbec nevyšla táto sezóna. Na konci tabuľky sa tiež motali aj Lozorno a Ivanka pri Dunaji. Vo IV. lige kvitujem veľmi dobré prostredie v Senci. Bol som aj na ďalších štadiónoch, vo Viničnom, Pezinku, Kalinkove, Závode, kde tiež vládla dobrá atmosféra. Kalinkovo zaslúžene vyhralo súťaž pred Sencom, ktorý keď bude takto pokračovať, tak o rok by mohol hrať najvyššiu regionálnu súťaž. V boji o záchranu nakoniec čierny Peter ostal v rukách Viničného a Čunova.

Veľkou škvrnou bola mimoriadna udalosť vo Svätom Jure, kde po zápase IV. ligy funkcionár FK Limbach hodil do tváre rozhodcu Milana Bródyho fľašu plnú džúsu a spôsobil mu vážne zranenie oka…

Táto negatívna udalosť otriasla celým futbalovým hnutím nielen v BFZ. Takéto správanie je neprijateľné, to čo sa udialo vo Svätom Jure, bola veľmi nepríjemná udalosť. DK BFZ potrestala klub FK Limbach odpočtom bodov a tiež finančnou pokutou, okrem toho tento prípad bude mať aj súdnu dohru a najhoršie na tom je, že napadnutý rozhodca p. Bródy si z tohto zranenia odniesol následky. Musím tiež povedať, že na viacerých štadiónoch sa ľudia správajú slušne, ale na niektorých by si mali uvedomiť, aby diváci nevideli v súperovi a rozhodcovi nepriateľa. BFZ sa určite bude zaoberať aj správaním divákov na štadiónoch. Základná vec  a priorita je, že pokiaľ sa funkcionári klubov a štatutári nebudú správať slušne, neočakávajme to od divákov, hráčov a hlavne takých ľudí, ktorí chodia na zápasy vybúriť si vášne a svoju menejcennosť. Žiaľ, s takýmto nevhodným správaním som sa stretol na niektorých našich  štadiónoch. Preto VV BFZ v budúcnosti chce správanie divákov riešiť pohovormi so štatutármi klubov a s funkcionármi a pokiaľ nepríde k náprave, tak pristúpi aj k najprísnejším opatreniam.

V TIPOS III. lige juniorka Slovana Bratislava tak neskutočne dominovala, že vytvorila ojedinelý rekord, keď neprehrala ani jeden zápas. Čo si o jej famóznej jazde myslíte?

Juniorka Slovana počas celej sezóny hrala výborne, vo všetkých ukazovateľoch bola najlepšia,  v kádri má viacerých mladých a šikovných chlapcov. Rybár, Rigo, Herman a ďalší majú pred sebou sľubnú budúcnosť. Verím, že svoje nesporné kvality ukážu aj v II. lige.

Po jeseni sa čakalo, že v II. lige budeme mať až troch zástupcov – Petržalku, Inter a juniorku Slovana. Inter však nečakane vypadol a o jeho ďalšej existencii kolujú rôzne zlé chýry?

Na štadión FC Petržalka som zavítal viackrát, je tam krásne prostredie umocnené výbornou kulisou. Nováčik II. ligy si dobre počínal, pod taktovkou trénera Balázsa Borbélyho a potom aj pod vedením Miroslava Mentela väčšinou predvádzal  kvalitné výkony.  Petržalka patrí do tejto súťaže, potrebuje si však vybudovať nový štadión, to je  ale hudba budúcnosti. Inter nepríjemne sklamal a je veľká škoda, že taký klub, ktorý sa pozviechal, keď z V. ligy postúpil až do II. ligy, napokon z nej vypadol. Dúfam však, že sa vzchopí a že v novom ročníku bude bojovať o návrat do tejto celoslovenskej súťaže. Aj tento klub má problém s ihriskom. Žiaľ, to je veľký neduh celého hlavného mesta Slovenska. Bratislava je unikátna tým, že za posledných 30  rokov  tu zaniklo okolo 40 ihrísk. Toto by si mali predstavitelia samosprávy a magistrátu uvedomiť a nedopustiť ďalšie likvidácie ihrísk.

Pohár BFZ má za sebou už 26. ročníkov, ale v poslednom sa ho zúčastnilo iba jedenásť mužstiev. Určite vám záleží na tom, aby v ňom štartovalo viac tímov, hoci čím viac sa ukazuje, že Slovnaft Cup je pre tento pohár veľkou konkurenciou…

Vedeniu SFZ sa podarilo realizovať skvelý projekt Slovnaft Cup. Má svoju úroveň, opodstatnenosť, ligové mužstvá hrávajú aj na dedinách a pre malé kluby je to hotový sviatok. Slovnaft Cup je veľkou konkurenciou pre pohár BFZ a preto predseda ŠTK Miroslav Richtárik má na výkonný výbor pripraviť materiál, ako zatraktívniť túto súťaž. Chceli by sme vyčleniť ešte nejakú finančnú čiastku, aby sa nám do  tejto súťaže prihlásilo čo najviac  mužstiev. Nedávne finále  Pohára BFZ v Pezinku sa vydarilo, organizačne bolo pripravené na vynikajúcej úrovni. Predseda  ŠCP Pezinok Ernest Meszároš a vedúci sekretár BFZ Ján Farbula výborne spolupracovali. Víťazný tím TJ Rovina sa 3. augusta v Superpohári stretne s víťazom Pohára Juhomoravského FZ TJ Start Brno na jeho pôde.

BFZ je zo štyroch regionálnych zväzov síce najmenší, ale môže sa pochváliť tým, že zásluhou Slovana má v mužskom, ženskom a dorasteneckom futbale až troch   majstrov Slovenska. A to je tiež niečo ojedinelé!

Slovanu gratulujem k týmto veľkým úspechom a je tiež skvelé, že konečne vyrástol nový štadión na Tehelnom poli. Najúspešnejší slovenský klub si dal takto krásny darček k oslave storočnice. Z pohľadu BFZ sme radi, že sa takto výrazne presadil, v rámci Fortuna ligy disponuje výbornými hráčmi. Veľkú zásluhu na zisku majstrovského titulu má tiež realizačný tím. Tréneri Martin Ševela a Ivan Vrabec sa už v minulosti  s Trenčínom stali dvakrát majstrami Slovenska v rade a tiež dvakrát vyhrali Slovnaft Cup. Sú veľmi kvalitní nielen po odbornej, ale aj po ľudskej stránke. Verím, že Slovan zaberie aj v pohárovej Európe a napodobní Spartak Trnava. Ženy belasých s Bardejovom už niekoľko rokov súťažia o najlepší tím na Slovensku. Tento rok získali majstrovský titul, zato s Bardejovom prehrali vo finále Slovenského pohára.  Starší dorastenci na čele s trénerom Vladimírom Gálom si tiež zaslúžia veľké uznanie.

U priaznivcov futbalu sa tešia obľube priame prenosy cez futbalnet.tv. Vy ste im ponúkli možnosť v televízii sledovať finále 26. ročníka Pohára BFZ, uvidia podobné zápasy aj v budúcnosti?

Sme radi, že živé vysielanie finále Pohára BFZ sa stretlo vo verejnosti s priaznivým ohlasom. Určite sa vedenie zväzu a výkonný výbor touto otázkou bude zaoberať. Radi by sme boli, keby sa z III. ligy vysielali najdôležitejšie zápasy, takže máme záujem v tomto projekte pokračovať. Pravda, záleží to aj od financií a tiež od toho, ako sa s touto myšlienkou stotožní vedenie BFZ.

Mnohí fanúšikovia futbalu nevedeli pochopiť, prečo najvyššie regionálne súťaže mali výkop  v čase, keď slovenská reprezentácia hrala 24. marca 2019 kvalifikačný zápas ME 2020 v Cardiffe s Walesom?

Na túto otázku by zodpovednejšie odpovedal predseda ŠTK Miroslav Richtárik.  Rozprával som sa s ním o tom a pokiaľ by kluby požiadali o zmenu času svojho zápasu, alebo jeho preloženie, tak by im bolo vyhovené. V budúcnosti by bolo najsprávnejšie, aby ŠTK nariadila taký hrací čas, ktorý by nekolidoval so zápasmi slovenskej reprezentácie. Predsa je to neštandardné, aby zápasy III. a IV. ligy sa hrali v čase vystúpenia   najviac sledovaného mužstva v našej krajine. Veď reprezentácia je vlajkovou loďou slovenského futbalu.

Vedenie BFZ výrazne podporuje mládežnícky futbal, v tomto roku sa už uskutočnili viaceré hodnotné turnaje a ďalšie sú pred nami…

V mládeži musíme vidieť zmysel do budúcna a preto okrem podpory jednotlivých družstiev v súťažiach BFZ organizujeme a zúčastňujeme sa turnajov v rôzných vekových kategóriách ,aby sme sa presvedčili, či práca s našou mládežou je na dobrej úrovni a sme konkurencie schopní. Sú to turnaj regionálnych výberov krajín V4 vekovej kategórie U14 za účasti mužstiev Slovenska, Maďarska, Poľska a Česka. Ďalší projekt je DANUBIA Moravia CUP 2019 kategórie U17, pre kategóriu U13zorganizuje  turnaj družobný zväz Ľubľany a uskutoční sa  v októbri Ľubľane, potom je to tradičný turnaj Memoriál Františka Harašty kategórie U17, kde štartujú najlepšie družstvá Čiech v tejto kategórii, doplnené o výber BFZ a na záver roka usporiadame Bratislava Cup 2019 vekovej kategórie U13. Počas zimnej prestávky organizujeme Zimnú halovú ligu mladších a starších žiakov o Pohár predsedu BFK a tiež Zimný turnaj  BFZ seniorov a dorastu. Takže si myslím, že výrazne podporujeme výbery a rozvoj mládežníckeho futbalu. V spolupráci s partnermi BFZ sa nám podarilo zakúpiť lopty na súťažné stretnutia pre treťoligové a štvrtoligové družstvá  seniorov a pred začiatkom jarnej časti tiež pre družstvá III. ligy st. a ml. dorastu a II. ligy mladších a starších žiakov. Teším sa výbornej spolupráci s vedením BSK, vzťahy medzi ním a BFZ sú na dobrej úrovni. Samozrejme, okrem BSK sú tu ale aj daľší partneri, ktorí či už finančne alebo materiálne pomáhajú nášmu zväzu, za čo im patrí veľká vďaka.

Pohli sa už ľady s výstavbou nového sídla BFZ?

BFZ v spolupráci s BSK a mestským úradom Ružinov riešia problematiku nášho sídla. Na budúci rok by sme chceli začať s výstavbou veľkého ihriska s umelou trávou a sídla zväzu. BFZ si zaslúži nové, dôstojné sídlo, ktorého súčasťou by bolo aj ihrisko s umelou trávou. Toto by slúžilo na účely nielen BFZ ale aj klubov v našom regióne. K tejto myšlienke je naklonené aj vedenie SFZ na čele s jeho prezidentom  Jánom Kováčikom. Je to teda spolupráca BFZ, SFZ, MČ Ružinov a BSK. Tieto štyri subjekty chcú, aby vzniklo toto nové sídlo a pokiaľ všetko pôjde podľa plánu, tak už na budúci rok by sme sa mohli presťahovať do nových priestorov. V súčasnom sídle BFZ máme totiž nájomnú  zmluvu do 30.6. 2020. Takisto chcem poďakovať všetkým, ktorí sa pričinili o chod súťaží, vedeniu nášho zväzu, predsedom odborných komisií, zamestnancom aparátu BFZ a ObFZ, a  ľuďom ktorí pracujú okolo futbalu, vysloviť im uznanie za to, že BFZ má svoje opodstatnenie, úctu a dobré postavenie  v rámci Slovenska a družobných zväzov. Do nového súťažného ročníka 2019/2020 chcem všetkým funkcionárom, trénerom a  hráčom, zaželať všetko dobré a nech bude ešte lepší, ako bol tento. Dúfam tiež, že sa slovenskej reprezentácii druhý raz v histórii podarí postúpiť na ME 2020. Taktiež  držím palce všetkým reprezentačným družstvám v kvalifikáciách.

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI